Ostotoimeksiantojen ja korkosuojausten suosio kasvavat myös Tampereella

Aito Säästöpankin asuntolainoissa jo noin joka toisessa on korkosuojaus. Asiakkaiden halukkuus asuntolainan koron suojaamiseen on lisääntynyt nopeasti inflaation kiihtymisen ja koronnousuodotusten seurauksena. Myös ostotoimeksiantojen suosio on ollut viime vuodesta lähtien vahvassa kasvussa, kun uuden kodin löytyminen julkisilta asuntomarkkinoilta on lähes mahdotonta kroonisesta tarjontapulasta johtuen. Sp-Koti Tampere Aulassa jo joka kymmenes asuntokauppa syntyy ostotoimeksiannosta.

–  Ostotoimeksianto on tässä poikkeuksellisen haastavassa markkinatilanteessa erityisen hyvä vaihtoehto löytää uusi koti. Tampereenkin alueella myytävää on ollut jo pitkään hälyyttävän vähän, vaikka kysyntää ja ostajia kaikentyyppisille ja -kokoisille asunnoille riittäisi, sanoo yrittäjä Johanna Peltonen Sp-Koti Tampere Aulasta.

– Uutta kotia etsivät ovat alkaneet löytää ostotoimeksiannon, ystävien suositusten tai sivujemme kautta. Meille tulee yhteydenottoja päivittäin asiakkailta, jotka ovat kiinnostuneita ostotoimeksiannosta tai haluavat tehdä sopimuksen kanssamme uuden kodin etsimisestä.

– Olemme tehneet ostotoimeksiantoja tämän vuoden alussa 56 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna. Viime vuonna ostotoimeksiantokauppojen määrä kasvoi meillä 40 prosenttia vuodentakaisesta ja niiden osuus oli noin 30 prosenttia kaikista toimeksiannoistamme. Viime vuoden kaikista kaupoistamme oli kymmenen prosenttia ostotoimeksiantokauppoja.

– Meillä Sp-Kodissa ostotoimeksiantopalvelu on asiakkaalle aina maksuton, jos emme onnistu löytämään hänelle hänen toiveitaan vastaavaa kotia tai kaupat jostakin muusta syystä johtuen jäävät toteutumatta, korostaa Peltonen. – Monelle tulee edelleen yllätyksenä sekin, että otamme vastaan ostotoimeksiantoja kaikenkokoisista ja -hintaisista asunnoista ja kiinteistöistä – pienistä kerrostaloasunnoista isoihin omakotitaloihin, maa- ja metsätiloihin ja kesäasuntoihin.

Ostotoimeksianto palvelee erityisen hyvin ruuhkavuosia eläviä perheitä

– Tällä hetkellä ostotoimeksiannoissamme haut keskittyvät eniten perheasuntoihin, hyväkuntoisiin 2000-luvulla rakennettuihin rivitalo- ja paritaloasuntoihin ja omakotitaloihin, kertoo Peltonen.

– Kiireistä lapsiperhearkea elävät arvostavat ostotoimeksiannossa sitä, että välittäjä etsii heidän puolestaan ja heidän spekseillään sopivaa uutta kotia. He säästävät paljon aikaa, vaivaa ja hermoja, kun heidän ei tarvitse itse koko ajan vahtia esimerkiksi myyntiin tulevia omakotitaloja ja kilpailla niistä kymmenien muiden kanssa. Lapsiperheillehän on usein vielä erityisen tärkeää löytää uusi koti tiettyjen koulujen ja päiväkotien läheisyydestä.

 Stressittömyys on iso etu, jota myös myyjät arvostavat korkealle. He säästyvät julkisilta näytöiltä ja kävijöiltä, jotka eivät ole tosissaan ostamassa asuntoa, Peltonen korostaa. – Ostotoimeksiannossa ostaja maksaa välityspalkkion, jos kaupat syntyvät. Kun kohde on julkisessa myynnissä, välittäjän palkkio on huomioitu hintapyynnössä. Eli ostajat eivät maksa mitään extraa. Päin vastoin he voivat säästää merkittäviäkin summia ostotoimeksiannon kautta, jos kaupat syntyvät ilman kovaa kilpailua kohteesta.

– Heitä, jotka empivät oman asunnon myynnin kanssa, koska uutta sopivaa kotia ei ole vielä löytynyt, kehottaisin laittamaan oman kodin nyt hiljaiseen myyntiin. Ostajat ovat tänä päivänä valmiita odottamaan pitkiäkin aikoja uuden kodin vapautumista. Itselläni on parhaillaankin asiakkaita, joille muutto ensi heinä–elokuussa olisi ok, jos vain sopiva koti löytyisi, kertoo Peltonen.

Kiinteä korko tai korkoputki kannattaa ottaa lainaan nyt, kun korot ovat vielä matalalla

– Asiakkaistamme todella monet miettivät nyt korkosuojauksen ottamista omaan asuntolainaansa. Tammikuussa jo 4,4 prosenttiin noussut inflaatio ja puheet euriborien ennusteita nopeammasta noususta ovat herättäneet monet miettimään oman taloutensa ja maksukykynsä turvaamista nousevien lainakustannusten varalta, kertoo Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen.

– On tärkeä muistaa, että siinä vaiheessa, kun euriborit lähtevät nousuun, korkosuojausten hinnat ovat jo huomattavasti nykyistä korkeammalla tasolla. Nyt korkosuojauksen voi vielä saada edullisesti ja varmistaa itselleen rauhalliset yöunet, tapahtuipa korkomarkkinoilla mitä tahansa tulevina vuosina.

Kiinteiden korkojen tai korkoputken hinta määräytyy aina päivän hinnan mukaan. Kokonaishintaan vaikuttavat aina monet tekijät, esimerkiksi asiakkaan asuntolainan määrä ja laina-ajan pituus. Kaikille kiinteä korko ei ole paras vaihtoehto lainan koron suojaamiseen. Jos tiedetään, että asiakkaan elämäntilanteeseen on tulossa muutosta viiden vuoden sisällä, voi ominaisuuksiltaan sallivampi korkoputki olla paras vaihtoehto.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Johanna Peltonen Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAt | Sp-Koti Tampere Aula | 0440 789657 | 

Mikko Haverinen | luottopäällikkö, Aito Säästöpankki |045 139 2935

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista