Tämän vuoksi sinäkin tarvitset testamentin

Monet eivät usko tarvitsevansa testamenttia, mikäli heillä on lapsia tai kokevat omistavansa aivan tavanomaisen omaisuuden. Ilman muotovaatimukset täyttävää testamenttia voi perillisille kuitenkin tulla vastaan ikäviä yllätyksiä, joita et ole tullut ajatelleeksi. Testamenttiin usein liitetyn verosuunnittelun ohella sillä voi turvata perillistensä tulevaisuutta, estää perinnön siirtyminen suvun ulkopuolelle tai sellaiselle perheenjäsenelle kenelle ei toivoisi sen päätyvän sekä tuoda avio- tai avopuolisolle turvaa ja päätäntävaltaa.

Testamentilla voit ensinnäkin varmistaa, että omaisuus, esimerkiksi suvun kesämökki, pysyy yhä edelleen suvussa ja samalla edesauttaa lastesi taloudellista vakautta mahdollisessa avioerotilanteessa. Koska avioituessa syntyy avio-oikeus kaikkeen toisen omaisuuteen, jaetaan eron tullen kaikki puoliksi varakkaamman osapuolen maksaessa toiselle tasinkoa. Jos lapsesi puolison vanhemmat ovat tehneet testamentin siirtäen heiltä perityn omaisuuden avio-oikeuden ulkopuolelle, voi tilanteesta muodostua lapsellesi epäoikeudenmukainen. Tällaiset ehdot onkin syytä muotoilla tarkkaan, jottei mitään jää vahingossa sen ulkopuolelle. Usein ei myöskään tule ajatelleeksi, että omaisuus, joka sinusta tuntuu nyt vähäiseltä voi tulevaisuudessa olla lapsellesi tai muulle perillisellesi tärkeä.


Toiseksi monelle voi tulla myös yllätyksenä, että perimysjärjestys päättyy täteihin ja setiin eli serkut eivät enää peri – kuten eivät avopuolisotkaan. Mikäli lain mukaisia perillisiä ei ole, etkä ole tehnyt testamenttia, menee perintö valtiolle. Jokaiselta varmasti löytyy serkkuja, ystäviä tai tärkeä hyväntekeväisyyskohde, joille mieluummin testamenttaisi omaisuutensa. On myös hyvä huomata, että vaikka sinulla lapsia tai muita lakimääräisiä perillisiä olisikin, on syytä miettiä, minne perintö menee, jos heille jotain tapahtuisi. Ja jos omassa tai puolisosi lähipiirissä on henkilöitä, joiden et halua saavan edes kiertotietä mitään, on tämä erityisen tärkeää käydä ammattilaisen kanssa läpi. Lapsettoman avioparin kohdalla ja tilanteessa, jossa puolisoiden lapset eivät ole yhteisiä tämä korostuu, sillä ilman testamenttia aviopuolison oikeus periä poikkeaa normaalista ja avio-oikeuden vaikutus voi tuottaa ikäviä yllätyksiä. Samoin myös yhdistyksille testamentattaessa on syytä varmistua, että kaikki asiaan vaikuttavat seikat on huomioitu välttääksesi omaisuutesi siirtymisen muualle kuin olit ajatellut.


Kolmas syy on antaa leskelle turvaa, päätösvaltaa ja mahdollisuus valita – tai tilanteen mukaan rajoittaa mahdollisuutta hävittää omaisuutta. Jos teillä on lapsia, ilman puolisoiden keskinäistä testamenttia leski ei peri mitään. Lapset perivät vanhempansa osituksen jälkeen jäljelle jäävän koko omaisuuden ja tähän sisältyy myös puolisosi osuus yhteisesti omistamastanne asunnosta. Vaikka leskellä onkin lain mukaan oikeus pitää yhteinen asunto jakamattomana hallinnassaan, ei sinulla ole enää yksin päätösvaltaa asioissa. Jos haluat muuttaa muualle, et ilman lastesi suostumusta voi myydä asuntoa. Ongelmia saattaa tämän ohella syntyä kuluvastuun jakautumisen kanssa – erityisesti, jos lapset eivät ole yhteisiä. Testamentilla on myös mahdollista oikein muotoiltuna luoda jo etukäteen leskelle parhaat mahdollisuudet valita omistusoikeuden, hallintaoikeuden tai niiden osan välillä, sillä kukaan ei voi tietää mikä lesken taloudellinen tilanne mahdollisesti vuosikymmenien päästä on. Joskus taas voi olla tarpeen miettiä haluaako puolisolleen antaa mahdollisuuden testamentata tai myydä omaisuutta eteenpäin vai haluatko jonkun toisen perivän puolisosi jälkeen. Tämä pätee myös muiden perillisten kohdalla.


Näiden syiden lisäksi testamentilla voit myös vaikuttaa huomattavasti veroseuraamuksiin monella eri tavalla, mutta niihin palaamme tulevaisuudessa omassa artikkelissaan.


Testamentti on siis paljon muutakin kuin vain pelkkä määrämuotoinen asiakirja. Huomioitavia asioita on useita ja yllättävän monet asiat vaikuttavat toisiinsa. Testamentti onkin syytä laatia yhdessä asiantuntijan kanssa.


Sari Koskinen

Julkaistu

Ajankohtaista