Perheasunnoista on huutava pula Tampereella

Asuntokauppojen määrä on laskenut Tampereella tammi–huhtikuun aikana 13 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Siitäkin huolimatta, että vanhojen asuntojen tarjontamäärä on alkuvuonna selvästi noussut, huutava pula perhekokoisista asunnoista tulppaa asuntokauppaa ja asuntojen kiertoa Tampereella. Tällä hetkellä myynnissä olevista asunnoista 2/3:sta on pieniä yksiöitä ja kaksioita.

Säästöpankin brändikuva

– Tampereen alueella on huutava pula perhekokoisista asunnoista. Niitä kysytään koko ajan todella paljon, myös vuokramarkkinoilla. Nyt olisikin loistava aika myydä tai vuokrata perheasunto, sanoo Sp-Koti Tampere Hallituskadun yrittäjä Raili Lilja.

– Myynnissä olevien perheasuntojen vähäisyys tulppaa asuntokauppaa ja hidastaa asuntojen sujuvaa kiertoa markkinoilla. Tarjonnan vähäisyydestä johtuen monet kodinvaihtoa suunnittelevat perheet eivät uskalla tai halua laittaa nykyistä kotiaan myyntiin. He ovat huolissaan, ettei uutta kotia löydy, jatkaa Lilja.

– Myös uusille perheasunnoille olisi kysyntää, mutta uudiskohteissakin tarjolla on nyt pääasiassa vain yksiöitä ja kaksioita. Uudiskohteiden kauppamäärät laskivat Tampereella tammi–huhtikuun aikana 19 prosenttia vuodentakaisesta. Pienten yksiöiden kauppa on rauhoittunut selvästi. Tänä päivänä yksinasujatkin haluavat enemmän tilaa. Asuntoja pitäisi rakentaa vastaamaan muuttuneita asumisen tarpeita ja perheille, ei sijoittajille.

Ostotoimeksianto tuo uutta kotia etsivälle etumatkaa ja enemmän vaihtoehtoja

– Vaikka vanhoja perheasuntoja on tällä hetkellä poikkeuksellisen haasteellista saada myyntiin myyjien varovaisuuden vuoksi, olemme viime viikkoina saaneet enemmän ostotoimeksiantoja uutta kotia etsiviltä, kertoo Lilja. – Ostotoimeksianto on mitä parhain tapa löytää uusi koti tilanteessa, jossa myytäviä kohteita on hyvin vähän tarjolla ja uusista myyntiin tulleista kohteista käydään kovaa kilpailua.

– Monet oman kodin myyntiä harkitsevat ovat myös kertoneet olevansa valmiita myymään, jos sopiva ostaja löytyy ostotoimeksiantomme kautta. Ostotoimeksianto on täysin riskitön sekä myyjälle että ostajalle. Jos sopivaa kohdetta ei löydy, eikä kauppoja synny, kummallekaan osapuolelle ei tule tehdystä työstämme laskua, korostaa Lilja.

– Ihmisten lisääntynyt varovaisuus näkyy pankissakin, vaikka uusia lainoja kysytään ja asuntokauppoja tehdään koko ajan. Haetuissa lainamäärissä ollaan nyt varovaisempia, korkojen ja hintojen nousuodotusten vuoksi, kertoo Aito Säästöpankissa asuntolainoista vastaava luottopäällikkö Mikko Haverinen.

– On ymmärrettävää, että monet asiat ja epävarmuustekijät pohdituttavat nyt ihmisiä. Lainojen viitekorkoina käytettävät euriborit ovat lähteneet nousuun, eikä ole varmuutta siitä, mille tasolle korot asettuvat. Inflaatio laukkaa korkealla, ja polttoaineiden, energian ja ruoan hinnat ovat jo nousseet selvästi.

– Ihmiset peilaavat omaa maksukykyään reaalitalouteensa ja siihen, paljonko heillä on rahaa käytettävissä. Sillä, miltä oma työllisyystilanne näyttää tulevaisuuden osalta, on iso merkitys asunnonostopäätökselle. Pirkanmaan työllisyys on kehittynyt myönteisesti, mikä on ainakin tähän asti tukenut asuntokauppaa, sanoo Haverinen.

Tampere on Suomen muuttovetovoimaisin kaupunki – kysyntää asunnoille riittää tulevaisuudessakin

– Suomen asuntomarkkinoiden näkymät ovat edelleen hyvät, vaikka korkotaso tulee nousemaan ja tulemme jäämään kauppamäärissä jopa yli 20 prosenttia viime vuoden kaikkien aikojen ennätysluvuista, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Asuntokauppaan vaikuttavista tekijöistä työllisyys ja kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen erittäin hyvällä tasolla Suomessa.

– Tampereellakin kaikenkokoisille uusille ja vanhoille asunnoille riittää varmasti kysyntää tulevaisuudessakin. Markkinoiden toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että saisimme nyt nopeasti myyntiin lisää erikokoisia perheasuntoja, kerrostalokolmioita ja -neliöitä, rivitaloasuntoja ja omakotitaloja, sanoo Lilja.

– Meillä on pankkina edelleen tahtoa ja valmiutta auttaa nykyisiä ja uusia asiakkaitamme heidän asuntohaaveidensa toteuttamisessa. Meiltä saa myönteisen asuntolainapäätöksen, jos oma talous, maksukyky ja työnäkymät ovat vakaat. On myös selvää, että asuntohaaveen tulee olla euromäärissä oikeissa raameissa tuloihin nähden, sanoo Haverinen.

– Nyt ei ole välttämättä paras hetki lähteä toteuttamaan unelmaa oman kodin rakentamisesta. Myönteisen rahoituspäätöksen saaminen edellyttää, että asiakkaalla tulee olla riittävästi puskuria ja pelivaraa kattamaan koko ajan nousevat rakentamiskustannukset. Meillä on pankkina vastuu siitä, etteivät asiakkaamme aja talouttaan liian tiukille asumisen ratkaisuissaan.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Raili Lilja | yrittäjä, kiinteistönvälittäjä, LKV | Sp-Koti Tampere Hallituskatu | 040 502 9415 | raili.lilja@spkoti.fi                                    

 Mikko Haverinen | luottopäällikkö | Aito Säästöpankki |045 139 2935


Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista