Haluatko enemmän tuottoa säästöillesi? − Näillä vinkeillä onnistut

Yhä useampi suomalainen on kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta. Tutuin ja turvallisin tapa on tallettaa rahaa säästötilille, mutta varsinkin pitkäaikaisempaan säästämiseen on tarjolla monta tuottoisampaakin vaihtoehtoa.

Karri Alameri

Suomalaiset tallettavat varojaan yhä enemmän säästötileille, vaikkei talletuksille saa tällä hetkellä matalasta korkotasosta johtuen tuottoa lainkaan. Säästöt menettävät tileillä arvoaan, kun talletusten keskikorko on vain 0,1 prosenttia ja inflaatio prosentin luokkaa.

Harva tulee ajatelleeksi, että inflaatio syö säästöjä. Esimerkiksi viidessä vuodessa niiden ostovoimasta on kadonnut viisi prosenttia. Säästää voisi siis fiksumminkin.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa

Suomalaiset ovat viime vuosien aikana heränneet rakentamaan omaa tulevaisuuden turvaansa säästämällä ja sijoittamalla. Työssäkäyvät neli- ja viisikymppiset pohtivat tulevaa eläketurvaansa, ja kiinnostus talouteen on selvässä kasvussa myös nuorten keskuudessa. Enää ei onneksi ajatella, että säästäminen ja sijoittaminen olisivat vain varakkaiden ihmisten tai eliitin yksinoikeus.

Säästöpankin vuoden 2019 Säästämisbarometrin mukaan 39 prosenttia suomalaisista aikoo lisätä tai aloittaa säästämisen tai sijoittamisen seuraavan vuoden aikana.

”Kaikilla suomalaisilla on oikeus ja mahdollisuus taloudelliseen hyvinvointiin – vaikka siihen olisi vielä matkaa”, Säästöpankin Varainhoidon liiketoimintajohtaja Karri Alameri sanoo.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa säästämistä ja sijoittamista. Itsestään selvää on, että mitä aikaisemmin aloitat, sen paremman tulevaisuuden turvan itsellesi rakennat.”

Säästä mieluummin tilille kuin ei lainkaan

Me suomalaiset olemme saksalaisten tapaan varovaisia säästäjiä ja riskinottajia. Olemme perinteisesti aina ajatelleet rahojemme pysyvän parhaiten turvassa säästötileillä. Sieltä varat ovat helposti nostettavissa arjen yllättäviin isoihin menoihin tai vakavan sairastumisen, työkyvyttömyyden tai työttömyyden yllättäessä. Ja näinhän se onkin.

”Pankkitalletukset lisäävät mielenrauhaamme, vaikka niiden todellinen tuotto on ollut jo pitkään negatiivinen”, sanoo Alameri.

Alameri pitää talletustiliä hyvänä vaihtoehtona pienemmille säästösummille ja -kohteille sekä lyhytaikaisiin sijoituksiin.

”Jokaisella pitäisi olla säästössä vähintään muutaman kuukauden palkkaa ja elämisen kuluja vastaavat varat”, hän havainnollistaa.

Vaikka säästämisen suosio kasvaa, yhä useampi suomalainen myös elää yli varojensa ja velkaantuu. Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä.
”Lisävelkaantumista on estettävä kaikin keinoin. Rahasta on puhuttava enemmän yleisellä tasolla, ja ihmisiä on opetettava ottamaan paremmin vastuuta omasta taloudestaan ja ymmärtämään säästämisen merkitys”, Alameri sanoo.

Hän haluaa korostaa, että säästäminen tilille on aina parempi vaihtoehto kuin ettei säästä lainkaan.

Säästämisen voi aloittaa pienillä summilla. Kuukausittain tilille säästetyistä kympeistä kertyy yllättävän nopeasti satasia ja satasista tuhansia euroja.

Lue myös: Säästöpankin yksityispankkiiri Anna Laukka listaa yleisimpiä syitä säästämisen aloittamisen lykkäämiseen

Hajauta useampaan kohteeseen

Monet epäröivät säästämisen aloittamista turhaan. Alameri kannustaa jokaista säästämisen ja sijoittamisen aloittavaa tekemään yhdessä oman pankin asiantuntijan kanssa suunnitelman henkilökohtaisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin, tuloihin, menoihin, varallisuuteen ja velkoihin pohjautuen.

”Sijoitushorisontti, riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sijoitusaika vaikuttaa sijoitusten riskeihin ja tuottoihin. Siksi nämä asiat on syytä pohtia tarkkaan”, Alameri kertoo.

Oman riskinottokyvyn lisäksi sijoitushorisontilla on iso merkitys. Sitä voi ja kannattaakin jakaa pitkä- ja lyhytaikaisiin sijoituskohteisiin: Perinteinen pankkitalletus säästötilille on lyhyen ajan sijoitukseen riskitön vaihtoehto. Rahastoissa varat ovat myös hyvässä hoidossa ja tarvittaessa helposti nostettavissa, mutta tuottavat parempaa korkoa säästöille. Osakekursseihin sijoittamisen riskit taas pienenevät pitkällä aikavälillä, sillä aika tasaa kurssiheilahteluja.

Alameri nostaa pitkäaikaista säästämistä suunnittelevalle fiksuksi vaihtoehdoksi säästöhenkivakuutukset, jotka tarjoavat verotuksellisia etuja. Säästöhenkivakuutuksen kautta voi myös osoittaa säästönsä haluamilleen henkilöille.

”Säästöjä ja sijoituksia on syytä aina hajauttaa useampaan kohteeseen. Hajauttamisen tärkeys korostuu erityisesti lähtötilanteessa, jolloin säästöjä eli pääomaa ei ole vielä kertynyt”, Alameri vinkkaa.

Säästöpankin varainhoito on maailmalla palkittu

Säästöpankki tarjoaa asiakkailleen säästämiseen ja sijoittamiseen useita erilaisia tuotteita ja palveluita, joista voi valita itselleen sopivimman tavan kartuttaa varallisuuttaan.

”Asiakkaamme saa käyttöönsä itsepalvelukanavia säästämiseen ja sijoittamiseen, asiantuntevaa talous- ja sijoitusneuvontaa, konkreettisia suosituksia varojen sijoittamiseen sekä yksilöllisesti räätälöitäviä varainhoitopalveluja varallisuuttaan jo kartuttaneille”, Alameri kertoo.

”Varainhoitomme on palkittu viime vuosina menestyksellisestä ja vastuullisesta sijoitustoiminnasta, myös kansainvälisissä kilpailuissa. Vastuullisuus on vahvasti integroitu kaikkeen toimintaamme.”

Viisi askelta säästämisen aloittamiseen

Jos haluat turvata tulevaisuuttasi säästämällä, on parasta aloittaa säästäminen ja sijoittaminen heti.

Näillä helpoilla ohjeilla pääset alkuun:

  1. Varaa aika oman lähtötilanteesi selvittämiseen pankista.
  2. Tee yhdessä asiantuntijan kanssa henkilökohtainen säästö- ja sijoitussuunnitelma, joka perustuu omiin lähtökohtiisi, tarpeisiisi ja tavoitteisiisi. Älä pistä kaikkia munia yhteen koriin.
  3. Noudata suunnitelmaa.
  4. Pysähdy säännöllisesti, esimerkiksi vuosittain, tarkistamaan tilanteesi. Jos olet aloittanut talletuksilla ja tilillesi on kertynyt puskuria, pohdi voisitko ottaa seuraavan askeleen ja ryhtyä sijoittamaan ja hajauttamaan varojasi tuottohakuisemmin.
  5. Muista, että säästät ja sijoitat varojasi voidaksesi toteuttaa tarpeesi ja tahtosi. Säästämisestä on sinulle iloa!

Teksti on julkaistu Kauppalehti Studiossa 5.3.2020.

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista