ASP-tili ja asuntosäästäminen

ASP-tilin kautta kiinni asuntosäästämiseen ja kohti ensimmäistä kotia! Jos olet 15-39-vuotias ja avaat ASP-tilin Säästöpankissa, saat monia etuja ja selkeän säästöohjelman tavoitteesi toteuttamiseen.

Nuori pariskunta on saanut ensimmäisen yhteisen kotinsa avaimet. He löysivät kodin Sp-Kodin kautta ja saivat asuntolainaa Säästöpankista.

ASP-tilin hyödyt 

 • hyvä korkotuotto verottomana
 • 1 % korko talletukselle
 • lisäksi maksamme sinulle vielä takautuvasti 2–4 % lisäkoron, jos täytät ASP-tilin ehdot eli saavutat säästötavoitteen ja ostat asunnon. Lisäkorkoa maksetaan viidelle ensimmäiselle talletusvuodelle.
 • talletuksellesi maksettava korko on verotonta
 • korko ja lisäkorko lasketaan mukaan säästöosuuteen
 • matalampi lainakorko ja valtion tuki. 

Mitä ASP-säästäminen on?

ASP-tilin avulla pääset helpommin kiinni ensimmäiseen omaan asuntoon. Kun olet säästänyt vähintään 10 % asunnon kauppahinnasta, voit saada puuttuvalle loppuosalle lainan Säästöpankista. Voit avata ASP-, eli asuntosäästöpalkkiotilin, jos olet 15–39-vuotias ja et ole aiemmin omistanut asunnosta 50 %:ia tai enemmän. 

ASP-tilin kautta ensiasunnon ostajaksi jopa kahdessa vuodessa

ASP-säästäjäksi kannattaa ryhtyä, vaikka ensiasunnon hankkiminen ei olisikaan vielä ajankohtaista. Säästäminen on helpompaa pienissä erissä pitkän ajan kuluessa, mutta nopeimmillaan voit päästä tavoitteeseesi jo kahdessa vuodessa. Lisäksi saat säästöillesi tavallista tiliä paremman koron. 

ASP-säästäminen ei missään vaiheessa sido sinua asunnon ostoon, vaan voit halutessasi keskeyttää sopimuksen.

Säästä ASP-tilille kuukausittain – tai pidä välillä taukoa

ASP-tilille talletetaan rahaa yhden tai kolmen kuukauden välein. Tavasta riippumatta kolmen kuukauden sisällä – eli yhden vuosineljänneksen kuluessa – tulee säästösumman olla minimissään 150 euroa. Eli pääset asuntosäästämisen alkuun jo 50 eurolla kuukaudessa! 

Talletuksia tehdään vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan. Nopeimmillaan tavoite täyttyy siis kahdessa vuodessa. Säästöajan ei tarvitse kuitenkaan olla yhtenäinen, vaan voit pitää tarvittaessa vapaita jaksoja. 

ASP-säästämisen kestolle ei ole takarajaa, mutta tilin lisäkorko maksetaan vain viidelle ensimmäiselle talletusvuodelle.

Säästötahti Joka kuukausi 3 kk:n välein
Minimitalletus 50€ 150€
Maksimitalletus 1000€ 3000€ 

Voit tehdä muutoksia ASP-tiliisi

Asuntosäästäminen tapahtuu pitkän ajan kuluessa. Sen aikana suunnitelmiin voi tulla muutoksia, mutta ne eivät ole este ASP-säästämisen jatkumiselle.

Säästöaikana voit

 • muuttaa säästötavoitetta ja -suunnitelmaa
 • yhdistää erilliset sopimukset
 • jakaa usean henkilön sopimuksen
 • siirtää ASP-sopimuksen toiseen pankkiin.
Jos löydät haluamasi asunnon ennen, kuin säästötavoitteesi on täyttynyt, mutta säästössä on kuitenkin yli puolet tavoitteestasi, voit ostaa asunnon väliaikaisen asuntolainan avulla. Kun saat säästötavoitteesi täyteen, maksat väliaikaisrahoituksen pois lainalla. Jos hankit asunnon ennen kuin tilillä on vähintään puolet säästöeristä, sopimus purkautuu etkä voi hyödyntää ASP-etuja.

Etu ASP-tilin omistajalle: luottokortti 2000 euron luottorajalla

Säästöpankin ASP-tilisäästäjänä voit saada luottokortin 2 000 €:n luottorajalla, kun olet vähintään 18-vuotias ja kertyneet Asp-tilisi säästöt ovat vähintään 7 000 €. Mikäli ASP-tilisopimuksessa on kaksi osallista, ovat molemmat oikeutettuja henkilökohtaiseen luottokorttiin. Erillistä minimisäästöaikaa 7 000 €:n kertymiselle ei ole,  Asp-tilin sopimusehdot määrittävät kuitenkin enimmäissäästömääräksi 3 000 € / vuosineljännes.

Tilaa ilmainen ensiasunnon ostajan digiopas

Tahdotko valmistautua paremmin ensimmäisen asunnon ostamiseen? Tilaa ilmainen digiopas, josta saat tietoa mm.

 • rahoitusvaihtoehdoistasi ensimmäisen kodin ostamisessa
 • mitä seikkoja tulee huomioida kodin valinnassa
 • mistä tunnistaa hyvän kiinteistönvälittäjän
 • lainaprosessista, koroista ja lainan takaisinmaksusta
 • sekä muista asuntokauppoihin liittyvistä huomioista, joita sinun on hyvä tietää.

Miksi asuntosäästöpalkkiolaina kannattaa?

Valtiontakauksen ehdot ovat monilta osin edullisemmat ASP-säästäjälle. Valtion takaaman lainan osuus voi olla 90 % asunnon hankintahinnasta. Ilman ASP-sopimusta takaus on enintään 85 %. ASP-ehtojen täyttyessä sinun ei tarvitse maksaa valtiontakauksen 2,5 % takausmaksua.

Vertaa eroja alla.Tavallinen säästäjä ASP-säästäjä
Suurin lainamäärä asunnon ostohinnasta, johon voi saada valtiontakauksen 85 % 90 %
Valtiontakauksen enimmäismäärä lainasta (max 50 000 €) 20 % 25 %
Takauksen hinta 2,5 % 0 %

Saat valtion korkotukea ensimmäisen 10 vuoden ajan. Jos asuntolainan korko nousee sinä aikana yli 3,8 %, valtio maksaa ylimenevästä korosta 70 %.

Kuulostaako monimutkaiselta? Ei hätää, kerromme mielellämme lisää ja teemme sinun tilanteeseesi perustuvia laskelmia ASP-säästämisestä.

Lainan suuruus ja kesto

Se, kuinka suuren asuntosäästöpalkkiolainan voit enimmillään saada, riippuu ostettavan asunnon sijainnista. Lainan asuntokohtainen maksimisuuruus on aina sama, olipa ASP-säästäjiä yksi tai kaksi.

Helsinki: 215 000 €
Espoo, Kauniainen ja Vantaa:
160 000 €
Tampere, Turku:
140 000 €
Muu Suomi:
120 000 €

Laina myönnetään enintään 25 vuodeksi.

Lisälaina avuksi, jos asuntosäästöpalkkiolaina ei riitä

Jos kaavailemasi asunnon hinta on korkeampi kuin asuntosäästöpalkkiolainan maksimimäärä, voit hakea sen rinnalle ASP-lisälainaa. Voit saada osalle lainaa valtiontakauksen, mikä helpottaa puuttuvan vakuuden järjestelyä. Valtion takaus on enintään 25 % lisälainan määrästä, kuitenkin enintään 50 000 euroa.

Asuntosäästäjäksi ASP-tilin avulla - katso video

ASP-tili on monelle reitti ensimmäisen oman kodin ostamiseen. Katso, millaisia kokemuksia Mikaelilla ja Lotalla on asunnon ostamisesta, ASP-tilistä ja ASP-säästämisestä – sekä ihan tavallisesta asuntolainasta, jota he ottivat ASPin rinnalle. 

Tahdotko tietää lisää ASP-tilistä ja asuntosäästämisestä? Ota yhteyttä

Asuntosäästöpalkkiotilin ehdot

Tutustu myös näihin

Käyttötili

Käyttötili on kaikille sopiva tili tuloja ja päivittäisiä maksuja varten. Tiliin saat yhdistettyä maksukortin, mobiili– ja verkkopankin sekä e-laskut.

Yhteinen tili

Ruokaostokset, yhteiset vakuutukset, lainat, vuokra, yhtiövastikkeet, sisustaminen... yhteinen tili helpottaa yhteisten raha-asioiden hoitamista.

Säästötili

Pienetkin säästösummat kannattaa laittaa talteen säästötilille. Siellä ne pysyvät turvassa ilman ylimääräisiä riskejä.

Tili lapselle

Opeta säästämisen tärkeys lapselle mahdollisimman varhain. Ensimmäinen askel säästämiseen on oman tilin avaaminen lapselle.

Arvo-osuustili

Arvo-osuustilin tarvitset sähköisten arvopapereiden, kuten osakkeiden ETF:ien tai optioiden säilytykseen. Tiliin liitetään aina myös hoitotili.

Hinnaston saat näkyviin, kun kirjoitat kenttään paikkakunnan ja valitset haluamasi listalta.

Valitsemasi konttori

Vaihda konttoria
Palvelemme asiakaspalvelussa puhelimitse ja chatilla arkisin klo 8–20 ja la klo 10–14
...