Rauhallinen viikko takana – jännitystä edessä

Mennyt viikko oli markkinoilla suhteellisen rauhallinen verrattuna viimeaikaisiin liikkeisiin. Globaalisti osaketuotot eriytyivät nollan molemmin puolin euroissa mitattuna, kotimaiset osakkeet nousivat enemmän kuin eurooppalaiset verrokit. Koroissa nähtiin huolestuttava liike, kun Yhdysvalloissa lyhyet korot nousivat pitkien korkojen yläpuolelle.

Säästöpankin punnukset

Mennyt viikko oli markkinoilla suhteellisen rauhallinen verrattuna viimeaikaisiin liikkeisiin. Globaalisti osaketuotot eriytyivät nollan molemmin puolin euroissa mitattuna, kotimaiset osakkeet nousivat enemmän kuin eurooppalaiset verrokit. Koroissa nähtiin huolestuttava liike, kun Yhdysvalloissa lyhyet korot nousivat pitkien korkojen yläpuolelle. Luottoriskipreemiot kaventuivat hieman, volatiliteetti laski ja raaka-aineiden hintojen nousu näyttää ainakin hetkellisesti pysähtyneen. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa hallitsee edelleen otsikoita. Kiinan kolmatta vuotta jatkuva nollatoleranssi koronaviruksen suhteen aiheuttaa huolta tuotantoketjujen osalta.

Nyt kun Venäjän hyökkäyssota tuntuu jämähtävän enemmän asemasodan puolelle, alkaa markkinoiden huomio hiljalleen siirtymään muihin aiheisiin. Vaikka materiaalinen tuho ja inhimillinen kärsimys on edelleen käsinkosketeltavaa, käänteet sotarintamalla tai rauhanneuvotteluissa eivät enää hetkauta markkinoita samaan tapaan kuin kuukausi sitten. Venäjää vastaan asetetut pakotteet eivät ole poistumassa aikoihin ja sodan tuoma tumma pilvi talouden yläpuolelta hälvenee hitaasti, vaikka tulitauko astuisi voimaan tänään.

Markkinoiden kannalta ehkäpä huolestuttavin uutinen kantautui viime viikolla Yhdysvalloista, jossa kahden vuoden päästä erääntyvän valtionlainan korko nousi korkeammaksi kuin kymmenen vuoden päästä erääntyvän valtionlainan korko. Korkokäyrän ”invertoituminen” on historiallisesti ollut melko luotettava taantumaindikaattori, joka ennustaa taantumaa seuraavan 6-24 kuukauden aikana. Kyseinen korkoliike on seurausta FED:n rahapolitiikasta, jonka on katsottu ohjaavan korkokäyrän lyhyttä päätä. Nyt tiukka rahapolitiikka siis nostaa lyhyitä korkoja enemmän kuin pitkiä korkoja, joiden on katsottu löytävän tasonsa enemmän talouskasvun ja inflaatio-odotusten tasapainosta.

Vaikka alkuvuodesta Kiinasta kuultiin äänenpainoja, jotka viittasivat koronaviruksen nollatoleranssin päättyvän vaiheittain, on Kiinan reaktio maassa käynnistymässä olevaan omikronvariantin aiheuttamaan tautiaaltoon ollut kaikkea muuta. Lähes koko maa on jonkin sortin rajoitusten piirissä. Huolestuttavinta maan talouden kannalta on kuitenkin suuri tartuntojen määrä liike-elämän keskuksessa Shanghaissa, jonka 25 miljoonaa asukasta ovat käytännössä ”lockdownissa” ja määrätty pakkotestattaviksi. Tämän sulkutilan vaikutuksia globaaleihin tuotantoketjuihin seurataan huolestuneina ympäri maailmaa.

Alkava viikko 4. –10.4.2022

Tulevan viikon makrotarjonta painottuu Yhdysvaltoihin, jossa julkaistaan mm. tietoa teollisuuden tilauskertymistä ja asuntolainahakemuksista.

 

Säästöpankkien Varainhoito

Kun säästät pitkäjänteisesti, markkinoiden heilahtelut voivat kääntyä mahdollisuuksiksi. Säästöpankin rahastojen hoidosta vastaavat kokeneet ja palkitut sijoittamisen ammattilaiset. Varaa aika tapaamiseen – puhelimessa, konttorilla tai verkossa tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista