Hur borde företagare hantera coronavirussituationen?

Coronavirusepidemin har satt många små och medelstora företagare i en osäker position. Kyösti Jaakkola, utvecklingschef på Sparbanksgruppen, ger några tips om hur en företagare kan hantera denna situation.

Nästan varje bransch har påverkats av coronavirusepidemin som sprider sig runt om i världen och i Finland. De som drabbats hårdast är dock de små och medelstora företagen. Kyösti Jaakkola, utvecklingschef för Sparbanksgruppen, uppmuntrar företagare att ha förtroende för en ljusare framtid. Livet och affärsverksamheten kommer fortsätta, även efter krisen. 

Enligt Jaakkola kan den tillfälliga exceptionella situationen också skapa en efterfrågan senare, som kommer möjliggöra goda affärer. 

Företagare – var aktivt i kontakt med dina kunder och samarbetspartners

Jaakkola uppmuntrar små och medelstora företag att delta i diskussioner med andra företagare, revisionsbyråer och banken, för att hitta nya möjligheter och alternativ som kan hjälpa det egna företaget i denna situation.

Tre tips – företagare gör nu så här:

  • Informera aktivt om företagets situation till kunderna
  • Kontakta dina leverantörer och samarbetspartners omedelbart och försök, om möjligt, förhandla om gemensamma betalningsvillkor. Hitta tillsammans en modell för hur ni ska hantera den nuvarande situationen och fokusera på framtiden.
  • Olika betalningsarrangemang kan också förhandlas med banken. Sparbankens stöder sina företags-, samt jord- och skogsbrukskunder i denna svåra situation.

– Förhandla om betalningsarrangemang med din bank, men se till att inkludera personliga lån också. Förutom banken ger Finnvera, Finlands Bank, skattemyndigheterna och finska staten stöd och erbjuder flexibilitet i den svåra situationen, säger Jaakkola.

Undantagssituationen ger möjligheter att utvecklas

Företag ska vara medvetna om de hot och möjligheter som den egna verksamheten står inför. Men få kan förbereda sig för en sån här situation. Jaakkola ser inte situation som enbart negativ. Istället tror han att den exceptionella situationen gör det möjligt för företagen att utvecklas och förnyas.

– Se till att verksamheten också kommer rulla efter denna undantagssituation, och ta hand om din hälsa. Nätverka, du är inte ensam i den här situationen. Vissa exceptionella situationer kan också vara möjligheter, påminner Jaakkola. 

Det viktigaste enligt Jaakkola är, att en företagare bör själv anse sig vara kapabel att fungera även i svåra tider.

Stöd lokala företagare

I sociala medier har de spridits flera utmaningar, där människor nämner lokala små och medelstora företag som de tycker är värda att stödja. Jaakkola uppmuntrar också människor att stöda lokala företagare genom att köpa deras produkter eller tjänster för att säkerställa företagens överlevnad.

Det viktigaste att komma ihåg är dock att detta kommer vi klara tillsammans. Kontakta oss gärna om du till exempel behöver hjälp med dina betalningar.

Hur påverkar coronaviruset banken? Vi sammanställde en sida för att hjälpa dig, med information om hur det lönar sig att agera i detta undantagstillstånd. Vi uppdaterar sidan kontinuerlig.

...