Tunnistatko vaurastumisen hetket? Ne ovat pieniä, mutta niitä on usein.

Mitä sinulle tulee mieleen tilanteista, joissa on mahdollisuus vaurastua? Ajatteletko uutta liikeideaa, mahdollisuutta myydä osaamistasi tai tavaraa hyvällä voitolla? Kenties mieleesi tulee varma veikkausvinkki tai sijoitus, jonka arvo nousee nopeasti ja varmasti? Tiesitkö, että pitkäjänteisellä ajattelulla pienituloinen voi säästää saman verran kuin lyhytjänteisesti ajatteleva korkeatuloinen?

Tunnistatko vaurastumisen hetket?

Vaurastuminen voi tarkoittaa meille rikastumista tai taloudellisesti vakaata ja varmaa elämää - hyvinvointia. Samalla kun unelmoimme rikastumisesta, nenämme edessä on päivittäin tilanteita, joissa oikeiden valintojen tekeminen veisi meidät varmasti kohti vaurautta.

Kaikki menee mikä tulee!

Tuntuuko raha vain häviävän johonkin etkä saa kulutuksesta kunnon otetta? Etenki ruuhkavuodet ovat tiukkaa aikaa. Säästöpankin vuosittain teettämän Säästämisbarometrin mukaan 45-54 vuotiaat kokevat kaikista todennäköisimmin, että pienet tulot ja rahojen riittävyys estävät säästämisen ja sijoittamisen aloittamisen. Kannattaa kuitenkin varmistaa löytyykö kulutuksesta kuitenkin asioita joista luopumalla voisi pitkällä aikavälillä kerätä itselleen vaurautta ja turvaa:

  • Kaksi kertaa viikossa cafe latte ja leffassakäynti kerran kuukaudessa - Vai 50 euroa automaattisesti rahastoon kerran kuukaudessa, olet 15 vuoden kuluttua lähes 12 000 euroa varakkaampi. 
  • Kerran kuukaudessa treffi-ilta paremman illallisen kera kumppanin kanssa - Vai 100 euroa rahastoon kuukausittain, varallisuutta kertyy 15 vuoden päähän lähes 24 000 euroa. 
  • Muutama vaateostos ja ravintolakäynti kuukaudessa - Tai sittenkin 300 euroa kuukaudessa rahastoon, säästöön kertyy yli 71 500 euroa 15 vuodessa. 
    (Summat on laskettu Säästöpankin Säästölaskurilla 5%:n tuotto-odotuksella. Sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat laskea tai nousta.)

Meistä 45% sanoo tunnistavansa tilanteet joissa vaurastua

Tunnistammeko pitkän aikavälin suunnitelman merkityksen taloudellisen hyvinvoinnin ja vaurastumisen edistäjänä? Pitkän aikavälin suunnitelma omalle taloudelle on vaurastumisen kannalta lähes yhtä merkittävä tekijä kuin tulot. Säästämisbarometrin tilastojen mukaan ne keskituloiset ihmiset, jotka suunnittelevat pitkäjänteisesti säästivät suurin piirtein saman verran kuin hyvätuloiset, mutta lyhytjänteisesti ajattelevat.

Miehet, olkaa valppaana

Miehet kokevat tunnistavansa vaurastumisen mahdollisuudet paremmin kuin naiset. Miehet ottavat tutkitusti raha-asioissa kuitenkin enemmän riskejä ja valitettavasti miehillä on myös enemmän ongelmia taloutensa kanssa. Eniten maksuhäiriömerkintöjä on 25–44 -vuotiailla miehillä. Apua ja neuvoja kannattaa pyytää silloin kun menee hyvin. Jos kohtaa ongelmia, on häpeä usein avun pyytämisen tiellä.

Testaa oma taloudellinen hyvinvointisi

Uusien taitojen ja tapojen oppiminen on täysin mahdollista, mutta se ei tapahdu itsestään. Samat periaatteet pätevät kaikkiin elämänmuutoksiin: aloita pienesti, tee realistinen tavoite ja suunnitelma, pysy siinä ja jatka sinnikkäästi. Meiltä saat apua!

Julkaistu

Ajankohtaista