Alkushokista täyteen vauhtiin: Koronapandemia pisti ammattiurheilija Miko Kailialan arjen uusiksi

Säästöpankin sopimusurheilija ja salibandyammattilainen Miko Kailiala kertoo, miten koronapandemia on vaikuttanut ammattiurheilijan elämään.

Kailiala_treeni

Monet urheilutapahtumat on peruttu maailmalla jylläävän koronapandemian vuoksi. Esimerkiksi Tokion olympialaiset päätettiin siirtää vuodelle 2021. Vielä näillä näkymin joulukuussa pidetään sovitusti salibandyn maailmanmestaruuskilpailut, jotka on tarkoitus kisata Suomessa.

Korona on vaikuttanut myös kisoihin valmistautuvaan salibandyammattilaiseen ja Säästöpankin sopimusurheilijaan Miko Kailialaan. Turun Palloseuraa salibandyliigassa edustava Kailiala on joutunut uuden paikan eteen, kun salibandyliitto päätti keskeyttää maaliskuussa sarja- ja kilpailutoiminnan. Hyvin alkaneen kauden keskeytyminen harmitti, mutta mies painottaa ymmärtävänsä tilanteen vakavuuden. Katse on suunnattu jo seitsemän kuukauden päähän. 

- Pienen alkushokin ja ulospuhalluksen jälkeen olen aloittanut treenaamaan kohti joulukuisia MM-kisoja sekä ensi kautta varten. Meidän lajimme kannalta ajanjakso ei ole yhtä katastrofaalinen kuin vaikka esimerkiksi jalkapallolla, jossa Veikkausliigan olisi pitänyt alkanut jo, Miko Kailiala kertoo. 

Pandemia on vaikuttanut harjoitteluun

Kun kuntosalit ja liikuntapaikat on suljettu sekä ryhmäliikunta ja –harjoittelu kielletty, on treeneihin tarvittu kekseliäisyyttä.

- Normaalisti tässä vaiheessa kausi olisi vielä käynnissä, joten harjoittelua ei tarvitsisi sen enempää miettiä. Nyt tämä tarkoittaa salibandyväelle aikaista ja pitkää peruskuntokautta, jolloin omatoimisuus punnitaan ja jyvät erotellaan akanoista, Kailiala pohtii. 

Kailiala kertoo, että hän on yhdessä uuden fysiikkavalmentajansa Maria Valtasen kanssa onnistunut treenaamaan aktiivisesti ja monipuolisesti. 

Kailiala kantaa huolta läheisistä ja yrittäjistä

Kun Kailialalta kysyy ajatuksista koronapandemiasta, hän kertoo olevansa huolissaan läheisistään sekä pk-yrittäjistä. 

- Henkilökohtaisesti minulla on asiat hyvin. Olen perusterve, työsuhteessa ja tottunut viettämään aikaa kotosalla. Henkilökohtainen talouteni on myös vakaalla pohjalla koronan vaikutuksista huolimatta. Tästä iso kiitos kuuluu minua neuvoneelle Säästöpankin asiantuntija Samu Kujalalle, hän sanoo. 

Kailialan suurin huoli kohdistuu kuitenkin riskiryhmiin kuuluviin läheisiin ja sukulaisiin. Sen lisäksi mies kantaa huolta myös pienyrittäjistä, joista monet ovat joutuneet ahdinkoon koronapandemian vuoksi. 

- Olen itse pyrkinyt tukemaan tuttuja tai minulle tärkeitä yrityksiä ostamalla heidän tuotteitaan ja palveluitaan entistä enemmän ja useammin. Toivoisinkin, että yhtä useampi ihminen ajattelisi samalla tavalla ja pyrkisi auttamaan yrittäjiä omien kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan, Kailiala toivoo. 

Energiaa riittää asioihin, jotka ennen jäivät helposti taka-alalle

Kun kausi loppui ja treenirytmit menivät uusiksi, Kailiala on huomannut jaksavansa panostaa asioihin, joihin hänellä ei ole aiemmin ollut voimavaroja.

- Olen suorittanut opintojani, lukenut kirjoja ja löytänyt uudelleen vanhan harrastukseni, kalastuksen. Vapaa-ajan käyttö on siis muuttunut eniten, hän pohtii. 

Miehen kulutuskäyttäytymiseen pandemia ei ole suuremmin vaikuttanut. 

- Olen pyrkinyt hakemaan aina päivän toisen lämpimän ruuan jostakin alueen ravintolasta ja tukemaan myös sillä tavoin heidän toimintaansa. Hamstraaminen on mielestäni tyhmä juttu, enkä esimerkiksi siihen ole ryhtynyt lainkaan, hän miettii. 

Ennätykset rikki tammikuussa

Kailialan vuosi on lähtenyt treenikunnon puolesta hyvin liikkeelle. Maajoukkueen tammikuussa pidetyissä testeissä mies teki kaikissa lajeissa oman henkilökohtaisen ennätyksensä. 

-Sen pohjalta on ollut hyvä jatkaa. Uudet harjoitteet ja liikkeet ovat tuoneet lisäpotkua ja sen tuloksetkin ovat olleet jo mukavasti nähtävissä. 

Joulukuun MM-kisojen alkamiseen on aikaa noin seitsemän kuukautta. 

Säästöpankki on salibandypelaaja Miko Kailialan pääsponsori. Seuraamme Mikon matkaa kohti MM-kisoja ja tarjoamme hänelle myös talouden valmennusta. Toimimme myös suurtapahtuma Salibandyn MM2020 -kisojen yhteistyökumppanina.

Lue myös muut artikkelisarjan artikkelit:  

Vanhemmat ymmärsivät harrastuksen merkityksen – kova työ toi ammatin
 
Mahassa muljahteli, kun Miko Kailiala päätti hypätä – uskallus ja tahto kulkevat yhdessä

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista