Miten saan ääneni kuuluviin silloin, kun en enää pysty ilmaisemaan tahtoani? – Edunvalvontavaltuutuksen hyödyt minulle ja läheisilleni

Mitä sitten tapahtuu, kun en enää pysty huolehtimaan itsestäni? Kuka minusta huolehtisi ja miten voin varmistaa, että tahtoni tulee kuulluksi? ovat kysymyksiä, joita epävarmuus tulevaisuudesta saattaa herättää.

Valtuutuksen tekemistä ei kenenkään meistä kannata lykätä, sillä kukaan ei etukäteen voi sanoa milloin sairastuu tai loukkaantuu vakavasti – iästä riippumatta, Sari Koskinen muistuttaa.

Ennalta varautuminen todennäköisesti helpottaa näitä ajatuksia ja parhaiten varmistatkin oman tahtosi huomioon ottamisen laatimalla hyvissä ajoin edunvalvontavaltuutuksen yhdessä asiantuntijan kanssa. 

Edunvalvontavaltuutus on määrämuotoinen asiakirja, valtakirja, jolla voit turvallisesti valtuuttaa haluamasi luottohenkilöt huolehtimaan taloudellisista ja henkilöä koskevista asioistasi sinun arvojesi ja toiveidesi mukaisesti siltä varalta, ettet enää itse pysty hoitamaan tulevaisuudessa asioitasi. Valtuutuksessa voit yksityiskohtaisesti määrittää asiat, joita se koskee ja kertoa toiveesi muun muassa asumisesi ja omaisuutesi suhteen elinaikanasi. Valtuutuksen voi tehdä jokainen 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka kykenee ymmärtämään asian merkityksen. Jos sinulla on jo diagnosoitu jokin toimintakykyysi vaikuttava sairaus, voi lääkärisi tarvittaessa arvioida tilanteen. 

Valtuutuksen tekemistä ei kenenkään meistä kannata lykätä, sillä kukaan ei etukäteen voi sanoa milloin sairastuu tai loukkaantuu vakavasti – iästä riippumatta. Tarve valtuutuksen tekoon ei myöskään koske vain tiettyä ihmisryhmää, vaan esimerkiksi yrittäjien olisi hyvä pohtia etukäteen mitä haluaa liiketoiminnalleen tulevaisuudessa tapahtuvan. Kysymys on eräänlaisesta riskienhallinnasta.

Valtuutus helpottaa myös läheistesi elämää. Ilman sitä he eivät välttämättä tiedä miten toimia, sillä kuinka moni meistä on kertonut yksityiskohtaisesti toiveemme ja tarpeemme läheisillemme pahimman varalta? Kenelläkään – edes aviopuolisollasi – ei myöskään ole automaattisesti oikeutta hoitaa taloudellisia asioitasi kuten esimerkiksi käyttää pankkitililläsi olevia varoja, irtisanoa sairastumisen myötä turhiksi käyneitä sopimuksia tai myydä yhteisesti omistettua kiinteistöä. Valtuutuksen tarve voi konkretisoitua tilanteessa, jossa puolisosi on hoitokodissa ja sinä haluaisit muuttaa sopivampaan asuntoon. Valtuutus nopeuttaa ja joustavoittaa asioidesi hoitoa, eikä kenenkään tarvitse olla huolissaan päätäntävaltansa turhasta ja ennenaikaisesta rajoittamisesta. Päinvastoin – valtakirja lisää päätäntävaltaasi ja vahvistaa itsemääräämisoikeuttasi, eikä sitä saateta voimaan tarpeettomasti.

Yhdessä edunvalvontavaltuutuksen kanssa on luontevaa pohtia myös tarvetta testamentille, minkä jälkeen voi turvallisin mielin jatkaa elämää eteenpäin tietäen asioidensa olevan hoidossa. Me täällä Länsi-Uudenmaan Säästöpankissa autamme sinua tekemään elämäsi tärkeimmät asiakirjat ja varmistamaan, että saat äänesi kuuluviin elämän joskus yllättävissäkin tilanteissa.

 

Ota yhteyttä ja hoidetaan sinunkin asiakirjat kuntoon,
Sari Koskinen

Julkaistu
...