Suomalainen rakastaa kauneutta ja käytännöllisyyttä kodin sisustuksessa

"Näkö, haju, maku, kuulo ja tunto – kaikki ne elementit ovat tärkeitä, kun suunnitellaan hyvää sisustusta. Ei riitä, että asiat näyttävät hyvältä, kodin pitää myös tuntua hyvältä ja toimia," sisustussuunnittelija Annina Hattula kertoo sisustamisen ideologiasta.

Annina on suunnitellut Seinäjoen Asuntomessuille Lakeuden Jämerä kutsu -kohteen sisustuksen yhdessä kollegoidensa kanssa Aveo Oy:ssä. Pohjalaisperheiden – ja ylipäänsä kotiinsa panostavien ihmisten – sielunelämä ja kodin merkitys on tullut sisustussuunnittelijalle tutuksi viimeisten vuosien aikana. Suomessa vallalla tuntuu edelleen olevan skandinaavinen tyyli, luonnolliset värit sekä laadukkaat ja kestävät valinnat. Avuksi sisustuksen suunnitteluun ja järkevien hankintojen tekemiseen otetaan usein sisustussuunnittelija.

"Ihmiset arvostavat esteettisyyttä ja toimivuutta. Monella ei kuitenkaan ole aikaa pohtia sisustusta, juosta kaupoissa etsimässä verhoja tai sohvia, eikä välttämättä myöskään syvällistä näkemystä, millaiset ratkaisut sopisivat heidän kotiinsa. Esimerkiksi valaistus ja akustiikka ovat usein sellaisia asioita, joita ei tule mietittyä ilman ammattilaisen apua."

Design on omanlaisensa sijoitusmuoto, joka kestää aikaa

Kodin hankkiminen tai uudistaminen vaatii usein rahaa. Anninan mukaan kodin ostamisen tai isomman remontin yhteydessä hänen asiakkaansa rahoittavat usein sisustamisen lainarahalla. Toisaalta monet toteuttavat suunnitelmiaan myös vaiheittain suunnitelmallisesti säästämällä.

"Suunnitelma jostain tilasta, tai vaikka koko kodista, kannattaa tehdä kerralla, mutta siihen voi tehdä hankintoja sitten aina asia kerrallaan, kun on välillä ennättänyt säästää rahaa. Designia voi myös ajatella omanlaisenaan sijoitusmuotona. Hyvä tuote voi olla pitkäntähtäimen haave, joka harkitusti hankitaan, ja joka kestää aikaa ja säilyttää myös arvoaan. Myös kodin pysyvä elementti, kuten laadukas kotimainen parketti, johon monet asuntomessutalotkin ovat tänä vuonna panostaneet, on mielestäni aikaa kestävää designia," Annina kuvailee.

Kotiin liittyy monta haavetta – ja ne eivät hevillä lopu

Anninan oma kotikin on jatkuva projekti. Viimeisimpänä investointina Annina hankki kotinsa terassille Hee-tuolit, joista hän oli haaveillut jo muutaman vuoden ajan.

"Kodin toimivuus ja esteettisyys on tärkeää, ja siihen liittyen haaveeni eivät lopu koskaan. Tällä hetkellä olen ihmeen tyytyväinen kokonaisuuteen – tosin makuuhuoneeseen olisi hyvä hankkia lipasto." Annina pohtii.

Kodille on eri elämäntilanteissa erilaisia tarpeita, mutta hyvä suunnittelu joustaa tilanteiden mukaan.

"Nuoren parin asuntokin muuttuu helposti lapsiperheelle soveltuvaksi, kun nostaa pienempiä esineitä ylös tasoilta ja hyödyntää huonekaluissa pestäviä materiaaleja. Liikaa ei kannata stressata sisustusta, kodin on tehty elämistä varten," Annina toteaa.

Anninan tärpit edulliseen kodin sisustukseen

1. Siivoa

"Jos koti on epäjärjestyksessä, sitä ei design-lamppu pelasta. Pese ja järjestä koti ensimmäisenä."

2. Kierrätä

"Miksi säilytät vanhoja tavaroita? Onko tavaralla jokin erityinen merkitys, vai onko se vain jäänyt sinulle ilman, että tarvitset sitä? Laita tavarat kiertoon. Ja niille tavaroille, jotka päätät säästää, etsi omat paikat."

3. Uudelleenjärjestele huonekalut

"Mieti tilan toimivuutta; missä kohdassa on järkevintä katsoa televisiota, missä syödä? Testaa huonekalujen paikkoja ja hae uusi järjestys."

4. Hanki uudet tekstiilit

"Verhot, tyynyt, viltit ja matot on helppo ja edullinen keino uudistaa kodin sisustusta. Huokeasti saa myös hauskoja printtitauluja, joita voi vaihdella tauluhyllyillä ja tuoda sillä tavoin piristystä kotiin ilman suuria investointeja."

Huvittaisiko laittaa kotia uuteen uskoon? Haaveiletko kodin sisustamisesta tai uudesta huonekalusta? Ota yhteyttä, niin pohditaan yhdessä, mikä ratkaisuistamme sopisi sinulle parhaiten!

Jos haluat samassa yhteydessä laittaa vanhan kotisi kiertoon, lähetä Sp-Kodin välittäjälle yhteydenottopyyntö, niin pääset alkuun kotisi myynnissä.

Ajankohtaista