Markkinakommentti: Markkinoilla piristystä, mutta maailmantilanteen ratkaisu vielä kaukana

Viime viikolla neuvotteluista Ukrainan ja Venäjän välillä kantautui myönteisiä uutisia ja markkinasentimentti piristyi. Tosiasia taitaa kuitenkin valitettavasti olla se, että olemme vielä kaukana ratkaisuista ja tärkeintä olisi saada mahdollisimman pian tulitaukosopimus.

Säästöpankin punnukset

Viime viikolla neuvotteluista Ukrainan ja Venäjän välillä kantautui myönteisiä uutisia ja markkinasentimentti piristyi. Tosiasia taitaa kuitenkin valitettavasti olla se, että olemme vielä kaukana ratkaisuista ja tärkeintä olisi saada mahdollisimman pian tulitaukosopimus. Venäjän hyökkäys Ukrainaan kiihdyttää inflaatiota, samaan aikaan rahoitusolosuhteet ovat kiristyneet ja maailman talouskasvu on hidastunut selvästi. Sotatilanteen jatkuessa, tämän häiriötilanteen keston ja sen mahdolliset lieventävät toimenpiteet vaikuttavat keskeisesti, missä mittakaavassa kasvu hidastuu. Markkinahinnoittelu pitää jo sisällään merkittäviä epävarmuustekijöitä.

Osakemarkkinat elpyivät selvästi viime viikolla. Inflaatiossa on edelleen merkittävää painetta ja korot ovat nousseet niin käyrän pitkässä kuin lyhyessäkin päässä. Suurin osa noususta on peräisin inflaatio-odotusten noususta. Reaalikorkotaso on edelleen matalalla tasolla. Yrityslainamarkkinoilla riskipreemiot laskivat viime viikolla, mutta koska pitkissä koroissa nähtiin nousua, niin toteutuneet tuotot jäivät nollan tuntumaan.

Yhdysvaltojen keskuspankki aloitti odotetusti koronnostot viime viikolla, kun se päätti kokouksessaan nostaa ohjauskorkoa 25 korkopisteellä. Päätös oli yksimielinen ja markkinoilla odotettu. Loppuvuodelle keskuspankin jäsenten ennuste on seitsemän nostoa lisää. Kokouksen jälkeen Yhdysvaltojen lyhyemmissä treasury-koroissa nähtiin painetta ylöspäin, pidemmässä päässä sen sijaan maltillisempaa nousua. Näin ollen 2-ja 10-vuotisen korkoero on säilynyt kapeana.

Alkava viikko 21.3.2022 –25.3.2022
Tulevalla viikolla keskeisin päivä on torstai makrolukujen osalta. Silloin julkaistaan ostopäällikköindeksejä euroalueelta ja Yhdysvalloista. Euroalueelta saadaan myös kuluttajaluottamuslukuja.

 

Säästöpankkien Varainhoito

Kun säästät pitkäjänteisesti, markkinoiden heilahtelut voivat kääntyä mahdollisuuksiksi. Säästöpankin rahastojen hoidosta vastaavat kokeneet ja palkitut sijoittamisen ammattilaiset. Varaa aika tapaamiseen – puhelimessa, konttorilla tai verkossa tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista