Valtava pula myytävästä tulppaa asunto- ja mökkikauppaa Tampereella

Tampereen asuntokaupassa ei näy hyytymisen merkkejä. Uutta kotia tai vapaa-ajan asuntoa etsiviä on yhä liikkeellä runsaasti. Myös välittäjien tekemien asuntokauppojen määrissä ollaan koronavuosia edeltävällä hyvällä tasolla. Asuntokaupan suurimpana haasteena on jo pitkään jatkunut huutava pula myytävistä asunnoista. Tällä hetkellä kovin kysyntä kohdistuu omakotitaloihin ja kesämökkeihin.

– Korkojen ja elinkustannusten nousu, Ukrainan sota ja ilmassa leijuvat talouden epävarmuustekijät eivät ole vaikuttaneet sanottavasti asuntokauppaan Tampereella. Miinukset asuntokauppojen määrissä johtuvat ennemminkin siitä, ettei myytävää kertakaikkiaan ole tarpeeksi. Tarjontaa on edelleen aivan liian vähän suhteessa kysyntään, kertoo Yrittäjä Johanna Peltonen Sp-Koti Tampere Aulasta.

– Jos vuoden toinen puolisko jatkuu samaan kauppatahtiin kuin tämä ensimmäinen, olemme tekemässä ketjutasolla historiamme toiseksi parasta vuotta, Peltonen jatkaa. – Ihmiset ovat edelleen erittäin positiivisellä ja luottavaisella mielellä liikkeellä ja etsimässä uutta kotia. En myöskään ole havainnut, että ihmiset olisivat alkaneet tinkiä tilantarpeistaan, asuntojen koosta tai huoneiden lukumääristä.

– Pienten asuntojen sijaan suurin kysyntä kohdistuu tällä hetkellä omakotitaloihin ja perhekokoisiin pihallisiin asuntoihin. Toki yksiöt ja kaksiot käyvät yhä nopeasti kaupaksi, jos ne sijaitsevat Tampereen keskustassa tai siitä muutaman kilometrin säteellä. Hyvillä paikoilla sijaitseviin pieniin asuntoihin riittää aina kysyntää, ja niistä sijoittajatkin ovat edelleen kiinnostuneita.

– Tampereella ja koko Pirkanmaan alueella on myös huutava pula myytävistä kesämökeistä ja vapaa-ajan asunnoista. Kesä on mökkikaupan kulta-aikaa. Voin taata, että halukkaita ostajia on juuri nyt liikkeellä erittäin paljon, kertoo Peltonen. – Myös vapaa-ajan tonttien kysyntä on kovaa.

Joka toinen ottaa nyt korkosuojauksen asuntolainaan

– Noin puolet asuntolaina-asiakkaistamme ottaa nyt korkosuojauksen lainalleen. Korkojen äkillinen nopea nousu on herättänyt ihmiset miettimään oman taloutensa pelivaraa ja lainanhoitokykyään tulevan varalta, kertoo Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen. – Asunnon hankinnassa on aina kyse pitkän aikavälin sijoituksesta ja päätöksestä, jonka pitäisi kestää omassa taloudessa aikaa ja erilaisia korkokäyriä.

– On ymmärrettävää ja vain hyvä asia, että ihmiset haluavat nyt turvaa ja ennakoitavuutta lainanhoitoonsa. Jokainen miettii tilannetta oman taloutensa näkökulmasta ja valitsee sitä kautta itselleen parhaiten sopivan korkosuojauksen. Toisille se on kiinteä korko ja toisille korkoputki, Haverinen jatkaa. – Monet myös ottavat korkosuojauksen vain osaan lainaan ja pitävät osan vaihtuvalla korolla.

– Tässä epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa tilanteessa, jossa kenellekään ole tietoa siitä, mille tasolle korot lopulta asettuvat, korkosuojaus tuo asunnonostajalle ja asuntovelalliselle mielenrauhaa. Asuntolainan korkosuojaus on verrattavissa autojen kaskovakuutuksiin. Lähes kaikkihan sen ottavat autoonsa välttääkseen isot taloudelliset riskit isojen vahinkojen varalta.

– Myös lyhennysvapaita on nyt kysytty jonkin verran enemmän energiahintojen ja lämmityskustannusten rajun nousun myötä. Nykytilanne konkretisoi etukäteissäästämisen ja varautumisen merkitystä, sanoo Haverinen. – Monet omakotitaloasujat hakevat nyt myös lainaa lämmitysmuodon muuttamiseen. Tällä hetkellähän yhteiskuntakin tukee erilaisin energia-avustuksin esimerkiksi maalämpöön siirtymistä.

Pankkien lainalaskurit auttavat hahmottamaan oman talouden pelivaraa

– Ensimmäisen oman kodin ostoa tai asunnonvaihtoa miettiessä on hyvä olla käsitys siitä, mihin kaikkeen omassa taloudessa kuluu rahaa ja missä menoerissä on pelivaraa tiukan paikan tullen. Inflaation voimistuminen tuntuu jo nyt jokaisen kuluttajan kukkarossa bensapumpulla, ruokakaupassa ja sähkölaskussa, toteaa Haverinen.

– Pankkien lainalaskureilla on jokaisen helppo laskea ja ennakoida, kuinka paljon esimerkiksi kahden, kolmen tai neljän prosentin korko vaikuttaa omaan reaalitalouteen. On tärkeää, että lainan kanssa voi elää normaalisti. Jatkuva kuukausisäästäminen lainanmaksun rinnalla tuo puskuria ja mahdollistaa lyhyemmän aikavälin unelmien toteuttamisen.

Lisätiedot:

  Johanna Peltonen | Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAt | Sp-Koti Tampere Aula | 0440 789657 | 

Mikko Haverinen | luottopäällikkö, Aito Säästöpankki | 045 139 2935

 

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Aito Säästöpankki

Ajankohtaista