Arjen ehtymätön voima – kuinka lisätä merkitystä (työ)elämään

Keski-ikäistyessä kaikki muuttuu

Kuljemme juuri nyt loppukesän erikoisissa hetkissä, joissa katseemme kohdentuu pakotettuna hyvin lähelle, liki kesän kuluttamien tennareiden kärkiin. Ajatuksemme ovat seuraavassa viikossa, päivässä jopa siinä ’carpe diem’ -henkisessä hetkessä käsillämme. Meillä ei ole selkeää näkyvyyttä talven kuukausiin, ei reissua varattuna kaukomaan lämpöön, ei välttämättä edes tietoa, kuinka työpaikallamme asiat saadaan sujumaan epävarmoina aikoina. Saako koulun alkua jännittävä ekaluokkalainen käydä koulua koko syksyn läsnäopetuksessa? Riittävätkö ne maskitkaan?

Edessämme saattaa olla korona-pandemian uusi kurimus ja toinen aalto. Tässä on kyseessä oma ja läheistemme terveys. On kyseessä myös yhteiskunnallisen toiminnan sujuvuus ja talouden kestävyys. Tuntuu, kuin pelissä olisi ihmiskunnan jatkuvuus – selviämmekö tästä yhdessä kohti terveempää maapalloa.

Ratkaisuista parhaimpia saattaa olla totutella ajatukseen pikkuhiljaa. Antaa sen upota kuin saappaan mustikkametsän mättääseen. Alkaa sitten etsiä intoa tuottavia asioita aiempaa tarkkasilmäisemmin, lähempää, miltei käsikopelolla. Raa’astikin opetella hyväksymään, että innostuksemme ei nyt perustu pitkällä edessä siintäviin suunnitelmiin - ”sitten kun”. Tehdä enemmän juuri tänään tekoja, jotka tuottavat välitöntä merkityksen tunnetta. Tekoja, jotka ovat arvokkaita itsellemme ja toisillemme myös pitkällä aikavälillä; kuinka epävarma se aikaväli sitten onkaan. Jättää pois turha vääntö niiden asioiden kanssa, jotka eivät ole tärkeimpiä.

Ahdistuksen määrämme ei ole vakio

Johann Hari, kirjailija ja journalisti, on tutkinut lisääntyneen ahdistuneisuutemme syitä haastattelemalla lääkäreitä ympäri maailman. Hän kiteyttää (jo aikaa ennen koronaa), kuinka nykyihmisinä olemme yksinäisempiä koskaan. Etääntyneet toisistamme ja kyvyttömiä toimimaan merkityksellisesti yhteisöissä. Samalla perustamme elämäämme huomaamattamme sisältä onttojen arvojen varaan. Ihailemme ulkokuoria, sosiaalisen median illuusioita ja näin toimiessamme tavoittelemme asioita, jotka eivät oikeasti olleetkaan meille tärkeitä.

Lisätään tähän yhtälöön maailmanlaajuinen virus, joka pelottaa useinta meistä, vaikka muutoin olisimme keskimäärin huolettomia. Näin epävarmuuden, pelon ja ahdistuneisuuden määrä ympärillämme on kasvanut varmasti merkittävästi.

Haasta itsesi ja työpaikkasi merkityksen äärelle

Epävarmuuden äärellä on työpaikoillakin aika kirkastaa entisestään tärkeimmät tavoitteet, yhteinen toimintamalli ja arvot sillä tavalla, että ne rakentavat merkitystä työn ja ihmisten arkeen. Niin, että ne tuovat ihmiset yhteen ja osoittavat millä teoilla jokainen pystyy osallistumaan tärkeimpään tekemiseen joka päivä. 

Merkitys työhön syntyy yhteisössä, ei tyhjiössä. Se ei synny johdon sanelemana ja ala tuottaa iloa itsestään. Merkityksestä täytyy keskustella, pyöritellä ympäriinsä ja hakea siihen uusia kulmia. Sitä täytyy johtaa, eikä siitä sovi tinkiä. Mitä olemme tekemässä ja miksi? Mikä on yhteisömme tarkoitus? Miten yhdessä vaikutamme asiakkaidemme elämään ja ympäröivään yhteiskuntaan? Miten työ ja oma työporukkamme voivat juuri nyt olla yksi iso iloa tuova ja ahdistusta lieventävä tekijä arjessamme?

Työn merkitys on isolta osin myös työntekijän vastuulla. Teenkö minä itselleni tärkeää työtä? Samaistunko työpaikkani arvomaailmaan? Haluanko olla osa tätä yhteisöä? Jos vastaus on kielteinen, on vastuullisuutta sekä itseä että työnantajaa kohtaan jossakin kohtaa todeta se ääneen ja miettiä jotakin muuta.

Epämääräisyyden äärellä me voimme täyttää arkemme niin kotona kuin töissä meille olennaisilla asioilla. Valitsemalla niitä aktiivisesti kerta toisensa perään, vahvistamalla niitä. Jättämällä vähemmän tärkeät tietoisesti huomiomme sivuun. Tämä lievittää pelkoa, tuo uskoa. 

Valinnat arvokkaimmista asioista palvelevat myös sitten, kun näkökenttämme ulottuu taas hieman pidemmälle. Sitten, kun näemme yli harmaan usvan, sinne minne tennarit meitä vievät.

Jaana Pullinen on Nooa Säästöpankin henkilöstöjohtaja, joka käyttää tennareita. Me Nooa Säästöpankissa autamme asiakkaitamme pohtimaan elämän tärkeitä päätöksiä ja kasvatamme talouden hyvinvointia osana hyvän elämän kokonaisuutta. Rakennamme osaltamme merkityksellisempää työelämää ja parasta työpaikkaa meille kaikille. Jaana itse löytää merkitystä hiljaisista metsälenkeistä, kirjoittamisesta, hyvästä työpäivästä ja lastensa halauksista.

 
Julkaistu

Ajankohtaista