Tampereen asuntomarkkinoilla käy kevätkuhina – myyntikohteiden määrä selvässä kasvussa

Korkea inflaatio, nousevat korot ja Ukrainan sota eivät ole hiljentäneet asuntokauppaa Tampereen alueella. Myynnissä olevien kohteiden määrä on lähtenyt maaliskuussa selvään kasvuun. Näytöillä riittää väkeä, ja muuttovalmiit omakotitalot ja perheasunnot käyvät edelleen nopeasti kaupaksi.

– Kevät on perinteisesti parasta asunnonvaihtoaikaa, eivätkä Ukrainan sota tai synkentyneet talousnäkymät ainakaan toistaiseksi näy Tampereella asuntokaupan hyytymisenä. Koronan jälkeen ollaan pikkuhiljaa siirrytty pitämään myös yleisiä näyttöjä, joissa on liikkunut mukavasti väkeä, kertoo Sp-Koti-yrittäjä Jutta Saikkonen.

–  Vihdoinkin maaliskuussa myös myytävien kohteiden määrä on lähtenyt selvään nousuun. Viimeiset pari vuotta myyntiä miettineet ovat nyt aktivoituneet ja laittaneet asuntojaan myyntiin. Raskaan lumitalven seurauksena monet vanhemmat ihmiset ovat päättäneet vaihtaa omakotitalon ja pihan hoidon helpompaan asumismuotoon, ja omakotitaloja on tullut mukavasti lisää myyntiin. Kysyntä niitä ja isoja perheasuntoja kohtaan on todella kovaa.

– Asunnonostajien varovaisuus vaikuttaa kuitenkin lisääntyneen jonkin verran, eikä enää ostotarjouksia jätetä näytöillä yhtä hanakasti kuin aikaisemmin. Harkinta-ajat ovat pidentyneet. Nyt kun asuntoja on alkanut tulla enemmän myyntiin, ostajilla on myös hieman enemmän aikaa pohjustaa ja pohtia omaa ostopäätöstään, kertoo Saikkonen.

– Tämä on vain hyvä asia, sillä jokaisen ostajan tulisi perehtyä huolellisesti asunnon tai kiinteistön asiakirjoihin, korjaushistoriaan ja -tarpeisiin ennen tarjouksen jättöä ja ostopäätöstä. Yhden tutustumiskäynnin perusteella kiireessä tehty päätös voi tulla todella kalliiksi, jos kohteessa ilmenee kaupanteon jälkeen ongelmia, muistuttaa Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen.

Tampereen muuttovetovoima ylläpitää asuntomarkkinoiden positiivista kehitystä

– Uudistuotannon määrän väheneminen näkyy ja jarruttaa jonkin verran myös Tampereen alueella asuntokauppaa. Tampereen seutu on kuitenkin yksi Suomen muuttovetovoimaisimmista alueista, enkä usko vetovoiman hyytymiseen pitkässä juoksussa, Haverinen jatkaa. – Uusien asuinalueiden ja asuntojen rakentaminen tulee jatkumaan täällä, ehkä vain suunniteltua hitaammin. Rakentamiskustannusten raju nousu pakottaa rakennuttajat tarkistamaan budjettejaan ja prosessejaan sekä kilpailuttamaan rakennusmateriaalien toimittajia ja hintoja uudelleen.

– Rahoittajana olemme joutuneet jonkin verran keskustelemaan asiakkaidemme kanssa siitä, kestääkö heidän maksukykynsä, löytyykö heiltä lisävakuuksia ja ovatko heidän rakennushankkeensa ylipäänsä realistisia nykytilanteessa, jossa rakennuskustannukset ovat nousseet selvästi ja nousevat varmasti vielä vain lisää. Monen on järkevää ottaa nyt aikalisä rakentamisen kanssa tai ostaa valmis koti, jonka hinta on lyöty lukkoon.

– Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkosen näkemyksen mukaan Suomen talouden ei odoteta ajautuvan taantumaan. Työllisyyskehityksemme on hyvää, ja meillä on useita aloja, joissa kärsitään työvoimapulasta. Asunnon ostamista tai vaihtamista harkitsevat peilaavat asioita omaan reaalitalouteensa. Sillä, kuinka kireäksi oma talous on jo valmiiksi viritetty, on uuden kodin ostopäätöksen ja velanoton kannalta suurin merkitys.

Tampereella kysyntää riittää kaikenikäisiin, -kokoisiin ja -hintaisiin asuntoihin

– Vaikka kauppamäärät ovat pudonneet viime vuoden historiallisista ennätyslukemista, olemme edelleen asuntokauppojen määrissä erittäin hyvällä tasolla. Asunnot vaihtavat koko ajan omistajia ja rahoitusta saa, jos vain lainansaannin edellytykset ovat kunnossa, sanoo Saikkonen. – Pitkään jatkunut pula myytävistä kohteista on vaikuttanut kauppamääriin, ei kysynnän hiipuminen.

– Toivottavasti myynnissä olevien kohteiden nousutrendi jatkuu. Kysyntä on kovaa kaikenikäisiin, -kokoisiin ja -hintaisiin taloihin sekä kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin. Ostajiakin on liikkeellä laidasta laitaan. Vain ensiasunnon ostajia on ollut viime aikoina aiempaa vähemmän liikkeellä.

– Energiahintojen nousun myötä omakotitalojen energiaratkaisuista on tullut tärkeä valintakriteeri ostajille. Lämmitysmuodolla on nyt väliä. Vielä vuosi sitten myös sähkö- ja öljylämmitteiset talot kävivät nopeasti kaupaksi, jos vain sijainti oli hyvä ja hinta kohdillaan. Nykytekniikalla varustetut hyväkuntoiset kohteet, joissa on maalämpö, ovat nyt ylivoimaisesti halutuimpia.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan Tampereen alueen asuntomarkkinatilanteesta lisää:

 

Jutta Saikkonen | yrittäjä, LKV, KiAt, kaupanvahvistaja | Sp-Koti Tampere Sammonkatu | 045 152 6191 | jutta.saikkonen@spkoti.fi                

Mikko Haverinen | säästöpankkiiri, luottopäällikkö | Aito Säästöpankki | 045 139 2935 | mikko.haverinen@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Ajankohtaista