Sydämen asiana parempi kahvi

– Paahtimoyrittäminen on tuntunut todella hyvältä. Se on parasta, mitä omalla kohdallamme on työelämässä tapahtunut.

Näin toteavat Jyväskylään luomukahvipaahtimon perustaneet Virpi Hyvärinen ja Ristopekka Piirainen.


Ajatus luomukahvipaahtimosta syntyi aidon tarpeen saattelemana.

– Kahvi on ollut pitkään intohimo ja rakas harrastus. Jyväskylästä ei saanut tarpeeksi hyvää kahvia, joten sitä piti ruveta tekemään itse. Parempi kahvi on meille sydämen asia, Ristopekka Piirainen kuvailee.

Laadukasta luomua

Paahtimo Papu starttasi vajaat kolme vuotta sitten. Alusta lähtien oli selvää, että yritys keskittyy luomuun.

– Tarjoamme asiakkaillemme premium-luokan luomukahvia, joka on kasvatettu ja tuotettu ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Suosimme pientiloja ja osuuskuntia, jotka poimivat marjat käsin ja kypsinä, Virpi Hyvärinen toteaa.

Tiedon kartuttua yrittäjäpariskunta on entistä kiitollisempi siitä, että he pitivät kiinni luomusta, vaikka alkuvaiheessa monelta suunnalta peloteltiin sen mukanaan tuomalla lisätyöllä.

– Paras palkinto on makuelämys, jonka kuluttaja saa päästessään nauttimaan tuoreesta, puhtaasti tuotetusta ja oikeaan aikaan poimitusta yhden pavun kahvista.

Koko ketju jäljitettävissä

Paahtimo Pavun valikoimiin kuuluu parikymmentä alkuperäiskahvia eri puolilta maailmaa. Jokainen kahvierä on jäljitettävissä tuotantoketjun ensimmäiseen askeleeseen saakka.

Raakakahvia paahdetaan 25 kilon erissä sen jälkeen, kun pienellä ”sampler roasterilla” on löydetty kullekin kahvilaadulle täsmälleen oikea paahtoaste. Ensimmäinen vuosi paahdettiin pienemmällä koneella paahtimon tehtaanmyymälän yhteydessä.

– Kun yritystoiminta kasvoi ja aloimme saada jalansijaa muualtakin kuin lähialueen kahviloista, ravintoloista ja vähittäiskaupan hyllyiltä, investoimme suurempaan koneeseen ja vuokrasimme paahtimolle erilliset tuotantotilat. Keski-Suomen lisäksi kahviamme saa eri puolilta Suomea, Rovaniemeltä Helsinkiin.

Sukupolvien taidonnäyte

Viime vuonna kahvia paahdettiin parikymmentätuhatta kiloa.

– Tänä vuonna määrä nousee tuntuvasti, sillä asiakasmäärät kasvavat hyvää vauhtia. Korkealaatuisen luomukahvin suuri kysyntä yllätti meidät positiivisesti.

Yrittäjäpariskuntaa kiinnostaa muutkin laadukkaat juomat: A-oikeuksilla varustetun myymälän valikoimiin on lisätty biodynaamisesti tuotetut viinit ja samppanjat.

– Yhteen kupilliseen tai lasilliseen sisältyy monien sukupolvien huikea taidonnäyte ja tinkimättömyys.

Pankki mukana kehittämisessä

Paahtimon perustamiseen liittyvät riskit eivät Virpiä ja Ristopekkaa arveluttaneet, sillä heillä oli taustalla kymmenkunta vuotta yrittäjyyttä hyvinvointialalta. Alan vaihto edellytti kuitenkin ulkopuolista rahoitusta.

– Meillä ei ollut sentin senttiä jemmassa rahaa, joka olisi voitu laittaa uuteen yritykseen. On todella hienoa, että liikeideaamme on uskottu ja annettu mahdollisuus yritystoiminnan kehittämiseen, Ristopekka miettii.

Hän viittaa Säästöpankki Optiaan, jonka myötävaikutuksella yritysideasta on tehty kannattavaa bisnestä.

– Olemme todella tyytyväisiä pankin valintaamme. Optiassa yrittäjää on ymmärretty ja nähty tarjolla olevat mahdollisuudet. Kaikki asiat ovat sujuneet todella jouhevasti.

Virpin mukaan iso merkitys on myös pankkikäynteihin liittyvällä kannustavalla fiiliksellä.

– Pankissa meille ovat tärkeitä henkilökohtaiset asiakassuhteet, kotoisa ja lämmin henki sekä ammattitaito, jolla asioitamme hoidetaa, hän kiittelee.


Paahtaminen kestää 12-15 minuuttia kahvilaadusta ja paahtoasteesta riippuen. Papujen väri vaihtuu suklaanruskeaksi. 


Virpi Hyvärinen esittelee konetta, jolla pavuille etsitään oikea paahtoaste. 


Luomutuotannossa jokainen papu voidaan jäljittää kahvitilalle saakka. 

Julkaistu
Kategoriat

Ajankohtaista