Kaikentasoiset ja -hintaiset mökit käyvät nyt hyvin kaupaksi Tampereen alueella

Tampereen alueella toimivan Sp-Koti yrittäjä Rosita Nummikosken mukaan kesämökkejä kysytään jo paljon. Kaupaksi käyvät kaikentasoiset ja -hintaiset mökit ja vapaa-ajan asunnot. Uusista myytävistä kohteista on tällä hetkellä pulaa sekä mökki- että asuntomarkkinoilla. Ukrainan sota ja korkea inflaatio eivät ole vielä vaikuttaneet mökki- ja asuntomarkkinoihin tai asuntolainojen kysyntään Tampereella.

Kuva: Rosita Nummikoski

– Suomalaisten mökkikuume ei näytä laantumisen merkkejä. Mökkien kysyntä on pysynyt korkealla. Tällä hetkellä kaupaksi käyvät hyvin myös huonokuntoiset ja peruskorjauksen vaativat, alle 30 000 euroa maksavat kohteet. Monet ovat valmiita tekemään isoja remontteja ja kunnostamaan mökkejä itse, kertoo yrittäjä Rosita Nummikoski Sp-Koti Tampere Rosmarinista.

– Kesämökkiä ja ympärivuotista vapaa-ajan asuntoa etsivät ihmiset ovat liikkeellä hyvin erilaisilla budjeteilla. Kaikki eivät myöskään etsi mökkiä veden ääreltä, monet nimenomaan haluavat niin sanotun kuivan maan mökin. Tällä hetkellä myös siirtolapuutarhatyyppiset pikkumökit pienillä puutarhoilla ovat kysyttyjä, Nummikoski jatkaa. – Vaikka mökkejä kysytään jo paljon, alkaa mökkikauppa päästä kunnolla vauhtiin vasta lähiviikkoina ja -kuukausina. Lumen takia moniin kesämökkeihin ei pääse vielä kunnolla käymään.

– Uskon, että tänäkin kesänä Tampereen alueella myynnissä olevista mökeistä tullaan käymään kovaa kilpailua. Viime kesänä mökkien ja vapaa-ajan asuntojen suurin ostajaryhmä tuli pääkaupunkiseudulta. Saa nähdä, jatkuuko sama trendi vai vaikuttaako liikkumisen kallistuminen pk-seudulla asuvien mökkimatkakriteereihin. Toisaalta täällä mökkien hinnat ovat vielä suhteessa edullisempia kuin esimerkiksi Uudellamaalla, toteaa Nummikoski. – Tamperelaisille on tärkeää, että mökki löytyy 60 kilometrin säteeltä ja maksimissaan tunnin ajomatkan päässä kotoa. He etsivät kesäpaikkaa tyypillisesti Pirkanmaan alueelta sekä Pälkäneen ja Oriveden suunnalta. Tällöin työmatkat mökiltä ovat vielä kohtuulliset.

Lisääntynyt varovaisuus näkyy rakentamisessa

 – Ukrainan sota ja ennätyslukemiin noussut inflaatio ovat varmasti jonkin verran lisänneet kuluttajien varovaisuutta. Uskon, että ihmiset pohtivat nyt isoja hankintoja ennen kaikkea henkilökohtaisten työnäkymiensä ja oman taloutensa kautta. Jos oman toimialan työllisyystilanne näyttää hyvältä, uskalletaan omia unelmia toteuttaa. Jos taas näkymät ovat epävarmemmat, saatetaan mökin hankintaa tässä tilanteessa siirtää myöhempään ajankohtaan, sanoo Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen. – Tuoreen tilaston mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat maaliskuussakin edelleen hyvällä tasolla, Ukrainan sodasta ja korkojen noususta huolimatta.

– Niiden, joilla on hyvä työtilanne ja oma talous vakaalla pohjalla, ei ole mitään syytä pelätä asunnon tai mökin ostamista. Tampereen alue on vetovoimaista aluetta, jonka vahvuutena vaikeina ja epävarmoina aikoina on monipuolinen toimialarakenne. On myös hyvä muistaa, että korona-aikana kotitalouksille kertyi kuin huomaamatta säästöjä. Monilla on nyt taloudellinen mahdollisuus hankkia oma mökki sekä säästössä hyvää puskuria nousevien kustannusten varalta, Haverinen jatkaa.

– Olemme pankissa vielä odottavalla kannalla sen suhteen, mihin kaikkeen Ukrainan sota tulee vaikuttamaan. Tulevat kuukaudet näyttävät, miten se ja voimistunut inflaatio vaikuttavat asuntojen ja mökkien sekä niiden lainojen kysyntään. Toistaiseksi tilanne näyttää hyvältä, emmekä ole havainneet minkäänlaista hiljenemistä tai pudotusta kauppamäärissä tai lainahakemuksissa, sanoo Haverinen. ­

– Mitä taas tulee rakentamiseen ja peruskorjaamiseen, joudumme nyt entistä huolellisemmin pohtimaan yhdessä rakennuttaja-asiakkaidemme kanssa, kestävätkö heidän taloutensa ja budjettinsa rakentamis- ja korjauskustannusten nousua. Myönteisen rahoituspäätöksen saamiseksi taloudessa tulee olla riittävästi pelivaraa. Rakentaminen tulee Tampereenkin alueella jonkin verrran hiipumaan, sillä ainakin yksityisellä puolella uusia aloituksia joudutaan rakennuskustannusten voimakkaan nousun aiheuttaman epävarmuuden vuoksi siirtämään eteenpäin.

– Toisaalta kaikki rakennettavat uudiskohteet saadaan varmasti myytyä, koska tarjontaa on niin vähän, toteaa Nummikoski. –  Vaikka myytävien asuntojen suhteen tarjontatilanne on alkuvuoden aikana parantunut selvästi, myytävää saisi edelleen olla selvästi enemmän, myös mökkimarkkinoilla.

– Hyväkuntoiset omakotitalot, rivitaloasunnot ja kesämökit käyvät tällä hetkellä kaupaksi jopa viikossa. Oman mökin tai vapaa-ajan asunnon myyntiä harkitsevan kannattaisikin nyt toimia nopeasti, jos haluaa saada mökilleen parhaan huomioarvon ja hinnan. Ajoissa liikkeelle lähteneet saavat ainutlaatuista kilpailuetua, mikä näkyy myyntiajassa ja hinnassa, lupaa Rosita Nummikoski.

Ota yhteyttä, niin jutellaan Tampereen alueen asunto- ja mökkimarkkinatilanteesta lisää:

Rosita Nummikoski | yrittäjä, LKV, KiAt, kaupanvahvistaja | Sp-Koti Tampere Rosmarin | 040 831 6238 | rosita.nummikoski@spkoti.fi

 Mikko Haverinen | säästöpankkiiri, luottopäällikkö | Aito Säästöpankki | 045 139 2935 | mikko.haverinen@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Aito Säästöpankki

Ajankohtaista