Huolettomasta rahankäyttäjästä oman talouden herraksi

Ammattiurheilija Miko Kailiala suunnitteli hädin tuskin ruokaostoksensa, mutta miten miehen taloutta lähdettiin rakentamaan kuntoon?

Mika Kailiala tahdon asialla

Säästöpankin sopimusurheilija ja salibandyammattilainen Miko Kailiala, 26, miettii vain hetken, kun häneltä kysytään, millainen rahankäyttäjä mies on. Ei kovinkaan hyvä, muttei huonokaan, kuuluu vastaus. Tähän samaan tuntemukseen voivat varmasti monet samaistua. Säästöpankin Säästämisbarometrin mukaan iso osa suomalaisista ei suunnittele talouttaan yli vuoden päähän. Kailiala ei ole poikkeus, ja hän selventää asiaa.

- Suunnitelmallisuus ei ole minun hyveeni. Hyvä jos olen suunnitellut edes sen, mitä aion syödä, kun astun kauppaan sisälle. En ole pohtinut talouttani syvällisemmin, vaikkakin olen pitänyt huolen siitä, että rahaa on aina käytettävissä, jos yllättäviä menoja tulee, hän hymyilee. 

Kailialalla on kuitenkin yksi pahe. Silloin, kun mies on vapaalla ja viihteellä, niin kortti käy välillä liiankin tiuhaan ulkona lompakosta. 

- Silloin tuntuu, että minulla on kisällin tulot, mutta herran menot. Eli siinä on kyllä todella paljon parannettavaa, hän nauraa. 

Hän toivookin apua hieman suunnitelmallisempaan rahankäyttöön sekä säästämisen aloittamiseen. Nyt vajaa kolmekymppisenä, mies on harmitellut sitä, ettei säästämistä ja sijoittamista tullut aloitettua nuorempana. Tällä hetkellä rahat ovat maanneet käyttötilillä ja ylimääräiset varat ovat siirretty äidin hellään huomaan. 

- Jos tilillä on ollut ylimääräistä, niin se on siirretty tilille, jonne äidilläni on hallintaoikeus. Näin ollen, niitä ei ole tullut tuhlattua, Kailiala kertoo. 

Kohti turvatumpaa tulevaisuutta

Kailiala tapasi Turussa Säästöpankin asiakasneuvoja Jeremias Makkosen, joka kertoi miehelle muun muassa sijoitus- ja säästämisvaihtoehdoista. Makkosen mukaan ihmisten kolme sijoittamiseen liittyvää huolenaihetta liittyvät muun muassa riskeihin ja aikaan. 

- Ihmiset pohtivat, että mistä tietää oikean ajan sijoittaa, tai mieltävät asian niin, että viidelläkymmenellä eurolla ei kannata lähteä säästämään. Asia ei kuitenkaan ole niin, Makkonen kertoo. 

Hän opastaa myös Kailialaa asiassa. Urheilija kertoo, että hän on tehnyt tähän asti vain välttämättömimmät jutut taloutensa eteen. Toisaalta nyt hiljalleen hän on kiinnostunut enemmän ja enemmän siitä, miten hän pystyisi kunnostamaan talouttaan säästämisen ja sijoittamisen avulla. 

- En ole ennen ollut niin kiinnostunut asiasta, mutta nyt hiljalleen kiinnostus omaa taloutta kohtaan on herännyt vanhemmiten. Haluan kuitenkin vakautta ja sitä, ettei tarvitsisi koko ajan miettiä, onko tilillä tarpeeksi rahaa. Sen sijaan olisi mahtavaa, jos tilillä oleva raha tuottaisikin jotain, hän pohtii. 

Tavoitteena oma asunto

Kailiala valmistautuu parhaillaan ensi vuoden salibandyn maailmanmestaruuskisoihin, jotka pelataan Suomessa loppuvuodesta. Liedosta kotoisin, mutta Turussa nykyisin asuva Kailiala, tahtoo ostaa tulevaisuudessa oman asunnon. Siihen hän aloitti ASP-säästämisen noin kuusi vuotta sitten. 

- Asun tällä hetkellä vanhempieni omistamassa asunnossa, mutta tulevaisuudessa tarkoituksenani on lunastaa joko tämä kyseinen asunto, tai mahdollisesti jokin muu. En vielä tiedä olisiko tuleva kotini rivi-, kerros-, vai omakotitalo. Siihen tulee vaikuttamaan muun muassa sen hetkinen elämäntilanteeni. 

Ennen Kailiala oli sitä mieltä, että hän haluaa asua ydinkeskustassa, mutta nyt syksyn jälkeen se periaate on hieman muuttunut. Syykin on selvillä. 

- Kun koira tuli taloon, niin se on muuttanut omaa suhtautumistani ydinkeskusta-asumiseen, hän kiteyttää. 

Saadaanko Kailialasta kuorittua suunnitelmallinen säästäjä? Säästöpankki auttaa Miko Kailialaa saavuttamaan paremman ja suunnitelmallisen talouden. 

Jeremias Makkonen listasi kolme yleistä ihmisten ennakkoluuloa säästämiseen ja sijoittamiseen liittyen. 

  1. 50 eurosta ei ole mitään hyötyä, ja tarvitset ison pääoman sijoittamisen aloittamiseen. 

    Väärin, jo 50 eurolla pääsee hyvin alkuun, etkä tarvitse isoa pääomaa, jos haluat aloittaa säästämisen ja sijoittamisen. Pääasia on se, että aloitat, koska summalle alkaa kertyä korkoa korolle, joten pitkällä tähtäimellä saat mukavan pesämunan. 

  2. Pitää tietää tarkasti, milloin on oikea hetki aloittaa säästäminen ja sijoittaminen.

    Kenelläkään ei ole vastausta siihen, milloin on tarkalleen oikea hetki aloittaa. Pääasia on, että aloitat, koska vain silloin voit laittaa rahasi tuottamaan. Voit lukea lisää korkoa korolle ilmiöstä täältä

  3. Sijoittamisessa on vain hurjasti riskejä. 

    Sijoittamisessa on riskejä, mutta niitä voi hallita. Sen sijaan, että laittaisit kaikki munat yhteen koriin, niin sijoituksia kannattaa hajauttaa. Siinä auttavat parhaiten pankin ammattilaiset, jotka voivat tarjota sinulle parhaimman säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehdon. Jos haluat itse kokeilla, mikä vaihtoehto sinulle voisi olla sopivin. Kannattaa kokeilla säästölaskuria

Laitetaanko sinun taloutesi kuntoon? Varaa meille aika tai jätä meille yhteydenottopyyntö

Salibandyn MM-kisat pelataan 4.-12.12.2020 Helsingissä. Lipunmyynti on käynnissä eli nyt kannattaa varmistaa paikka ensi vuoden parhaisiin peleihin Hartwall Arenan finaaliviikonloppuun. Pääset lipunmyyntiin täältä

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista