Onko tuloissasi yksi asia kunnossa? Voit silloin aloittaa säästämisen

Lykkäätkö tekosyiden varjolla säästämisen ja sijoittamisen aloittamista? Et ole yksin, mutta älä unohda sitä, mitä sinä tahdot nyt ja tulevaisuudessa.

Nuori mies vaaleanpunaisessa hupparissa taituroi rahalla. Pankiksi ja talouden sparraajaksi hän on valinnut Säästöpankin.

Mitäpä jos kertoisimme, että vaikka olet opiskelija, äitiyslomalla, vanhempi, työelämässä tai eläkkeen kynnyksellä, voit silti säästää rahaa säännöllisesti, mutta vain jos yksi ehto täyttyy? Uskomatonta? Eipä juurikaan. Tätä mieltä on myös Säästöpankin yksityispankkiiri Anna Laukka. 

Jos mielit aloittaa säästämisen ja sijoittamisen, silloin kannattaa suunnata katse tuloihin. Jonkinlainen säännöllinen tulovirta täytyy olla, mutta se ei vaadi sinulta kuitenkaan isoa panostusta kuukaudessa. 

- Kysy itseltäsi, voinko elää ilman 50 euroa kuukaudessa? Jos vastaus on kyllä, sinulla on varaa säästää. Jos taas taloutesi horjuu kymmenien eurojen vuoksi, sitten kannattaa tarkastella talouttasi ja pitää raha käyttötilillä. Säästämisen sääntö on, ettei se saa heiluttaa talouttasi, Anna ohjeistaa. 

Mikä on sinun tekosyysi olla säästämättä? 

Anna on kuullut työnsä kautta monia tekosyitä liittyen siihen, mikseivät ihmiset ole aloittaneet säästämistä. Hän listaa, mihin opiskelijat, työikäiset kuin eläkkeelläkin olevat yleensä vetoavat.  

-En yhtään vähättele niitä syitä. Haastan kuitenkin ihmisiä ajattelemaan eri tavalla. Jos nuoret opiskelijat joutuvat elämään makaronilla ja tonnikalalla, niin ei heillä ole varmasti varaa säästää. Sen sijaan monet opiskelijat käyvät myös töissä, jonka myötä voisi palkasta voisi jäädä myös siivu säästöön, hän kertoo.

Näin Annan omatkin lapset saivat säästöön mukavan puskurin jo opiskeluaikoina.

- Eläkkeellä olevat ihmiset vetoavat taas usein siihen, että heillä on aivan hyvä tilanne juuri niin kuin on. He eivät jaksa omien sanojensa mukaan enää tavoitella voittoa, mutta säästäminen kannattaa silloinkin. Se luo mukavan puskurin pieneen työeläkkeeseen, Anna perustelee. 

Työikäiset taas monesti tuudittautuvat säännöllisen palkan tuomaan turvallisuuden tunteeseen, jolloin säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen jää helposti tekemättä. 

Äiti, pidä huolta taloudestasi

Kun Anna kysyi noin kymmeneltä tuoreelta äidiltä, kuinka monen puoliso säästää heidän eläkkeitään varten, kun he hoitavat lapsiaan kotona, hän sai vastaukseksi kummastuneita katseita. Yksikään käsi ei noussut. 

- En sanonut sitä pahalla, vaan haluan myös herätellä ihmisiä miettimään. Kärjistetysti tilanne on se, että mies on töissä tienaamassa omaa työeläkettään varten, kun äiti hoitaa lasta kotona, eikä hänelle kerry työeläkettä. Lapset ovat muutenkin hyvä syy säästää. Harrastuksiin ja elämiseen kuluu paljon rahaa. Uskokaa, tiedän kyllä. Kahden lapsen äitinä ja heidän harrastuksiaan rahoittaneena, niin todellakin on, Laukka hymyilee. 

Vaikka lapsia ei olisikaan, niin jokaisen kannattaa turvata omaa tulevaisuuttaan. Tahtoisitpa sitten tulevaisuudessa vaikkapa matkustella enemmän tai tehdä lyhennettyä työviikkoa. 

Vain tunti ajastasi, jotta saisit puskurin tulevaisuuteesi 

Jos haluat aloittaa säästämisen ja sijoittamisen, silloin kannattaa varata aika pankkiin tai videoneuvotteluun. Tunnin keskustelun jälkeen sinulle voidaan räätälöidä paras ratkaisu säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen. Pääset kertomaan, mitä sinä tahdot tulevaisuudelta, ja millaiset arvot sinun elämääsi ohjaavat. Näiden myötä päästään myös luomaan ratkaisu, joka on yhtä yksilöllinen ja ainutlaatuinen kuin sinäkin olet. 

Mikä parasta, milloinkaan ei ole liian myöhäistä. 

- Vähän aikaa sitten tapasin eräässä tilaisuudessa iäkkäämmän henkilön, joka oli toisen pankin asiakas. Kävi ilmi, että hän on eläkkeellä, asuu pääkaupunkiseudun arvostetulla alueella, mutta sen sijaan hänen taloutensa on haasteellisessa tilanteessa ja hän on velkaannuttanut itseään. Tällä henkilöllä oli pieni eläke ja sen vuoksi hän oli käyttänyt luottokorttejaan holtittomasti. Hänellä oli siis varallisuutta asunnon muodossa, mutta kuukausivarat olivat niin suppeat, että hän söi tulevaa luottokorteillaan. 

Anna päätti auttaa. Yhteisessä tapaamisessa oli läsnä myös lainakollega, jonka kanssa saatiin neuvoteltua asunnon vakuusarvo sekä järjesteltyä luottokorttiasioita. 

- Noin 70-vuotias asiakkaamme soitti minulle itkien kiittääkseen meitä, Laukka kertoo. 

Säästöpankissa asiantuntijat ovat sinun apunasi. Kartoitamme tahtosi tulevaisuuden suhteen, riskinsietokykysi sekä sen, mikä säästämisen vaihtoehto sopii sinulle parhaiten. Eiköhän aloiteta jo tänään? Voit tutustua myös itse siihen, millainen säästämisvaihtoehto sopisi sinulle parhaiten, tai millaisia rahastoja meillä on tarjolla. 

Varaa meille aika tai jätä yhteydenottopyyntö, niin keskustellaan asiasta lisää. 

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista