Näin säästät, kun tahdot oman kodin

Oma koti heti vai vasta kymmenen vuoden päästä? Säästösuunnitelma on aina omistajansa näköinen, aivan kuten oma koti. Säästöpankin rahoituspäällikkö Tuula Koskinen Helsingistä korostaa, että säästösuunnitelma joustaa elämäntilanteiden mukana.

Nuori mies on saanut käteensä ensimmäisen oman kotinsa avaimet. Kodin hän löysi Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun kautta ja asuntolainan Säästöpankista.
Jos sinulla on edes hatara idea oman asunnon ostamisesta, aloita säästäminen heti. Voit aloittaa pienestä, suurentaa tai pienentää säästösummaa, laittaa koko projektin katkolle tai sijoittaa lopulta säästöt maailmanympärysmatkaan, jos et ostakaan asuntoa. Tärkeintä on, että aloitat säästämisen nyt.

Säästää voit rytinällä, tai hiljakseen useiden vuosien ajan, riippuen omasta elämäntilanteestasi. ”Sinun tarvitsee vain päättää, että tahdot säästää, ja me autamme sinua tekemään itsellesi sopivan suunnitelman Oman Talouden Tuokiossa,” Koskinen kertoo. 

Sopiva säästösuunnitelma pitää huolen, että säästäminen ei ole pois leffailloista, juhlista tai harrastuksista. ”Jokainen säästää aina itseään varten. Harva on säästämistä jälkikäteen katunut,” Koskinen toteaa hymyillen.

Toteuta oma koti, hae lainaa 

Nyt seuraa kovaa faktaa

Kun haet asuntolainaa ensiasuntoon, tulee säästössä olla vähintään 5 % asunnon myyntihinnasta. Jos säästät ASP-tilille, omarahoitusosuus on vähintään 10 % asunnon myyntihinnasta.

Käytännössä: 150 000 euron hintaisen asunnon hinnasta 5 % on 7 500 € ja 10 % 15 000 €. 

Säästä omaan kotiin vuodessa

Asuntosäästäminen ei aina tarkoita useiden vuosien mittaista projektia. Vuoden mittaisella säästöprojektilla voi saada kasaan 5 % ensiasunnon hinnasta, jos säästämiseen voi sitoutua isommilla summilla kuukausittain. ”Vuosi on lyhyt aika säästää. Kannattaa miettiä, mitä oma talous kestää kuukausittain. Aiemmat säästöt helpottavat projektia ja auttavat alkuun,” Koskinen toteaa.

 Asunnon hinta:  150 000 €
 Omarahoitusosuus:  7 500 €
 Säästöaika:  12 kk
 Yhden kuukauden säästösumma:  625 €

Säästä asuntoon viisi vuotta 

Pidempiaikaiseen asuntosäästämiseen Koskinen suosittelee kaikille ASP-tiliä, sillä tilisäästäminen on turvallisin säästämisen muoto. Kun asunnon ostaminen ei ole aivan nurkan takana, voit rauhassa antaa säästöjen kertyä. Kun asuntokuume yltyy, voi säästösummaa kasvattaa helposti. Lue lisää ASP-tilistä.

 Asunnon hinta:  150 000 €
 Omarahoitusosuus:  15 000 €
 Säästöaika:  5 vuotta eli 60 kk
 Yhden kuukauden säästösumma: 250 € 

Säästä omarahoitusosuus kymmenessä vuodessa

Kymmenen vuotta on niin pitkä aika, että päätösten tekeminen niin pitkälle on lähes mahdotonta, ellei ole selvännäkijä. Ehdit säätää säästösummaa ylös ja alas useamman kerran elämäntilanteen mukaan.

Kun asunnon ostaminen on ajankohtaisempaa, voit tarkentaa säästösuunnitelmaasi. Tarvitseeko säästösummaa kasvattaa, vai voisitko siirtää rahaa säästöön isompina summina muutaman kerran vuodessa? Valmistujaislahjat ja merkkipäivälahjat voivat kirittää sinut lähemmäksi säästötavoitetta kerta heitolla. Myös muilta säästötileiltä voi sijoittaa rahaa ASP-tilille vaikka muutaman kuukauden ajan. 

 Asunnon hinta: 150 000 € 
 Omarahoitusosuus:  15 000 €
 Säästöaika:  10 vuotta eli 120 kk
 Yhden kuukauden säästösumma:  125 €

Tahdotko oman kodin? Toteuta säästösuunnitelma yhdessä kanssamme. Varaa aika Oman Talouden Tuokioon. 
Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista