8 tips för effektivisering av företagets kassahantering

Regelbundenhet, uppföljning och framförhållning står som grund för en bra kassahantering. ”Med hjälp av en aktiv uppföljning slipper man basera läget på känslor och kan lättare förutse smärtpunkter. Framförallt för framgångsrika företag kan arbetet ibland kännas till och med onödigt, men man belönas senast då när företaget ska göra sitt första tillväxtsprång”, berättar affärsverksamhetsdirektör Kalle Lepola.

Kalle Lepola - Somero Sparbank.

Kalles 8 tips för effektivare kassahantering

  • Skapa en rutin av kassahanteringen och faktureringen. Regelbundenhet och fastslagna mellanetapper lönar sig alltid. Bestäm att du skickar alla veckans fakturor till exempel på fredagar. Kom också ihåg att följa upp betalningar och påminna kunderna vid behov. Boka tid i din kalender för att utveckla kassahanteringen. 
  • Dra nytta av olika system. Fundera på om du kunde sköta något effektivare? Har till exempel din bokföringsbyrå ett program som kunde hjälpa dig att lättare få fram information? Eller skulle du ha behov för ett system som redan på förhand kontrollerar köparens betalningsförmåga?
  • Outsourca vid behov. Fundera på om det är kostnadseffektivt att själv ta hand om fakturorna. Kom också ihåg att räkna ett värde för din arbetstid. Du kan få hjälp av till exempel en bokföringsbyrå. Också småföretagare kan vända sig till en bokförare.
  • Förhandla om bättre villkor för inköpsfakturorna. Ha som mål att förhandla så långa betalningstider som möjligt till dig själv och hålla kundernas betalningstider tillräckligt korta. Kontrollera också hur dina räkningar samt fakturorna du skickar till kunderna står i relation till varandra. Med andra ord: får du in pengarna för ett projekt före du själv måste betala?
  • Byt till e-faktura. Elektronisk fakturering försnabbar kassaflödet i och med att du snabbt får iväg fakturan till kunden. Flera aktörer kräver också e-fakturor nuförtiden.
  • Lägg en täckningsgräns för ditt företagskonto. Det här är viktigt framförallt i situationer när det samlas för mycket pengar på företagets konto. Om en viss gräns överskrids är det mer lönsamt att automatiskt föra över pengar till en viss investering.
  • Lär dig om fluktuationer i kassan. Är din företagsverksamhet säsongbetonad? Följ aktivt med fluktuationer i kassan så att du kan skapa långsiktiga prognoser och kan försäkra dig om framtida finansieringsbehov tillsammans med banken. Bland finansieringsalternativen finns bland annat kredit och rörelsekapitallån.
  • Börja genast. I den hektiska vardagen är det lätt att glömma goda intentioner. Tänk om du skulle fördela uppgifterna, till exempel allt i den här listan, och bestämmer dig för att fixa en sak per vecka? Skriv in det i kalendern så att du inte glömmer. När kassahanteringen är i skick kommer du antagligen att ha tid över för annat, såsom att effektivisera företagets livsviktiga försäljningsprocesser.

Det var affärsverksamhetsdirektör Kalle Lepola från Sparbankens kontor i Somero som bjöd på tipsen.

Vill du effektivisera företagets kassahantering? Lämna en kontaktförfrågan så bokar vi en lämplig tid för sparring. 

Artikeln hör till helheten ”Intensivkurs för företagare”. Via helheten får du information om företagsfinansiering, kassahantering, juridiska frågor, att investera som företagare samt om hur företag brukar luras. Beställ intensivkursen till din e-post.

Kategorier
Foretag

Intressant just nu