Espoon Haukilahdessa on käynnissä asunnonmyyjien kulta-aika

Koronavuosi on kuumentanut asuntomarkkinat Etelä-Espoossa Westendin naapurissa sijaitsevassa Haukilahdessa. Arvostetussa ja rauhallisessa merenrantalähiössä myyntiin tulevat asunnot käyvät kaupaksi heti, asunnon koosta ja kunnosta riippumatta. Haukilahteen haluavia ja sieltä tositarkoituksella uutta kotia etsiviä on liikkeellä runsaasti – hurjaksi nousseista hinnoista huolimatta.

Hyväryhtinen mies tahtoo menestyä ja kysyy sparrausapua Säästöpankista.

– Vaikuttaa siltä, että kaikki haluavat muuttaa Haukilahteen, mutta kukaan ei halua muuttaa sieltä pois, naurahtaa Sp-Koti yrittäjä Carl Michael Hatanmaa. – Siellä on paljon isoja, jopa 300 m2:n kokoisia omakotitaloja ja rivitaloasuntoja, joissa seniorit asuvat yksin. Monilla heistä on käytössään enää vain pari huonetta tai yksi kerros näistä kodeistaan. Ja vaikka monissa asunnoissa on korjausvelkaa ja isojen remonttien tarvetta, niistä ei haluta tai uskalleta luopua.

– Tietävätköhän ikääntyneet haukilahtelaiset edes asuntojensa tämän päivän arvoa tai sitä, että nyt olisi loistava aika myydä ja vaihtaa omia asumisen tarpeita paremmin vastaavaan kotiin, Hatanmaa jatkaa.

– Vielä 10 vuotta sitten Haukilahden lähialueilla ei ollut lähes mitään tarjottavaa heille jotka halusivat muuttaa pienempään, mutta pysyä alueella. Nyt tilanne on toinen. Esimerkiksi Tapiolaan, Niittymaahan, Niittykumpuun ja Matinkylään on valmistunut ja valmistuu koko ajan uusia kerrostaloasuntoja erinomaisten palveluiden ja kulkuyhteyksien äärelle. Ja todellakin vain muutaman kilometrin päähän Haukilahdesta.

– Haukilahti on aina ollut yksi Espoon arvostetuimmista asuinalueista. Siellä asumiseen liittyy oma ainutlaatuinen arvolatauksensa, joka näkyy asuntojen hinnoissa vahvemmin kuin monissa muissa paikoissa, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti

– Kuluneen vuoden aikana hinnat ovat nousseet rajusti. Siksi nyt jos koskaan on oikea momentum myydä asunto tai omakotitalo tontteineen Haukilahdesta, jos sellaista suunnittelee. Vastaavaa asunnon arvonnousua ei hevin muualta saa.

Asunnon tai tontin myyntiä Haukilahdessa harkitsevien kannattaisi nyt herätä!

– Haukilahdessa ei ole tontteja myynnissä, mutta myös niiden kysyntä on todella rajua ja hinnat Espoon korkeimpia, sanoo Hatanmaa.

– Pk-seudun tietyillä asuinalueilla ovat asuntojen hinnat pompanneet taivaisiin. On kuitenkin todennäköistä, että jo vuoden päästä tilanne voi olla toinen. Huippuhintoja tuskin saadaan enää hetken päästä, vaan päin vastoin hinnat saattavat tulla alaspäin, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Alueelliset erot ovat suuret. Haukilahdessa ja Westendissä hinnat kestävät markkinoiden nousut ja laskut. Kaupunginosan arvo tulee pysymään korkealla tulevaisuudessakin. Haukilahdessa maksetaan remonttipommeistakin kovia hintoja, ja remontteihin ollaan myös valmiita satsaamaan, sanoo Hatanmaa.

– Sijainti on jatkossakin se, mikä vaikuttaa kaikkein eniten asunnon arvon kehitykseen, sanoo Jäntti. – Helsingin keskustan ja etelärannikon asuinalueiden vetovoima pitää asunnonostajan riskit alhaisina. Jos olet nyt ostanut asunnon vähän syrjästä ja maksanut siitä ylihintaa, häviät suhteellisesti eniten hintojen laskiessa, Jäntti jatkaa.

– Etelä-Espoon kultarannikolla eli Haukilahti–Westend-Koukkuniemi–Nuottaniemi-alueella on parhaillaan käynnissä näkyvä facelift. Vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan tilalle. Tahti on parin viime vuoden aikana vain kiihtynyt. Tonteilla, joissa oli aikaisemmin iso omakotitalo, on nyt neljä tehoneliöillä rakennettua komeaa valkoista uudistaloa, Hatanmaa toteaa. 

Itsemyynnissä on isoja riskejä, jotka helposti unohtuvat ostohuumassa 

– Haukilahdessakin asuntoja myydään paljon alueen suljetuissa Facebook-ryhmissä. Moni päätyy myymään ja ostamaan asunnon yhden nopean käynnin perusteella ja ilman välittäjää. Siinä myyjä ja ostaja ottavat ison riskin, muistuttaa Rantanen. – On molempien etu, että kaupat tehdään ammattitaitoisen välittäjän kanssa. Siinä säästää usein myös merkittäviä summia rahaa, jos kaupanteon jälkeen kohteessa ilmenee yllättäviä virheitä ja korjausta vaativia ongelmia.

– Rahoittajana meille on tärkeää, että kohteen kunto ja mahdolliset riskit on selvitetty huolella. Ymmärrän, että tällä hetkellä Haukilahdessa ostajalla ei välttämättä ole aikaa jäädä harkitsemaan tarjouksen jättöä. Tarjoukseen voi kuitenkin kirjata ehdon esimerkiksi kuntotutkimuksen teettämisestä, toteaa Jäntti. – Asuntokaupat kannattaa todellakin tehdä aina rauhassa. 

– Sp-Kodilla ja Säästöpankilla on tätä nykyä toimipiste myös Westendissä, muistuttavat Hatanmaa ja Rantanen.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Carl Michael Hatanmaa 
Yrittäjä, LKV, LVV 
Sp-Koti Espoo, Tapiola, Westendintie 1, 02160 Espoo
050 455 0990, carlmichael.hatanmaa@spkoti.fi


Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa JänttiEsa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
0400 383 348, esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...