Talouspuhetta lapsen kanssa – ekonomistin epäonnistunut valistusyritys

Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen yritti viritellä lapsensa kanssa keskustelua taloudesta kiinnostavalla tavalla. Lapsen reaktio ei ollut kuitenkaan aivan sitä, mitä Mikkonen itse olisi ajatellut.

Henna Mikkonen

Katsomme eräänä iltana uutisia, kun siellä vakava ekonomistikollega kertoo, että Suomen talouskasvu on hidastumassa. Vieressäni istuva tyttäreni ilmoittaa 11-vuotiaan ehdottomuudella, että; ”ei vois vähempää kiinnostaa, katsotaan mieluummin Netflixiä”. 

No tässäpä avautui herkullinen tilanne käydä vähän talouskeskustelua jälkipolven kanssa! 

Kerroin tyttärelleni, että vaikka talousjutut voivat tuntua aika tylsiltä, niin ne vaikuttavat kuitenkin moneen asiaan ihmisten elämässä. ”Kun talous kasvaa, menee ihmisillä yleensä paremmin. Silloin on työpaikkoja enemmän tarjolla ja entistä useampi voi tehdä semmoisia töitä mistä tykkää. Esimerkiksi viime vuonna tosi moni ihminen löysi työpaikan, heillä tulot kasvoivat ja he pystyivät ostamaan heille tärkeitä juttuja. Nyt pelkona on, että talouskasvu hidastuu ja töiden löytyminen vaikeutuu”, selitin tv:ssä näkyneen ekonomistin huolta.

Viikkoraha sai pienen kiinnostuksen pilkahduksen

Jatkoin kertomalla, että taloustilanne vaikuttaa myös siihen, paljonko isi ja äiti saavat palkkaa. ”Ja ehkä vähän myös siihen, paljoko sinä saat viikkorahaa. Taloustilanne heijastuu lisäksi niiden juttujen hintoihin, joita sinä viikkorahoillasi ostat. Normaalissa taloudessa hinnat yleensä nousevat vähän koko ajan, sitä sanotaan inflaatioksi. Se voi kuulostaa ikävältä asialta, mutta on oikeastaan terveen talouden merkki. Esimerkiksi meidän perheen ruokalasku on tänä vuonna noin 100 euroa enemmän kuin viime vuonna. Sulla on käynyt parempi tuuri, karkkien hinnat ovat nimittäin pikkuisen laskeneet tänä vuonna”.

Pieni kiinnostuksen pilkahdus jo havaittavissa.

Seuraavaksi tv-ruutuun ilmestyy Greta Thurnbergin kasvot ja kiirehdin kertomaan, että on myös tosi tärkeää, miten talouskasvua saadaan aikaiseksi. ”Jos se tehdään luontoa tai muita ihmisiä vahingoittamalla, ei se ole hyvä asia. Tuo tyttö telkkarissa puhuu juuri tästä samasta asiasta” Lopuksi vielä intouduin kertomaan, että ainakin osittain talouskasvun ansiosta meillä Suomessa lapsilla monet asiat ovat tosi hyvin. Täällä riittää ruokaa kaikille, kaduilla on turvallista liikkua, pääsemme lääkäriin ja kouluun.

”Eli siis, jos talous ei kasvaisi, niin ei tarttisi käydä koulua?” –kysyi tytär. ”Sit mä taidan toivoa, että talous ei kasva.” 

Hmm…ei tainnut mennä ihan nappiin tämä valistusyritys. Siirryimme suosiolla Netflixin mielenkiintoisempaan maailmaan ja minä jäin pohtimaan, miten ensi kerralla kertoisin asioista paremmin. Taloudesta keskustelu lapsille ymmärrettävällä tavalla ei ole ihan helppoa. Kannattaa kuitenkin yrittää, talous kun vaikuttaa kaikkialla. Ja se vaikuttaa mitä suurimmassa määrin myös lastemme tulevaisuuteen. 

Kaipaatko apua oman taloutesi hallinnassa? Jos, niin ota meihin yhteyttä

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista