Miten pyörität talouttasi - vai pyöritätkö sitä ollenkaan?

Pyöriikö sinun arkesi kuin ajaisit polkupyörää: välillä mennään lujaa alamäkeä, sitten taas tasaisesti eteenpäin ja välillä hieman raskaammin ylös mäkeä? Tämä on aivan normaalia asiassa kuin asiassa, sillä silloin kun homma toimii ja periaatteessa kaikki on ihan hyvin niin menoa ei tarvitse sen enempää ajatella. Automaattinen ja tiedostamaton tekeminen kuuluu meidän normaaleihin toimintoihimme, koska jos jokaista polkaisua, ajoradalla pysymistä tai ohjaustangosta kiinni pitämistä pitäisi tarkoin ajatella, kuormittaisi se meidän aivojamme suunnattomasti.

Tanja Wickström.

Autopilotti pois päältä

Automattinen ja tiedostamaton toiminta pätee myös muihin arjen askareisiin kuten raha-asioiden hoitamiseen. Totumme tiettyyn tapaan kuluttaa rahaa ja hoitaa talouttamme. Saatamme esimerkiksi ostaa ruokakaupasta samoja tarvikkeita, pohtimatta voisiko ostamiaan tarvikkeita, vähentää, vaihtaa, lisätä tai jopa poistaa.

Joskus on hyvä ottaa itselleen pieni aikalisä ja kartoittaa oman elämän eri osa-alueita kuten raha-asioitaan ja pohtia hoitaako niitä ”autopilotilla”.

Tässä muutama vinkki asioista, joita kannattaa pohtia omasta taloudesta:

  • Kuinka paljon nettotuloista jää yli ennen seuraavaa palkanmaksua, voisiko jäädä enemmän?
  • Onko sinulla jokin taloudellinen tavoite ja oletko menossa tavoitettasi kohti?
  • Mikä on tunteesi omaa talouttasi kohtaan?

 

Näiden kysymysten on tarkoitus herättää pohtimaan omaa taloutta ja myös sitä, että talousasioiden kanssa ei tarvitse olla yksin. Alkuun pääset esimerkiksi maksuttoman sijoituskoulu-verkkokurssin avulla! Kun tahdot oppia lisää, niin käytettävissäsi on myös niin sanottu oman talouden personal trainer, joka tukee sinua taloudellisessa vaurastumisessa. Aina on hyvä hetki oppia lisää.

 

Kirjoittaja on talousvalmentaja Tanja Wickström, jolla on useiden vuosien kokemus finanssialalta.

Wickstrom_Tanja

 

Tanja Wickström
Talousvalmentaja
040 522 7282

Julkaistu

Ajankohtaista