Luottorajan korotus – uhka vai mahdollisuus?

Joillekin luottokortin luottorajan korotus saattaa tuntua riskiltä, kun taas toisille se voi avata uusia mahdollisuuksia ja vähentää stressiä arjen kuluissa. Päätöstä luottorajan korottamisesta onkin hyvä tarkastella oman kulutuksen ja talouden hallinnan kautta.

Säästöpankin brändikuva.

Luottorajan korotus saattaa alkuun tuntua riskiltä, mutta oikein ja harkitusti käytettynä, se voi avata uusia mahdollisuuksia taloudenhallintaan. Luottokortti auttaa arjen yllättävien menojen hallinnassa ja tasaa kuukausivaihteluita. Luottoa voi käyttää tarvittaessa ja maksaa pois itsellesi sopivissa erissä, kuitenkin vähintään minimilyhennyksen verran.

On tärkeää ymmärtää, että luottokortin ottaminen tai luottorajan korotus ei automaattisesti tarkoita velkaantumisen lisääntymistä. Päin vastoin, se voi olla hyödyllinen työkalu talouden hallinnassa ja arjen joustavuudessa. Joillekin pelkkä tieto siitä, että luottoa on tarvittaessa käytettävissä, voi tuoda taloudellisen turvallisuuden tunnetta. Korkeampi luottoraja voi siis toimia varana, niin sanottuna selkänojana, jota ei perusarjessa välttämättä edes tulisi käytettyä.

Kun käytettävissäsi on luottorajaa yllättävien menojen varalle, pystyt myös pitämään säästösi poikimassa ja saat parhaan hyödyn korkoa korolle -ilmiöstä. Suosittelemme aina säästämistä osaksi talouden budjetointia. Lue miksi kuukausisäästäminen kannattaa.

Yllättävien kulujen lisäksi, korttiluotto tarjoaa mahdollisuuden tehdä suurempia harkittuja hankintoja, kuten kodinkoneita tai matkoja. Joustavuuden lisäksi luottokortilla maksaessa on myös monia muita hyötyjä kuten esimerkiksi ilmainen ostoturvavakuutus.

Luottorajan korottaminen vaatii vastuullisuutta

Jotta luottorajan korottamisen vaikutukset pysyvät positiivisena, vaatii se vastuullisuutta ja harkittua käyttöä. Omaan talouden hallintaan tulee kiinnittää huomiota, ettei velkaantuminen ala kasvaa. Omasta maksukyvystä tulee pitää huolta ja tarkkailla kuluttamistottumuksia entistäkin tarkemmin.

Jos mahdollisuudet lisäävät riskiä ja kuluttaminen lähtee niin sanotusti käsistä, on hyvä ottaa asia puheeksi mahdollisimman nopeasti. Velkaantuminen voi aiheuttaa stressiä ja taloudellisia vaikeuksia, joilla voi olla vaikutusta pitkään.

Harkitessasi luottorajan korotusta, pohdi ainakin näitä:

Tutki taloudellista tilannettasi: Arvioi tarkasti omat tulot ja menot. Onko sinulla tarpeeksi varaa maksaa kuukausittaista luoton lyhennystä? Olisi hyvä, että nettotuloistasi jäisi luottokorttilyhennyksen jälkeenkin vähintään 5 % säästöön.
Aseta selkeät rajat: Määritä itsellesi budjetti ja pidä siitä kiinni. Älä anna korotetun luottorajan houkutella sinua tekemään ylimääräisiä ostoksia, joita et oikeasti tarvitse.

Seuraa kulutustasi: Ota budjetointi osaksi arkeasi ja pidä kirjaa luottokortin käytöstäsi. Budjetin seurantaan on tarjolla monenlaisia apuvälineitä. Säästöpankin ilmaisen budjettityökalun avulla pystyt seuraamaan tilanteen kehittymistä ja Talouteni tilanne -ominaisuus Säästöpankki Mobiilissa luokittelee tulot ja menot automaattisesti tehden talouden hallinnasta helpompaa. Ominaisuuden avulla näet esimerkiksi luottokorttikohtaisen luokittelun.

Ajattele päiväkohtaisen limiitin kautta: Budjetin määrittelyn jälkeen tiedostat, kuinka paljon tarvitset rahaa kuukaudessa kiinteisiin kuluihin sekä säästö-/sijoitustoimintaan. Tämän jälkeen näet kuinka paljon korttikulutuksesi voi olla kuukaudessa. Jaa summa kuukauden päivillä ja käytä tätä päiväkohtaista "limiittiä" apuna ohjaamaan kulutustasi. Muista ennen limiitin laskemista, että olet varautunut kiinteisiin kuluihin sekä säästämiseen.

Kysy neuvoa: Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä pankkiin ja keskustella asiantuntijan kanssa luottorajan korottamisesta ja saada neuvoja päätöksenteon tueksi.

Luottokortin tai luottorajan korotuksen hakeminen

Kun päätös on tehty, luottokorttia tai luottorajan korotusta voi hakea helposti Säästöpankki Mobiilissa tai verkkopankissa suoraan luottokortin tiedoista.

Näin haet luottokortin luottorajan korotusta Säästöpankki Mobiilissa:

  1. kirjaudu Säästöpankki Mobiiliin
  2. valitse aloitusnäkymän Kortit-kohdasta haluamasi luottokortti
  3. valitse luoton muutos
  4. täytä Luottorajan korotushakemus.

Näin haet luottorajan korotusta verkkopankissa:

  1. kirjaudu verkkopankkiin
  2. valitse Tilit ja kortit > Kortit -otsikon alta haluamasi luottokortti
  3. täytä Luottorajan korotushakemus luoton tiedoista.

Uusi luottoraja tulee voimaan välittömästi, kun korotushakemus on hyväksytty. Näet kortin käyttövaran Säästöpankki Mobiilin ja verkkopankin etusivulla. Uusi luottoraja puolestaan näkyy klikkaamalla etusivulla olevia korttitietoja.

Jos et vielä ole asiakkaamme, voit saada luottokortin Säästöpankista, kun olet vähintään 18-vuotias, luottotietosi ovat kunnossa ja sinulla on säännölliset tulot. Aloita jättämällä yhteydenottopyyntö.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista