Wellnessföretagaren Nanna Karalahti: rädslan är ett hinder för framgång

Sportträning på nätet, motions- och hälsobetonat dagis, hälsocafé – företagaren Nanna Karalahti har mycket järn på stången och många järn i elden. ”För att vara företagare behöver man vilja att göra de saker som man älskar. Och när du vill tillräckligt når du också dina mål”, säger Nanna.

Företagaren Nanna Karalahti har en stark tro på rörelse också för att nå sina mål:

–  Det är inget fel på att drömma men det viktigaste är att göra. Redan en liten sak räcker det må sen gälla nästan vad som helst. Om du inte tar det första steget vet du inte vad som kan hända sedan.

Vad anser Nanna om företagande? Och vad vill hon av sitt liv? Intervjun med Nanna här vår serie om finländska företagare.

– Nanna Karalahti, varför blev du företagare? 

Jag har en verkligt stark passion för motion, hälsa och hälsosam mat – och dem är det fråga om också i mina företag. Jag har varit företagare sedan år 2012 och nu har jag tre företag: nätträningskonceptet Herotreenii, Aito-daghemmen som koncentrerar sig på motion och att leva hälsosamt samt ett hälsocafé. Företagen har sammanlagt 25 anställda. Som företagare kan jag själv bestämma vad, hur och när jag gör.

– Vad är det bästa med att vara företagare?

Det bästa är möjligheten att påverka: jag får själv skapa den arbetsmiljö och atmosfär som jag vill. Jag tycker också att det är fint att jag kan ge arbete åt andra människor och att jag själv får bestämma vem jag anställer.

– Vad är tråkigast?

Att vara företagare medför mycket ansvar. Det är fint men samtidigt också stressande. Många företagare upplever att de är ensamma. Jag har anställt också familjemedlemmar och jag kan med förtroende ge också dem ansvar. På det sättet känner jag mig inte så ofta ensam som företagare. Ibland känner jag mig ändå ensam till exempel i Herotreeni som är helt i min ägo.

– Skrämmer företagandet dig?

Jag har aldrig varit rädd för de saker som hör till företagandet. Enligt mig kan rädsla vara ett hinder för framgång – om man är rädd får man inget till stånd. Det är bara att modigt ta tag i utmaningarna. Misslyckanden kommer alltid, men vad är det för idé att vara rädd för dem i förväg? Visst ska man ändå försöka förhindra eventuella problem i förväg och undvika att göra samma fel flera gånger.

– Vilka misslyckanden har du mött som företagare?

Kanske den största besvikelsen har varit att märka att en del människor förändras när pengar kommer med i bilden. Det man sagt har inte längre samma betydelse som tidigare utan bara det som man avtalat på papper. Jag har förlorat mycket pengar på grund av min godtrogenhet – men jag litar fortfarande på folk. Jag lär mig hela tiden mera och jag har lärt mig att noggrannare välja rätt sorts anställda och pålitliga samarbetsparter.

– Vad vill du mest ha ut av ditt liv?

Sedan jag fick barn har målen i mitt liv förändrats ganska mycket. Min dröm är att jag ska lyckas uppfostra mina barn till att bli så äkta människor som möjligt. Och att jag själv ska leva ett lyckligt liv och vara tacksam för allt jag har. När man har framgång som företagare växer också förväntningarna. Men på riktigt hittar man lyckan i helt andra saker.

Funderar du på att starta ett företag eller på att byta bank till en mera sparrande bankpartner? Ta kontakt. Våra företagskunders nöjdhet är i toppklass. (EPSI Rating 9/2019).

 

I den här artikelserien intervjuas företagare. Läs de övriga intervjuerna i serien:

Speltodlaren Simo Larmo från Birkkala gård: jag har vuxit upp till företagande sedan jag var barn 

Inredaren Laura Seppänen: att grunda ett företag var inget som skrämde

Kotipizza verkställande direktör Tommi Tervanen: man kan aldrig vara 100 procent säker

Kategorier

Intressant just nu