Helsingin asuntomarkkinoilla rajua muutosta myytävän määrässä

Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla tapahtui maaliskuussa iso muutos myytävien kohteiden määrissä. Helsingissä käytettyjen asuntojen kohdemäärät kasvoivat jopa 21 prosenttia tammikuusta. Myös Espoossa ja Vantaalla käytettyjä asuntoja oli maaliskuussa myynnissä yli 10 prosenttia enemmän kuin tammi–helmikuussa.

Tatuoitu mies näyttää pirunsarvet-käsimerkkiä. Elämä rokkaa hyvässä seurassa!

– Ihmiset ovat nyt selvästi aktivoituneet oman asuntonsa myyntiin laittamisessa ja asuntohaaveidensa toteuttamisessa. Se, että asuntojen kysyntä ja tarjonta alkavat pikku hiljaa lähentyä toisiaan on markkinoiden kannalta erinomainen asia, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Näin raju muutos myytävän määrässä ennakoi myös myynnin kasvua asuntokaupassa pk-seudulla.

– Helsingissä vanhojen asuntojen kohdemäärät kasvoivat maaliskuussa huikeat 21,1 prosenttia. Vuoden alussa vanhoja asuntoja oli Etuovessa myynnissä 2015 kappaletta, kun maaliskuussa niitä oli jo 2416, Rantanen jatkaa. –  Uudiskohteiden määrä on sen sijaan laskenut Helsingissä selvästi koko alkuvuoden. Espoossa uudiskohteita on tullut lisää myyntiin, ja Vantaalla myytävien uudisasuntojen määrä on pysynyt ennallaan.

– Espoossa ja Vantaalla vanhojen asuntojen tarjonnan määrissä ei ole tapahtunut yhtä rajua nousua kuin Helsingissä. Espoossakin kuitenkin vanhoja asuntoja oli maaliskuussa myynnissä 11,5 prosenttia enemmän kuin vuoden alussa ja Vantaalla 11,8 prosenttia. 

– Pankkimme lainatiskeilläkin näkyy, että asunnonostajia on nyt paljon liikkeellä, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Asunnonvaihtajien lisäksi liikkeellä on aiempaa enemmän myös sijoittajia, jotka realisoivat omaisuuttaan ja myyvät pois niitä sijoitusasuntojaan, joita eivät ole saaneet vuokralle.

– Se, että Helsingissä on myyntiin tullut enemmän pieniä asuntoja tarjoaa nyt myös erinomaisia mahdollisuuksia ensiasunnon ostajille ja ASP-säästäjille, Jäntti jatkaa. – Kannattaa muistaa, että  ASP-säästäjä saa viidelle ensimmäiselle talletusvuodelleen viiden prosentin verottoman tuoton, joka lasketaan mukaan säästöosuuteen takautuvasti asunnonostohetkellä. Tänä päivänä pk-seudulla sijoitusasunnon tuotto on keskimäärin 3–4 prosenttia.

Tarjonnan määrän kasvu hillitsee asuntomarkkinan ylikuumenemista

– Pk-seudulla on nyt hyvä hetki sekä myydä että ostaa asunto. Myyjien kannalta hintataso on kohdillaan, ja ostajilla on aiempaa selvästi enemmän valinnanvaraa ja ehkä myös aikaa tutustua kiinnostavaan kohteeseen kunnolla, toteaa Rantanen tyytyväisenä. – Nyt näyttäisi siltä, että kohteita tulee koko ajan lisää myyntiin, jolloin ostopäätöksen kanssa ei tarvitse turhia hätäillä. Olen ollut huolissani siitä, että halutuimmilla alueilla asunnot on viety käsistä, ja monet ovat saattaneet ostaa asunnon liian heppoisin tiedoin ja hyvään tuuriin luottaen.

– Tällä hetkellä kaikki pk-seudulla myynnissä olevat kohteet menevät nopeasti kaupaksi. Uskon, että tulemme näkemään kasvua myös kauppamäärissä. Korot ovat yhä poikkeuksellisen alhaalla ja kuluttajien asunnonostoaikeet ennätyksellisen korkealla. Lisäksi vuokra-asuntomarkkinoiden muuttunut tilanne buustaa asuntokauppaa pk-seudulla, Rantanen jatkaa.

– Myös heidän kannaltaan, joilta korona on valitettavasti vienyt työn ja toimeentulon ja jotka joutuvat myymään asuntonsa liian korkeiden lainanhoitokulujen vuoksi, tilanne ei ole toivoton. Hekin saavat asunnostaan nyt hyvän kauppahinnan. Riski sille, että jäisi vielä lainaa maksettavaksi, on melko pieni, toteaa Jäntti.

Oman talouden suunnittelu on supertärkeää asuntoa ostaessa

– Asuntoa ostaessa on tärkeä katsoa omaa elämää ja taloutta pitkälle tulevaisuuteen, muistuttaa Jäntti. – Ei riitä, että selviytyy nyt lainan kuukausieristä. Omaa taloudellista pärjäämistä ja mahdollisia tulevia isoja kuluja pitää miettiä pidemmälle, vuosien päähän. 

Esa Jäntin mukaan muun muassa näitä kysymyksiä kannattaa itseltä kysyä: Onko ostamaani asuntoon tulossa lähivuosina isoja remontteja? Miten varaudun niihin? Milloin ajattelin vaihtaa autoa? Milloin uuden asunnon tai asuntolainani mahdolliset lyhennysvapaat päättyvät? Kannattaako asunnon tonttiosuus lunastaa heti? Maksanko uudella asuntoluotolla pois opintolainan? Miten haluan käyttää sijoituspuskuria? Jne.

– Me käymme asiakkaidemme kanssa aina yhdessä läpi näitä kysymyksiä ja autamme parhaan mukaan oman talouden suunnittelussa, Jäntti jatkaa.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 Jukka Rantanen
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
 puh. 050 341 1391
 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

 

Esa Jäntti Esa Jäntti
 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy
 puh. 040 038 3348
 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...