Sijoittaja – älä vain tee näin!

Sainko huomiosi? Niinpä, valitettavasti monesti puhutaan vain siitä, mitä ei saa tehdä ja mitä kannattaa välttää. Sen sijaan tässä blogissa puhun siitä, mitä sijoittaja voi tehdä ja miten markkinoilla nyt menee.

Mark Mattila

Oli sitten kyse koronasta tai sijoittamisesta, niin yleensä mediassa puhutaan siitä, että mitä ei saa tehdä ja mitä kannattaa välttää. ”Osakkeet jo liian kalliita”, ”koroista ei saa mitään”, ”muistakaa turvavälit”, ”pysykää kotona”, ”käyttäkää kasvomaskia”. Asiaa lähestytään usein hieman kielteisen näkökulman kautta. Sosiaalisen median kasvun myötä sisältöä on nykyään niin massiivisesti tarjolla, että moni tieto ja uutinen hukkuu tietotulvan virtaan. Lukemispäätös tehdään monesti otsikon perusteella. Onko se tosiaan niin, että negatiivissävytteiset otsikot keräävät klikkejä ja klikkijournalismi kukoistaa?

Mitä voi tehdä pandemia-aikana?

Harvemmin pahimpaan pandemia-aikaan näki otsikoita tai kuuli asiantuntijoilta, mitä kannattaa tehdä ja mihin kannattaa panostaa. En nähnyt esimerkiksi ohjeistuksia siihen liittyen, miten parantaa omaa vastustuskykyä, vaikka kyseessä on erittäin tärkeä asia ja koskettaa jokaista. Sen lisäksi uutisissa luotiin kuvaa myös osakemarkkinoiden romahduksesta ja maalailtiin synkkiä pilviä sijoitustaivaalle. Ratkaisuehdotukset jäivät sielläkin laihanlaisiksi.

Kuitenkin nyt on luvassa valonpilkahduksia. Osakemarkkinat ovat nousseet hurjasti koronapohjista.

Onko aika ostaa vai myydä?

Korkotaso on edelleen ja tulee olemaan vielä pitkään erittäin matala. Samaan aikaan on käynnissä kaikkien aikojen elvytys. Mihin tämä johtaa? Vääjäämättä raha hakeutuu osakkeisiin, joissa on osinkotuottoa tarjolla hyvin suhteessa matalaan korkotasoon. Onko nyt sitten oikea hetki sijoittaa? Väittäisin, että ikinä ei ole täydellistä hetkeä sijoittaa. Aina on kriisejä päällä, oli ne sitten taloudellisia tai poliittisia luonteeltaan. Kaiken A ja O on ajallinen hajauttaminen. Silloin ei tarvitse välittää ”oikeasta sijoitushetkestä”.

Yksittäisen sijoittajan kannalta voi tuntua todella vaikealta miettiä, että kuinka paljon pitäisi sijoittaa osake- tai korkomarkkinoille ja missä suhteessa. Yhdistelmärahastot ovat tässä kohtaa oivia ratkaisuja, jossa salkunhoitajat miettivät sitä jatkuvasti puolestasi. Tätä kirjoittaessa näkemyksemme mukaan ylipainotamme osakemarkkinoita ja alipainotamme korkomarkkinoita. Tilanteet ja näkemykset muuttuvat kuitenkin nopeasti, varsinkin näinä aikoina.

Pitkän ajan sijoittajan on vaikea tai lähdes mahdotonta yrittää ajoittaa markkinaa. Varsinkin nyt, kun liikkeet markkinoilla ovat massiivisia suuntaan tai toiseen. 
Esimerkiksi kuukausisijoittajan ei kannata välittää liikkeistä, vaan jatkaa sitä määrätietoista kuukausisijoittamista. Jos mietit, ettet ehdi seurata markkinoita kesän aikana, ei hätää. Salkunhoitajista on aina joku paikalla kesälläkin ja tekee tarvittavat muutokset salkuissa.

Kolme neuvoani kuukausisijoittajalle:

  1. Älä panikoi.
  2. Pysy sijoitussuunnitelmassa.
  3. Nauti kesästä. Meistä salkunhoitajista on aina joku paikalla varmistamassa varojesi kehityksen.

 

Mark Mattila

Mark Mattila toimii korkosalkunhoitajana Sp-Rahastoyhtiö Oy:ssä, joka on osa Säästöpankkiryhmää. Tämän kirjoituksen näkemykset ovat kirjoittajan omia henkilökohtaisiä näkemyksiä, eivätkä välttämättä vastaa Säästöpankki –rahastoja hallinnoivan Sp-Rahastoyhtiön sijoitusnäkemystä.

Kirjoituksen sisältöä ei pidä ymmärtää sijoitussuosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi. Mikään tässä kirjoituksessa esitetty ei ole sitova tarjous ostaa tai myydä sijoitusrahasto-osuuksia tai muita arvopapereita eikä kehotus ryhtyä muuhun sijoitustoimintaan. Sijoittaja tekee jokaisen sijoituspäätöksensä itsenäisesti ja omalla vastuullaan.


Tutustu myös muihin salkunhoitajien blogeihin:

Moni rahastosijoittaja toimi esimerkillisesti kriisin keskellä

Vaatiko yritysten herääminen vastuullisuuteen koronakriisin?

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista