Säästämisbarometri 2019 selvitti: Kuinka rikas pitää Suomessa olla ollakseen rikas?

Rikastuminen ja vaurastuminen kiinnostavat suomalaisia yhä enemmän. Säästöpankin tuore Säästämisbarometri selvitti, millaisella nettovarallisuudella ihmisen koetaan olevan Suomessa rikas.

Säästöpankin asiakas hoitaa talousasiansa mobiilisti.

Suomalainen on rikas, kun hänen varallisuutensa on vähintään miljoona euroa. Tämä käy ilmi Säästöpankin uudesta, vuosittain teettämästä Säästämisbarometrista. Miljoonan varallisuutta pitää rikkaan määritelmänä 25 % suomalaisista. 21 % on sitä mieltä, että jo 500 000 € nettovarallisuus riittää rikkaan titteliin. 

Tavoittelipa rikastumista tai ei - suomalaisten kiinnostus vaurastumiseen näkyy muun muassa siinä, että jopa 39 % suomalaisista ilmoitti lisäävänsä tai aloittavansa sijoittamisen tai säästämisen seuraavan vuoden aikana. Säästämisen ja sijoittamisen jo aloittaneista 73% on tyytyväisiä päätöksestään ryhtyä säästämään.

Tahto vaurastua näkyy myös säästöön ja sijoittamiseen menevissä summissa, sillä ne ovat kasvussa. Vuonna 2019 yli 400 euroa kuukaudessa säästävien osuus on kasvanut kolme prosenttiyksikköä (11 % vs. 8%). 

Sen sijaan vain 15 % suomalaisista ei säästä lainkaan, ja ei-säästävien osuus on ollut jo pari vuotta laskusuunnassa (2017 18%).

- Ihmiset ovat nyt selvästi innokkaampia aloittamaan tai lisäämään säästämistä ja sijoittamista kuin vuosi sitten. Suomalaiset alkavat omaksua vaurastumisen periaatteen ja sen, että pienikin säästäminen on iso askel oikeaan suuntaan. Nyt myös säästöön siirtyvät summat ovat kasvussa ja ei-lainkaan-säästävien osuus laskussa, mikä on hieno asia ihmisten taloudellisen hyvinvoinnin näkökulmasta puhumattakaan sen psykologisesta vaikutuksesta, Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen iloitsee.

Suomalaisille tutuimmat säästämisen ja sijoittamisen kohteet ovat vanhat tutut, joista säästötili on kaikkein suosituin ja se on käytössä 46 %:lla suomalaisista. Seuraavaksi suosituimmat sijoitusmuodot ovat omistusasunto (31 %) ja rahastot (27 %). Osakesijoituksia on nyt 18 %:lla suomalaisista.

- Me uskomme, että kaikilla on oikeus taloudelliseen hyvinvointiin. Nollakoroista näyttää tulleen normaali olotila ja siksi vaurastumismielessä jokaisen kannattaakin säästää kuukausittain esimerkiksi rahastoihin tilitalletuksen sijaan. Aina on hyvä hetki aloittaa sijoittaminen ja mitä aikaisemmin aloittaa, sen parempi, Säästöpankkiryhmän varallisuudenhoidon palvelujen liiketoimintajohtaja Karri Alameri toteaa.

Yrittäjiltä mallia taloudellisen hyvinvoinnin suunnitteluun

Säästämisbarometristä käy ilmi, että yrittäjät erottaa muusta väestöstä suunnitelmallisuus. Yrittäjillä oman talouden suunnittelujänne on pidempi kuin muilla: yli kahden vuoden päähän talouttaan suunnittelee 25 % yrittäjistä, kun muusta väestöstä näin tekee 18 %. 

Yrittäjät myös säästävät ja sijoittavat koko väestöä selkeästi enemmän. Yrittäjistä jopa 35 % säästää tai sijoittaa yli 200 euroa kuukausittain, kun koko väestöstä näin tekee 20 %. Samalla yrittäjät tuntevat sijoittamisen eri muodot selvästi muita suomalaisia paremmin ja heillä onkin kaikkia sijoittamisen ja säästämisen muotoja käytössään muuta väestöä enemmän säästötiliä lukuun ottamatta. Esimerkiksi sijoitusasunto on 25 %:lla yrittäjistä, kun koko väestöstä̈ sellainen löytyy vain kahdeksalta prosentilta. Niin ikään osakkeisiin sijoittaa jopa 34 % yrittäjistä̈, kun koko väestöstä̈ näin tekee vain 18 %.

- Voimme ottaa oppia yrittäjiltä siitä, miten omaa taloutta suunnitellaan pidemmällä tähtäimellä. Ihmisten olisi esimerkiksi hyvä määritellä jokin tietty tavoite säästämiselle ja sijoittamiselle. Tällöin säästämisestä tulee merkityksellinen osa arkea, ja omaa edistystä on kiva seurata pidemmälläkin tähtäimellä, Henna Mikkonen kommentoi. 

Säästämisbarometri 2019 toteutettiin 18-69 vuotiaille suomalaisille internet-kyselynä syyskuussa 2019. Valtakunnalliseen kyselyyn vastasi 1629 suomalaista. 

Haluatko aloittaa säästämisen ja sijoittamisen? Varaa meille aika tai jätä meille yhteydenottopyyntö

Säästämisbarometri 2019

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista