Pääkaupunkiseudulla asuntokaupassa on nyt myyjän markkinat

Asunnon myyntiä harkitsevan kannattaa nyt toimia. Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntin ja Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan pk-seudun asuntomarkkinatilanne voi kuitenkin koronatilanteen taloudellisten vaikutusten seurauksena muuttua nopeastikin. Nyt on hyvä aika myydä, kun tarjonnasta on kova pula, asuntojen hinnat ovat korkealla ja myyntiajat lyhyitä.

Nainen pitää käsiään suojelevasti mahansa päällä. Perheenlisäys on odotettu ja Säästöpankin sekä Sp-Kodin kanssa käyty läpi ratkaisuja uuden elämäntilanteen muutoksiin.

– Alkusyksystä ennustimme joutuvamme myymään kohta eioota uutta kotia etsiville, ellei myytäviä kohteita saada markkinoille lisää. Tilanne ei ole parantunut syksyn aikana. Välittäjämme ennustavat tuoreessa kyselyssämme uusien myyntitoimeksiantojen määrän ja kauppojen määrän laskevan edelleen seuraavien kolmen kuukauden aikana, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Kyse on osin myös syklisestä vaihtelusta. Asuntomarkkina hiljee perinteisesti aina loppuvuotta ja joulua kohden, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Koko maan tasolla lokakuun kokonaiskauppamäärässä oli jo laskua viime vuoteen verrattuna, vaikka me teimmekin kautta aikojen kauppaennätyksemme, kertoo Rantanen. – Koko markkina laski lokakuussa 3,4 prosenttia vuoden takaisesta.

– Markkinan hiljeneminen näkyy jo meilläkin. Asuntolainahakemusten määrät ovat hieman laskeneet vilkkaan syksyn jälkeen, Jäntti jatkaa. – Seuraavaksi hiljentyminen alkaa näkyä tehtyjen luottopäätösten ja asuntokauppojen määrissä. 

Nyt on paras aika asunnon myymiselle

– Jos harkitsee asunnon myyntiin laittamista, se kannattaa tehdä nyt. Nyt on erittäin hyvä hetki myydä asunto, kun markkinassa on hiljaisempaa, hinnat ovat korkealla ja myyntiajat lyhyitä, korostaa Jäntti. 

– Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat yhä korkealla kuluttajabarometrin mukaan. Uutta kotia ja lisää tilaa etsiviä on liikkeellä paljon, Rantanen jatkaa. – Myyjällä on myös nyt paremmat mahdollisuudet neuvotella pidemmästä vapautumisajasta ja välttää turha välimuutto, jos uutta kotia ei ole vielä löytynyt.

– Monet tuntuvat pelkäävän, etteivät löydä uutta tilalle, ja sen vuoksi eivät uskalla myydä. 

– Nyt on myyjän markkinat, mutta kohta voi olla jo ostajan markkinat, sanoo Jäntti. – Koronapandemian taloudelliset vaikutukset, esimerkiksi lomautusten ja työttömyyden kasvu, alkavat näkyä pk-seudulla. Se saattaa hyvinkin heijastua myös asuntomarkkinoihin niin, että kohta myyntiin tulee enemmän asuntoja ja myyjän markkinat kääntyvät ostajan markkinaksi.

– Asuntokauppaan vaikuttavat aina myös fiilikset ja yleinen ilmapiiri, muistuttaa Rantanen. – Positiiviset uutiset maailmalta, vaikkapa koronarokotusten aloittamisesta, lisäisivät varmasti ihmisten myyntihalukkuutta.

 

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme aiheesta lisää: 

 Jukka Rantanen

 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

Puh. 040 038 3348

esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista