ASP-tili ja asuntosäästäminen ensiasuntoon

ASP-tilillä kohti ensimmäistä omaa kotia! Jos olet 15–44-vuotias ja tahdot ensimmäisen oman asunnon aloita säästäminen jo tänään.

Nuori pariskunta on saanut ensimmäisen yhteisen kotinsa avaimet. He löysivät kodin Sp-Kodin kautta ja saivat asuntolainaa Säästöpankista.

Saat säästöillesi hyvän verottoman koron.

Helppo tapa säästää ensiasuntoa varten.

Säästä 10 % ja valtio takaa loput.

Mitä ASP-säästäminen on?

ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on hyvä tapa säästää asuntoa varten, jos harkitset ensiasunnon hankkimista. Voit avata asuntosäästöpalkkiotilin, jos olet 15–44-vuotias ja suunnittelet ensimmäisen asunnon ostamista, etkä ole aiemmin omistanut 50 % tai enempää asunnosta tai asuinrakennuksesta.

Tarkoituksena on säästää 10 %:n osuus ensimmäisen oman kotisi kauppahinnasta tai rakentamisen kustannusarviosta. Säästösumman tulee olla yhden kalenterivuosineljänneksen aikana vähintään 150 euroa ja enintään 4 500 euroa (31.3.2023 asti 150 euroa ja enintään 3000 euroa). Talletuksia tulee tehdä vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. ASP-tilille voit tallettaa rahaa joko kuukausittain tai harvemmin.

Kun tilin kriteerit täyttyvät, on sinulla mahdollisuus hakea ASP-lainaa. ASP-lainalle on mahdollista saada mm. ilmainen valtiontakaus, jonka avulla kodin hankinta voi olla mahdollista ilman lisävakuuksia.

Jos olet säästänyt ASP-tilille tarvittavan 10 % osuuden ostettavan kohteen kauppahinnasta tai rakennettavan kohteen kustannusarviosta, sinun voi olla mahdollista ostaa asunto ilman, että tarvitset lisävakuutta lainalle. Kun 10 % säästöosuus ja 8 kalenterivuosineljännestä täyttyvät, voit hakea ASP-lainaa Säästöpankista. Lue lisää ASP-lainasta ja sen eduista.

ASP-tilin hyödyt

  • Mahdollisuus hankkia asunto ilman ulkopuolista vakuudenantajaa ilmaisen valtiontakauksen avulla
  • 1 % hyvityskorko vuosittain
  • ASP-säästösopimuksen ehtojen täyttyessä maksamme talletukselle ASP-tilin hyvityskorkoa, ja lisäksi verottoman 2–4 % lisäkoron
  • matalampi ASP-lainakorko ja ilmainen valtion takaus.

ASP-säästäjäksi kannattaa ryhtyä, vaikka ensiasunnon hankkiminen ei olisikaan vielä ajankohtaista. Säästäminen on helpompaa pienissä erissä ja säästämisessä voi pitää taukoja.

ASP-tilin korko, lisäkorkoa 2–4 %

Talletuksille maksetaan 2–4 % lisäkorko, kun ASP-tili lopetetaan ehdot täyttävänä ja kauppakirja on allekirjoitettu tai rakennuskohde on valmistunut ja loppukatselmusraportti toimitettu pankkiin. Lisäkorkoa maksetaan ensimmäisestä talletuksesta kuluvan vuoden loppuun sekä seuraavilta viideltä vuodelta. Lisäkorkoa maksetaan enintään 10 % osuudelle ostettavan asunnon kauppahinnasta tai rakennettavan kohteen kustannusarviosta. Esimerkki: ASP-tilille on säästetty 10200 euroa ja ostettavan asunnon hinta on 100000 euroa. Asunnon hinnasta 10 % on 10000 euroa, ja sille osuudelle maksetaan sovittu ASP-tilin lisäkorko.

Voit tehdä muutoksia ASP-tiliisi

Asuntosäästäminen tapahtuu pitkän ajan kuluessa. Sen aikana suunnitelmiin voi tulla muutoksia, mutta ne eivät ole este ASP-säästämisen jatkumiselle. Voit muuttaa säästöaikana säästötavoitetta tai suunnitelmaa, yhdistää toisen ASP-säästäjän kanssa erilliset ASP-tilit yhteiseksi ASP-tiliksi tai jakaa yhteisen tilin omiksi tileiksi.

Kun asunnon hankinta lähestyy, voi pyytää asuntolainatarjouksia eri pankeista ja tarvittaessa pankit hoitavat ASP-tilin siirron pankkiin, josta asuntolaina otetaan.

ASP-tilin lopettaminen – tai ehkäpä vain tauko ASP-säästämisessä?

ASP-tilin voi lopettaa milloin vain, myös ennen lainan ottamista, mutta huomaathan, että jos myöhemmin haluat jatkaa ASP-säästämistä, niin joudut silloin aloittamaan alusta.

Lopettamisen sijaan voit halutessasi pitää myös tauon ASP-säästämisestä. Vaadittuja kahdeksaa talletusta ei tarvitse tehdä peräkkäisinä vuosineljänneksinä.

Jos haluat lopettaa ASP-tilin, lähetäthän viestin Säästöpankin mobiili- tai verkkopankin viestitoiminnon kautta. Kerro viestissä, että haluat lopettaa ASP-tilisi ja olet tietoinen siitä, että menetät tähän mennessä keräämäsi vuosineljännekset, ja että mikäli haluat joskus taas jatkaa ASP-säästämistä, sinun on aloitettava niiden kerryttäminen alusta. Kerrothan myös samalla mille tilille lopetettavan ASP-tilin säästövarat siirretään.

Alaikäisen ASP-tili ja säästäminen

ASP-säästämisen voi aloittaa jo 15–17-vuotiaana, mutta tilille talletettujen varojen tulee olla omalla työllä ansaittuja. Alaikäisen säästäjän on toimitettava pankille vähintään kerran vuodessa selvitys tilille talletettujen varojen alkuperästä. Selvityksen voi tehdä lomakkeella, jossa tulee olla tilinomistajan sekä molempien edunvalvojien allekirjoitukset. Voit toimittaa tiedot meille kirjautumalla omaan Säästöpankki mobiilipankkiin tai verkkopankkiisi kotisivuiltamme, ottamalla allekirjoitetusta lomakkeesta kuvat ja lisäämällä ne viestin liitteeksi. Voit myös toimittaa paperisen lomakkeen täydennettynä joko postittamalla tai viemällä lomakkeen omaan pankkiisi.

Kiinnostuitko ja haluat tietää ASP-tilistä lisää?

Säästöpankin asiakkaana voit helpoiten varata ajan tapaamiselle mobiili- tai verkkopankin kautta. Uudet asiakkaat voivat varata ajan kotisivujen kautta, joko verkkotapaamiselle tai konttorille.

Etu ASP-tilin omistajalle: luottokortti 2000 euron luottorajalla

Säästöpankin ASP-tilisäästäjänä voit saada Visa Credit/Debit yhdistelmäkortin 2 000 euron luottorajalla, kun olet vähintään 18-vuotias ja ASP-tilillesi kertyneet säästöt ovat vähintään 7 000 euroa.

Mikäli ASP-tilisopimuksessa on kaksi osallista, ovat molemmat oikeutettuja henkilökohtaiseen luottokorttiin. Voit hakea ASP-säästäjän luottokorttia kirjautumalla mobiili- tai verkkopankkiisi ja lähettämällä viestin otsikolla ASP-säästäjän yhdistelmäkortti ja olemme sinuun yhteydessä. Tutustu Visa Credit/Debit-kortin etuihin.

Tutustu myös näihin

ASP-laina

ASP-laina tarjoaa ensiasunnon ostajalle monia etuja, esimerkiksi edullisen koron ja valtion tukea mahdollisessa koronnousussa.

Säästöpankki Mobiili

Ketterää ja turvallista pankkiasiointia, missä ikinä kuljet! Lataa puhelimeesi ja tablettiisi Säästöpankki Mobiili.

Säästöpankki Tunnistus

Säästöpankki Tunnistus -sovelluksella tunnistaudut turvallisesti ja helposti verkossa itse määrittelemälläsi PIN-koodilla, sormenjäljellä tai kasvojentunnistuksella.