Tarjonnan vähäisyys jarruttaa asuntokauppaa rajusti Helsingissä ja Vantaalla

Asuntokauppoja tehtiin koko Suomessa helmikuussa 13,5 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Helsingissä ja Vantaalla kauppamäärät kasvoivat selvästi vähemmän, toisin kuin Espoossa, jonka vetovoima on edelleen omaa luokkaansa naapureihinsa nähden. Omakotitalojen ja isojen kerrostaloasuntojen myynnin kulta-aika jatkuu pääkaupunkiseudulla.

– Hintaseurantapalvelun (HSP) tuoreiden tilastojen mukaan Helsingissä asuntoja myytiin 1,5 prosenttia ja Vantaalla 7,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten helmikuussa. Ero muuhun maahan on huomattava. Espoossa vanhoja ja uusia asuntoja myytiin 15,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Espoon pihalliset pientalot ja rivitalot vetävät myös kerrostaloissa asuvia ja lisähuoneesta haaveilevia helsinkiläisiä puoleensa. 

– Helsingin korkea hintataso ja myyntikohteiden vähäisyys selittävät osaltaan Espoon kovia lukuja ja ihan merkittävää volyymikasvua, jatkaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.  

– Tarjonnan vähäisyys jarruttaa kauppamääriä koko pk-seudulla, Helsingissä kuitenkin selkeästi eniten. Tällä hetkellä siellä on markkinoilla paljon liikkeellä ensiasunnon ostajia, mutta pieniä asuntoja ei ole heille tarjolla lähellekään riittävästi, toteaa Rantanen. 

– Uunituoreen Asuntokauppabarometrimme 3/2021 mukaan ostajat ovat myös muuttuneet varovaisemmiksi Helsingissä. Ostohalut ovat yhä korkealla, mutta monet ovat nyt varovaisempia myös siksi, että mediassa on ollut paljon esillä Helsingin tiettyjen asuinalueiden ylikuumentunut hintataso, sanoo Rantanen.

Espoossa ja Vantaalla eri tilanne ja eri ostajat

– Pk-seutu on koko maan vetovoimaisinta aluetta, myös tulevaisuudessa. Muuttovirta muualta Suomesta tänne on jatkuvaa ja alati kiihtyvää. Tästä johtuen Espoossa ja Vantaalla on rakennettu viimeiset vuodet kuin viimeistä päivää, sanoo Jäntti. – Nämä kaupungit eroavat kuitenkin toisistaan siinä, että Espooseen muutetaan kaupungin sisältä, Helsingistä ja muualta pk-seudulta. Vantaalle taas tullaan muualta Suomesta.

– Tämä korrelaatio näkyy selvästi myös luvuissa, esimerkiksi Espoon vanhojen asuntojen kauppamäärissä. Korrelaatio uusmyyntiin tulee viiveellä, koska tänä päivänä uuden asunnon ostaneet ihmiset laittavat vanhan asuntonsa myyntiin vasta keskimäärin kolme kuukautta ennen uuden kodin valmistumista, jatkaa Rantanen.

– Asunnonvaihdon suurin este ja stressinaihe on tutkitusti muutto. Tänä päivänä uudiskohteiden ostajat voivat välttää työläät välimuutot alhaisten myyntihintaosuuksien ja isojen taloyhtiölainojen ansiosta. Omassa vanhassa kodissa voi usein asua valmistumiseen asti, kun rakentamisajan maksuerät ovat pieniä.

Vinkit omakotitalon myyjälle

Jukka Rantanen ja Esa Jäntti haluavat antaa pari tärkeää vinkkiä omakotitalonsa myyntiä harkitseville.

1. Ennen kuin laitat talon myyntiin, selvitä sen kunto pätevän ammattilaisen toimesta. 

2. Korjaa havaitut puutteet, jos mahdollista. 

3. Pyydä kiinteistökaupan luotettavalta ammattilaiselta arvio talosi arvosta. Muista kuitenkin, että talon nimellinen markkina-arvo realisoituu vasta myynnin yhteydessä.

4. Älä pelkää myymistä. Nyt on paras aika myydä, sillä kiinnostuneita ostajia on paljon liikkeellä, hinnat ovat korkealla ja omaan mahdolliseen väliaikaiseen asumiseen on tarjolla runsaasti vuokra-asuntoja.

Sp-Kodin ja Nooa Säästöpankin pk-seudun asuntokauppaennuste keväälle

Sp-Kodin ja Nooa Säästöpankin yhteinen Asuntokauppabarometri 3/2021 ennustaa asuntokaupan jatkuvan vilkkaana pk-seudulla. Sp-Kodin kiinteistönvälittäjät ja Nooa Säästöpankin henkilökunta uskovat uusien toimeksiantojen ja kauppamäärien kasvun jatkuvan maalis–toukokuussa.

– Omakotitalojen ja suurten pihallisten perheasuntojen kysynnän uskotaan kasvavan entisestään kevättä kohti, sekä Espoossa että Vantaalla. Myös ostotoimeksiannot tulevat lisääntymään kaikenkokoisten asuntojen kohdalla, ennustavat Jäntti ja Rantanen.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fiEsa Jäntti Esa Jäntti
 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy
 puh. 040 038 3348
 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...