Att grunda ett företag var inget som skrämde Laura Seppänen

Laura Seppänen som leder sin egen inredningsbyrå har varit företagare i tre år. ”Det bästa har kanske varit att jag vågat lita på min egen röst och trott på mig själv fastän ingen annan skulle ha gjort det”, berättar Laura.

Laura hade yrkesvalet klart för sig redan som barn, men att starta ett företag var en annan sak. 
– När jag följde med vad min företagarfar höll på med så bestämde jag mig för att det är det sista jag tänker göra. Tji fick jag, skrattar Laura.  
Vad fick henne att bli företagare? Och vad har det lärt henne? Intervjun med Laura är en del av vår serie om finländska företagare.    

– Laura Seppänen, vad fick dig att bli företagare? 

Att bli företagare var ett logiskt alternativ. Jag har en stark syn och vision om hur jag vill skapa rum och göra inredningar. Dessutom ville jag arbeta i mitt eget namn. Jag har alltid velat bli inredare och alltid älskat att inreda – redan i min tidiga barndom inredde jag kojor och hem för djuren på vår gårdsplan. Jag är också verkligt människovänlig. I det här yrket kombineras kreativitet med att jobba med olika människor. 

Att grunda ett företag var inget som skrämde mig – jag hade en stark drivkraft och vilja att komma i gång. Det som jag var lite rädd för var att driva företaget och att lära mig pappersarbetet, men också det lärde jag mig under vägens gång.

– Vad är det bästa i företagandet? 

Som inredare kan jag gå till ett nytt jobb varje dag. Varje vecka får jag göra saker som jag aldrig tidigare har gjort. Det är varje gång också lika häpnadsväckande att se det färdiga resultatet. Eller som en kund som efter ett inredningsprojekt berättade att hon tidigare aldrig trivts i sitt hem men att hon nu inte alls vill lämna det, så visst är det ju helt otroligt fint.

– Vilka råd vill du ge företagare?

Stå på dig. Åtminstone för mig tog det en tid innan jag lärde mig att stå på mig som en ung kvinna i mansdominerad bransch. Som företagare har jag lärt mig att självsäkert motivera min syn för kunder och arbetsgruppen och att stå bakom den.   

Var tålmodig. Ge dig själv tid och godkänn att du inte genast kan och vet allt. Det tar tid att utvecklas.

Hitta ett stödnätverk. Det är viktigt att omge sig med människor som förstår din bransch och vad du går igenom som företagare. I allmänhet hittar med det bästa stödnärverket bland andra företagare.   

Ta hand om dig själv. Livet måste bestå också av annat än bara arbete och karriär. Själv glömde jag det här i början. När du tar hand om dig själv så att du orkar går allting lättare. Jag rekommenderar att man satsar på det övriga livet med samma intensitet som på det egna företaget.   

Lämna tid för tänkande. Om man hela tiden gör överlånga dagar så dör kreativiteten. Det är omöjligt att skapa nytt om hjärnan är full. 


Vi du ha en sparrande bankpartner till ditt företag? Ta kontakt. Våra företagskunders nöjdhet är toppklass. (EPSI Rating 9/2019).


I den här artikelserien intervjuas företagare. Läs de övriga intervjuerna i serien:

Kotipizza verkställande direktör Tommi Tervanen: man kan aldrig vara 100 procent säker

Speltodlaren Simo Larmo från Birkkala gård: jag har vuxit upp till företagande sedan jag var barn

Wellnesföretagaren Nanna Karalahti: rädsla är ett hinder för framgång

Jungle Juice Bar-företagaren Noora Fagerström: som företagare måste man tro på sig 

  


Kategorier

Intressant just nu