Treenileireillä löytyy ammattiurheilijankin katkeamispiste – mitä siellä sitten tapahtuu?

Millaista on ammattiurheilijan elämä treenileireillä ja mitä siellä tehdään? Pääsimme salibandyammattilaisen Miko Kailialan matkaan seuraamaan valmistautumista kohti salibandyn mm-kisoja, kun hän piti leiripäiväkirjaa.

Miko Kailiala
Miko Kailiala (vasemmalla oranssissa liivissä) on Säästöpankin sopimusurheilija. Kuva: Ville Vuorinen

Salibandyn mm-kisat ratkotaan vielä näillä näkymin Suomessa joulukuussa ellei koronapandemia tule siirtämään kisapäivää. Harjoittelu on kuumimmillaan ja pyysimme sponsoriurheilijaamme Miko Kailialaa pitämään leiripäiväkirjaa miesten maajoukkueen Eerikkilän leiriltä, jossa mies harjoitteli elokuun alussa. 

Mitä kaikkea siellä tapahtui ja miten leiri sujui? Annetaanpa Mikon kertoa. 

Sunnuntai 9.8.

”Sunnuntai on varsin epätavallinen aloituspäivä kesäleireillemme, mutta koronanpirulainen on tässäkin asiassa syyllisenä. Meidän Turun autoryhmäämme kuuluu tälläkin leirillä allekirjoittaneen lisäksi joukkuekaverini Tepsistä Lauri Stenfors ja Mikko Hautaniemi, kun lähdimme suuntaamaan kohti Eerikkilän leiripaikkaa.

Leirin läpivienti on suunniteltu tarkasti etukäteen ja ohjelma on jaettu pelaajille aina hyvissä ajoin. Tällä kertaa leirin avaus oli hieman tavallisesta poikkeava, sillä ensimmäisenä ohjelmanumerona pelaajia odotti aina hikinen ja hapokas piip-testi, jossa mitataan maksimaalista kestävyyttä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan testissä juostaan 20 metrin matkaa edestakaisin kiihtyvään tahtiin. Uskokaa tai älkää niin tässä testissä katkeamispiste löytyy varmuudella ihan jokaiselle.

Henkilökohtaisesti odotin kyseistä rääkkiä yllättävänkin innokkaasti, sillä tiesin kyllä olevani hyvässä kunnossa. Teinkin testissä oman ennätykseni 14:50, joskin mielestäni Eerikkilän urheiluopiston harjoittelijatestaaja liputti minut ulos ennenaikaisesti ja siitä olin hieman käärmeissäni! 

Oli miten oli, tämä jätti hyvää kiukkua tulevalle kahdelle päivälle. Loppupäivän ohjelma oli pyhitetty palauttelulle tiukahkon testin jälkeen ja ainoat aktiviteetit olivatkin päivällinen ja iltapala. Ilta kului mukavasti golfin ensimmäisen major-turnausta US PGA Championshipia seuraten yhdeksän hengen huvilassamme.  Nukkumaan hiukan ennen puoltayötä ja herätys soimaan aamulla kello 08:00. ”

Maanantai 10.8.

”Iphone lauloi suunnitellusti kello 8 ja herätti allekirjoittaneen sekä kämppä- ja joukkuekaverini Lauri Stenforsin. Aamupalat naamariin ja leirin ensimmäinen lajiharjoitus odotti kello 10. Hetki huilia huvilalla, highlighteja golfin päätösväylistä ja maajengin vermeet päälle ja kohti hallia.

Lajiosuudet ovat yleensä varsin vauhdikkaita, mutta tällä kertaa pääpaino oli pallotuntuman saamisessa ja myös karstojen karistamisesta koneista. Parinkymmenen minuutin palloton alkulämpö, pallodrillit, vähän kamppailupelaamista ja lopuksi terävä 3 vastaan 3 -peliosio. Ratkaisumaali jatkoajalla kirjattiin tietenkin meikäläisen nimiin, joskin oikean tuomarin ollessa paikalla, olisi joku saattanut viheltää huomatessaan minun taklanneen vastustajan maalivahdin ehkä ”hieman” kyseenalaisesti levyksi. Tosin näissä peleissä kaikki lasketaan ja joukkueemme sai lähteä mailat pystyssä loppuverryttelylle.

Lounas oli ohjelmassa seuraavaksi ja tiemme vei sinne tietysti nopean suihkun kautta. Tämän jälkeen take away -kahvit ja huvilalle latautumaan kohti seuraavaa lajitreeniä, joka alkaisi klo 16. Kahvien päälle yksi luku James Kerrin Legacy-kirjaa ja 30 minuutin päivänokosille.

Iltojen lajiharjoitukset ovat käytännössä aina 5 vastaan 5 pelejä, joissa porukka on jaettu kahteen joukkueeseen ja tiettyihin ketjuihin. Kolme kahdenkymmenen minuutin erää parilla ketjulla maajoukkuejätkien kesken tarkoittaa n. 2000 kalorin iltapuhdetta alku- ja loppulämpöineen. Nämä pätkät ovat tietysti aina kaikkien leirien suola ja ne ovat jokaisen leirin keskiössä. 

Joukkueemme voitti tämän illan pelin jatkoajalla 6-5. Onnistuin tekemään meidän avausmaalin, mutta peli olisi kieltämättä voinut paremminkin mennä allekirjoittaneelta. Hieman oli ehkä vielä kesäterää havaittavissa.

Päivällisen jälkeen saimme tehtäväksemme katsoa Usain Boltin dokumentin ja tämän pohjalta pienen kirjoitustehtävän, joka tulisi palauttaa päävalmentaja Petteri Nykylle seuraavana aamuna aamupalan yhteydessä. Kävin vielä fysioterapeuttiemme hoidossa vähän huoltamassa kroppaani ennen iltapalaa, jonka jälkeen ohjelmassa olikin vain kirjoitustehtävän tekeminen. Uni tuli nopeasti ja nukuinkin kun pieni porsas konsanaan. ”

Tiistai 11.8

”Tiistai käynnistyi samalla kaavalla kuin maanantaikin, joskin lähdimme yhdessä Kotilaisen Peterin ja Hautaniemen Mikon kanssa aamupalalle hieman etupeltoon heti puoli kahdeksan jälkeen. Aamupuuro ja pari sämpylää naamariin, eilinen kirjoitustehtävä päävalmentajalle ja kahvikuppi kourassa takaisin huvilalle odottelemaan aamutreenien alkua. Kympiltä meillä alkoi hyvin samantapainen harjoitus, kun edeltävänä päivänä sillä erotuksella, että pelasimme yhden noin 15 minuutin erän 5 vastaan 5 peliä. Otin koeajoon täysin pakasta vedetyn Exelin Miklu 2.6 mailan, joka istui käteen odotetun mukavasti. Verkkokin pöllysi kiitettävästi. 

Lounaan jälkeen piti pakata tynkäleirin vähäiset kamat valmiiksi, jotta pääsisimme ripeästi lähtemään kotia kohti peliosuuden ja ruokailun jälkeen.

Leirin kiihkeä päätöspeli päättyi jatkoaikatappioon, joka kyllä kieltämättä sillä hetkellä kauniisti sanottuna hieman ketutti miestä. Oma peli sujui selvästi edeltävää paremmin, mutta tällä kertaa kaverin veskari piti meikäläistä rintataskussa ja se jos joku syö ja paljon! 

Kaiken kaikkiaan lyhyt leiri antoi taas paljon ja ehkäpä kaikkein tärkeimpänä pääsi taas näkemään pelikavereita muista seurajoukkueista. Meille on vuosien saatossa kasvanut pirun vahva side jätkien kesken ja maajoukkueeseen on aina todella mukava mennä. Se jos joku on tärkeää ja varmaan suurin syy sille, miksi olemme olleet Ruotsia edellä viime vuosina, on juuri se, että meidän porukka on pirun yhtenäinen. Hauskoja hetkiä, paljon naurua ja hapokkaita treenejä. Niistä se on hyvä leiri tehty. Hommat jatkuvat taas syyskuussa, mikäli olosuhteet sen suo. Sitä odotellessa!” 

Säästöpankki on yhteistyökumppanina mukana Salibandyn miesten MM2020 –kisamatkalla sekä tukemassa Miko Kailialaa kohti mm-kisoja. Täältä pääset lukemaan muita salibandyuutisiamme sekä –artikkeleitamme.

Lue myös: 

https://www.saastopankki.fi/fi-fi/saastopankkiryhma/salibandy/koronan-vaikutus-urheilijaan

https://www.saastopankki.fi/fi-fi/saastopankkiryhma/salibandy/raha-asiat-kuntoon

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista