Katse lompakkoon – löydä hyvinvointi maksukuittien kautta

Monelle raha aiheuttaa harmaita hiuksia ja stressiä. Et ole yksin, joten Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen antaa neuvonsa siihen, miten saat oman taloutesi hallintaan.

Henna Mikkonen

Tiedätkö sen tunteen, kun kylmä hiki nousee otsalle nähdessäsi postilaatikossa kasan laskuja? Voi olla, että pieni ahdistus nousee selkäpiitä pitkin siinäkin vaiheessa, kun avaat verkkopankin. Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että ei hätää, et ole yksin, jos näin on. 

Tutkimukset toisensa jälkeen luovat karua faktaa siitä, että raha ja siihen liittyvät asiat, ovat yksi suurimmista stressiaiheista niin meillä kuin maailmallakin. Erityisesti raha-asiat stressaavat naisia. 

Jokainen tietää, että stressi on pahasta niin keholle kuin mielellekin, jonka takia joku koettaa rentoutua mindfullnes-harjoituksilla ja toinen lähtee metsälenkille rauhoittumaan. Mitäpä jos rentoutuisit katsomalla maksukuittejasi ja verkkopankkiasi? Kuulostaa ehkä jopa hullulta, mutta juju on hallinnan tunteessa. On nimittäin ihmisiä, jotka antautuvat kohtalon vietäviksi ja ihmisiä, jotka ottavat itse asiat kontrolliinsa. Näistä jälkimmäiset ovat tutkitusti onnellisempia. 

Helpommin sanottu kuin tehty vai? Ei välttämättä, mutta pientä vaivannäköä se vaatii. Tässä pari vinkkiä ensiaskeliksi kohti tasapainoista taloutta. Tulojen ja menojen tarkastelusta on hyvä aloittaa. 

Tiedä, mihin rahasi menevät 

Yleensä ihmiset tietävät aika hyvin tulonsa, mutta menot ovat monelle mysteeri. Sen tunnistaa muun muassa siitä, että jossain vaiheessa palkka vain tuntuu katoavan tililtä ennen seuraavaa palkkapäivää. Silti, jokainen tilisiirto on omalla päätökselläsi tehty. Joskus se päätös on tehty kiireessä, joskus ehkä nälkäisenä tai onnellisena, mutta se on tehty. 

Ei siis ole ihme, että lopputulema ei aina ole optimaalinen. Tunnetilat kun vaikuttavat päätöksentekoomme. Sekin maailmalla on osattu selvittää, että surullisena ihmiset ovat valmiita maksamaan tuotteista enemmän.

Myers tutkimus

Suosittelen seuraamaan omia tai perheen menoja ainakin parin kuukauden ajan. Esimerkiksi Säästöpankin mobiilisovelluksen kautta voit seurata pankkitilisi rahaliikennettä. Voit myös listata kännykkäsi muistioon jokaisen ostoksen, se ei ole vaikeaa. Suosittelen katsomaan tarkemmin esimerkiksi sitä, mihin perheen ruokakauppaostokset jakautuvat. Isoista marketeista tulee ostettua usein paljon muutakin kuin ruokaa. 

Seurannan jälkeen sinulle varmasti on jo muodostunut kuva siitä, mihin rahasi oikeasti menevät. Usein sieltä löytyy skarppaamisen mahdollisuuksia. Itse esimerkiksi huomasin, että lapsille tehdyt toistuvat ja turhat tilpehöörihankinnat kauppareissujen yhteydessä muodostuivat yllättävän suureksi menoeräksi. 

Tai ehkäpä huomaatkin, että rahankäyttösi on fiksua ja rahaa jää kuluttamisen jälkeen säästöönkin. Jos asiat ovat näin hyvin, onnittelut! Jatkojalostuksen paikka voisi olla se, että mietit entistä syvällisemmin, vastaako rahankäyttösi sitä, mitä todella tahdot tulevaisuudelta. 

Mieti, mitä todella tahdot

Kun kuva menoista ja tuloista on selkeä, voit aloittaa tulevaisuuden suunnittelun. Lopulta kyse on siitä, mitä tahdot elämältäsi. Mitkä ovat pidemmän aikavälin tavoitteita ja mitkä lyhyemmän? 

Suunnitteluun ja kartoittamiseen kuluu olennaisena osana laskeminen. Monella lopahtaa motivaatio tässä vaiheessa, mutta se on tärkeä osa, joka kannattaa tehdä. Se on tarpeellista, jotta tiedät, kuinka paljon tahtomasi asiat maksavat ja paljonko rahaa tarvitaan. Numerojumppa kannattaa kuitenkin käydä läpi, sillä silloin pääset kartalle oman taloutesi tilanteesta nyt ja tulevaisuudessa. Lisäbonuksena stressisi voi vähentyä ja onnellisuutesi lisääntyä. Suosittelen kokeilemaan! 

Jos alku tuntuu sinusta vaikealta, voit jättää meille esimerkiksi yhteydenottopyynnön

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista