Pk-seudulla asuvista 72 % uskoo oman alueensa asuntojen hintojen nousuun

Säästöpankkiryhmän uunituoreen valtakunnallisen Säästämisbarometrin mukaan lähes kolme neljästä pääkaupunkiseudun asukkaasta uskoo oman asuinalueensa hintatason nousevan seuraavien 2–3 vuoden aikana. Hintojen nousuun uskotaan pk-seudulla selvästi enemmän kuin muualla Suomessa. Myös oman talouden suunnittelu sekä kuukausisäästäminen muuhunkin kuin asuntoon on yleisintä pk-seudulla.

Tyylikäs nainen kiikaroi tulevaisuuden tavoitteitaan

– Koronakriisi on saanut yhä useamman pk-seudulla asuvan suunnittelemaan omaa talouttaan aiempaa enemmän, kertoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Pk-seutu erottuu muusta Suomesta myös säästämisen suosiossa. Alueen asukkaista 64 prosenttia säästää vähintään 100 euroa kuukaudessa muuhun kuin asuntoon tai säästötilille. Koko maan keskiarvo on 56 prosenttia.

– Lisäksi pääkaupunkiseutulaisista 45 prosenttia aikoo varmasti tai melko varmasti aloittaa tai lisätä säästämistä tai sijoittamista seuraavien 12 kuukauden aikana. Tämäkin luku on maan korkein, Jäntti jatkaa.

– Pk-seudulla asuvat vaikuttavat pohtivan oman taloutensa riskiskenaarioita enemmän. Siihen vaikuttaa varmasti se, että asuntolainat ovat täällä keskimäärin kaksinkertaiset muuhun maahan verrattuna, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Tulojen ja maksukyvyn heikkenemiseen varautuminen on viisautta, joka maksaa itsensä takaisin kriisin yllättäessä ja auttaa selviytymään tilanteesta paremmin.

Asuntomarkkina ei ole ylikuumenemassa pk-seudulla

– Säästämisbarometrin mukaan 72 prosenttia pk-seudun asukkaista uskoo asuntojen hintojen nousevan omalla asuinalueellaan seuraavien 2–3 vuoden aikana. Vaikka syksyn aikana pk-seudulla on tehty asuntokauppoja ennätystahtiin, ei markkinan ylikuumenemisen riskiä ole, sanoo Jäntti.

– Jo pidempään jatkunut tarjonnan puute ja uusien myyntiin tulevien kohteiden vähäinen määrä hillitsevät asuntokuplan muodostumista, vaikka joillakin halutuimmilla asuinalueilla nähtäisiinkin hintapiikkejä, toteaa Rantanen. 

– Pk-seudun kotitalouksien korkea säästämisaste ja sitä kautta kasvava varallisuus tasaavat kuplan syntymisen riskiä. Myös lomautusten ja irtisanomisten myötä lisääntynyt epävarmuus hillitsee tilannetta, Rantanen jatkaa. – Vaikka asuntojen hinnat pk-seudulla jatkavat maltillista nousua, kauppojen määrä tulee laskemaan, ellei myytävää saada markkinoille lisää.

– Talouden luotettavan kumppanin kanssa voit tehdä asuntokauppaa korona-aikana yhtä turvallisesti kuin koska tahansa, korostaa Jäntti. – Pk-seudun asuntomarkkina on kunnossa, eikä mitään esteitä asunnon myyntiin laittamiselle tai ostamiselle ole. 

 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista