Tällaista työntekijää tulevaisuudessa etsitään - uteliaisuus ja inhimillisyys korostunevat

Työelämän murroksesta on puhuttu jo muutaman vuoden ajan. Mitä se todella tarkoittaa, ja miten ihmisten kannattaa siihen varautua? Tulevaisuustutkija Perttu Pölönen ja Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen pohtivat aihetta Rahasta kiinni -podcastissa. 

Nainen ja kaksi miestä keskustelevat ajankohtaisista asioista. He ovat Säästöpankkiryhmän tyytyväisiä ja näkemyksellisiä työntekijöitä.

Työelämän murroksesta on puhuttu jo pitkään. Koronaviruspandemia on vaikuttanut monien elämään ja vauhdittanut muun muassa etätyökulttuuria, mutta miltä tulevaisuuden työelämä tulee näyttämään? Ja miten siihen voi varautua taloudellisesti?

Koneet ja algoritmit ovat tulleet osaksi työelämää ja tulevat varmasti olemaan siinä osana yhä vahvemmin tulevaisuudessa. Tulevaisuustutkija Perttu Pölönen puhuu Säästöpankin Rahasta kiinni – podcastissa siitä, millaisia taitoja tulevaisuuden työntekijältä hänen mielestään vaaditaan. Mukana on myös Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen.

- Kun koneiden rooli työelämässä korostuu, mitä meille jää, jota vastaan koneet eivät voi kilpailla? Niitä ovat mielestäni inhimillisyys, myötätunto, rohkeus ja uteliaisuus, jotka korostuvat työmarkkinoilla tulevaisuudessa, arvelee Pölönen.

Tehokkuuden sijaan pitäisi painottaa uteliaisuutta

Perttu Pölösen mielestä tulevaisuudessa titteleiden rajat olisi myös hyvä hälventää.

- Tänä päivänä arvokasta on se, että uskaltaa lähteä tekemään erilaisia juttuja, eikä lukkiudu titteleiden taakse. Se, miksi olet valmistunut koulusta, ei kuitenkaan kerro koko totuutta siitä, kuka olet, Pölönen pohtii.

Tehokkuusajattelu ajaa monet nuoret putkeen, jossa yhä aikaisemmin pitäisi tietää, mihin työhön haluaa.

- Totuus on, että emme kuitenkaan tiedä kymmenen vuoden päästä, mikä ammatti on pinnalla. Tehokkuuden sijaan painottaisin uteliaisuutta. Joskus on ollut vallalla se ajatus, että ihminen, joka tekee monia juttuja, ei osaa keskittyä vain yhteen asiaan. Tulevaisuudessa uskon kuitenkin, että ihmistä, joka on kokenut ja nähnyt paljon, pidetään arvossa.

Henna Mikkonen on samaa mieltä. 

- Tunnistan, että minunkin aikanani sitä poukkoilua työelämässä pidettiin huonona asiana. Se on varmasti muuttumassa ja tuo osaltaan epävarmuutta työelämään. Enää ei ole vallalla se käsitys, että sain tämän vakityön ja olen tässä eläkepäiviin saakka. Jotkut kokevat asian negatiivisena, mutta toisaalta muutokset avaavat paljon mahdollisuuksia, Mikkonen sanoo.

Murros tapahtuu kymmenen vuoden sisään 

Pölönen arvelee, että työelämässä tulee näkymään isompi murros kymmenen vuoden sisään, kun iso osa johtajista eläköityy ja uusi sukupolvi aloittaa työmarkkinoilla.

- Uusi sukupolvi tulee ihan erilaisella mindsetilla työelämään, niin hyvässä kuin pahassa. Myös työnantajat ovat tietynlaisessa murroksessa. Siitä on näkyvissä jo merkkejä maailmalla. Esimerkiksi Google painottaa työntekijöissään sopeutumiskykyä eikä parhainta kokemusta. Jos sopeudut ja sinulla on paras asenne, niin pitkällä tähtäimellä olet hyvä rekry. Monet työnantajat painottavat myös enemmän sitä, mitä aiot tehdä –asennetta kuin sitä, mitä olet tehnyt, Pölönen listaa.

Yrittäjäluontoinen työ voi yleistyä

Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen pohtii, että yrittäjäluontoinen työ voi tulevaisuudessa yleistyä. Se tarkoittaisi sitä, että säännöllisten palkkatulojen puuttuessa ihmisten pitäisi varautua taloudellisesti muilla tavoin.

- Olen hieman huolissani siitä, että Säästöpankin teettämän Säästämisbarometrin mukaan noin 70 prosenttia suomalaisista ei suunnittele talouttaan lainkaan tai vain alle vuoden päähän. Oman talouden suunnittelemiseen kannattaa käyttää aikaa ja katsoa auki ne asiat, joihin rahaa todella menee, Mikkonen kertoo.

Jokaisella pitäisi olla pääekonomistin mukaan jonkinlainen puskuri, kun elämässä tulee yllätystilanteita ja rahaa tarvitaan.

- Mielestäni on hyvä miettiä aina, onko tämä sellaista kuluttamista, joka lisää omaa hyvinvointiani. Sen lisäksi olen myös huolissani kotitalouksien velkaantumisesta. Velkainen talous on riskipitoisempi talous, joten kannustaisin ihmisiä pysähtymään miettimään omaa velkaantumistaan ennen kuin otetaan niitä pikavippejä, Mikkonen pohtii

Mitä muuta tulevaisuuden työelämä tuo tullessaan? Ja miten kannattaa omaa talouttaan laittaa kuntoon? Kuuntele koko podcastin jakso sivun yläreunasta. 

TUTUSTU MYÖS MUIHIN RAHASTA KIINNI -PODCASTIN JAKSOIHIN

Kaipaatko apua taloutesi kuntoon laittamisessa? Me autamme, varaa aika. Voit myös käydä testaamassa oman taloutesi täällä

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista