Placeringstips från kvinna till kvinna

Journalisten och författaren Emilia Kullas berättar varför kvinnor ska lära sig placera och var man ska starta.

Sijoitusvinkkejä naiselle

Det är svårt, farligt och tidskrävande att placera. Så tänker enligt nyhetschefen för tidningen Talouselämä och författaren Emilia Kullas förvånansvärt många kvinnor. I boken Nainen ja rikastumisen taito ger Kullas och hennes kollega Ninni Myllyoja placeringstips till kvinnor.

– Vi vill få kvinnor att inse att placerande är en viktig del av att ha en vettig ekonomi och förbereda sig för framtiden, och inte den giriga spekulation som många kvinnor föreställer sig, säger Kullas.

Kvinnor har många fördomar mot placerande som enligt Kullas beror på bristen på kunskap.

– Många lever i den villfarelsen att när man placerar så måste man dagarna i ända stirra på börskurser, vilket inte stämmer. När man inte har tillräcklig kunskap så frodas fördomarna.

Varför ska kvinnor överhuvudtaget vara intresserade av att placera?

Utgångspunkten är att ingens ekonomi klarar av att leva från hand till mun. Man behöver alltid en buffert till exempel när tvättmaskinen går sönder eller man står inför en stor tandläkarräkning.

– Det borde ske automatiskt att vi förbereder oss för utgifter som vi ännu inte kan förutse. Få av oss är i den situationen att våra löneinkomster är så stora att de täcker alla utgifter som kan dyka upp.

Enligt Kullas räcker det ändå inte att bara spara på konto eftersom det alltid innebär en risk att ha pengar liggande på kontot.

– Eftersom räntorna är så låga minskar värdet i praktiken på de pengar som länge ligger på ett insättningskonto när inflationen äter en del av köpkraften. Kvinnorna borde modigare ge sig ut och söka avkastning på sina besparingar.

Börja med att kartlägga din ekonomi

Det enda som krävs för att komma i gång med placerandet är en aning företagsamhet. Det lönar sig att börja med att kartlägga hurdan den egna ekonomin är: varifrån kommer pengarna och vart går de.

– Man behöver inte ens öppna Excel utan med papper och penna kan man lista utgifterna under en månad och multiplicera summan med tolv.

När man på årsnivå ser hur mycket pengar det går till exempel till boende, kläder och fritid ser man också hur stor del av inkomsten man skulle kunna spara. Om det inte blir några pengar över kan man fundera på om det finns något man kunde dra in på en aning.

När man vet hur mycket man kan spara varje månad är det dags att fundera hur man vill placera pengarna. Olika fonder är ett lätt sätt att komma igång, när aktierna kräver en större startsumma och vilja att skaffa kunskap.

Kullas uppmanar kvinnor att modigt söka information om placerande på nätet, i placeringsguider och i den egna banken.

– Det lönar sig att vända sig till den egna banken, för de kan ge placeringshjälp och de känner din ekonomiska situation. Information finns det gott om bara man ids söka.

...