Yhtiölainojen veromuutoksesta voisi seurata vakava häiriötila asuntomarkkinoille

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti uskovat, että hallituksen kaavailema taloyhtiölainojen veromuutos voisi toteutuessaan aiheuttaa suurta epävarmuutta ja jopa vakavan häiriötilan asuntomarkkinoillemme. Kiristyvä verotus iskisi tuntuvasti paitsi asuntosijoittajiin, myös tavallisiin asuntovelallisiin ja vuokralla-asuviin.

Säästöpankin asiakkaana saat apua talousasioissa esimerkiksi Oman talouden tuokiossa.

– Uskon, että taloyhtiönlainan lyhennyksen vähennysoikeuden poistaminen vaikuttaisi toteutuessaaan negatiivisesti koko asuntokauppaan. En näe, että tässä hallituksen kaavailemassa veromuutoksessa on järkeä kenenkään kannalta, vaan päin vastoin iso riski asuntomarkkinoiden vakavalle häiriötilalle, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Lakimuutoksen suurimpana seurauksena olisi, ettei asuntosijoittaminen olisi Suomessa enää yhtä houkuttelevaa ja kannattavaa. Todennäköisesti iso osa asuntosijoittajista laittaisi uudiskohteista ostamansa yksiöt ja kaksiot myyntiin, jolloin markkinoille tulee hetkessä iso määrä pieniä asuntoja tarjolle. Niiden osalta markkina menisi väistämättä tukkoon, koska kysyntä ei ole nytkään ollut enää hetkeen huipussaan, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Sijoittajien kiinnostuksen hiipumisesta seuraisi pitkässä juoksussa väistämättä asuntojen kauppamäärien laskua, mikä taas vaikuttaa rakentamisen määrään, Rantanen jatkaa. – Negatiivisen kierteen seurauksena myös asuntojen hinnat tulisivat nousemaan erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissamme. Ja kun asuntoja olisi vähemmän tarjolla näillä alueilla, nostaisi se väistämättä myös vuokrien hintoja.

– Erityisen kova isku veromuutos olisi piensijoittajille, jotka omistavat oman kotinsa lisäksi yhden sijoitusasunnon. Uskon, että moni heistä miettisi vakavasti sijoitusasunnosta luopumista ja sijoittaisi varansa parempia tuotto-odotuksia tarjoaviin kohteisiin, pohtii Jäntti. – Tavallisen asuntolainan haltijankin kohdalla veromuutos tarkoittaisi entistä suurempaa velkaantumista ja mahdollisesti myös vakuuksien heikkenemistä. 

– Veromuutos tulisi todennäköisesti kasvattamaan entisestään vanhojen taloyhtiöiden ja asuntojen korjausvelkaa sekä vähentämään uudisrakentamista merkittävästi, Rantanen sanoo. – Rakentajat joutuisivat myös miettimään monen uudiskohteen huonejakoa uudelleen. Jo nyt isoja perheasuntoja on suunniteltu aivan liian vähän suhteessa pieniin asuntoihin. 

Espoossa tehty maaliskuussa asuntokauppoja 60,5 % enemmän kuin vuosi sitten

– Espoon vetovoima on huimaa. Siellä myytiin maaliskuussa vanhoja ja uusia asuntoja peräti 60,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Korona ei selitä Espoon lukuja, sillä siellä myytiin myös vuosi sitten maaliskuussa lähes ennätystahtiin asuntoja, toteaa Rantanen. 

– Uudistuotanto siivittää Espoon hurjaa kasvua. Espoossa rakennetaan isoja kerrostaloja ja pieniä asuntoja valtavia määriä koko ajan Tapiolasta Masalaan ja Sarfvikiin saakka, Jäntti jatkaa.

– Kauppa käy vilkkaana myös Helsingissä. Siellä asuntoja myytiin maaliskuussa 35,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Vantaa sen sijaan on jäänyt naapureidensa kelkasta. Siellä myyntimäärät kasvoivat 14,6 prosenttia, Rantanen kertoo. – Kappalemäärissä Helsinki on yhä ylivoimainen voittaja. Siellä tehdään asuntokauppoja tuplasti enemmän kuin esimerkiksi Espoossa.

– Huhtikuun pk-seudun asuntokauppaennusteemme mukaan selvä enemmistö Sp-Kodin välittäjistä ja Nooan henkilöstöstä uskoo uusien toimeksiantojen, asuntolainahakemusten määrän ja kauppamäärien kasvavan selvästi seuraavien kolmen kuukauden aikana, toteavat Rantanen ja Jäntti luottavaisina.

– Välittäjiemme mukaan asuntosijoittajia ja -ostajia kiinnostavat nyt Helsingin asuinalueista erityisesti Malmi, Pukinmäki ja Oulunkylä. Uutena ilmiönä voidaan pitää sitäkin, että sijoittajat haluavat ostaa nyt isompia asuntoja. Kantakaupungin ulkopuolella sijaitseviin isoihin perheasuntoihin on nyt kovaa kysyntää myös vuokramarkkinoilla.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 Jukka Rantanen
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
 puh. 050 341 1391
 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

 

Esa Jäntti Esa Jäntti
 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy
 puh. 040 038 3348
 esa.jantti@saastopankki

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista