Kotipizzas verkställande direktör Tommi Tervanen: man kan aldrig vara hundra procent säker

”Var och en borde fråga sig själv vilken den kraft är som får just dig att gå vidare. För mig är den företagandet. Det att jag får göra exakt det jag vill och älskar allra mest”, berättar”, berättar Kotipizza Groups verkställande direktör Tommi Tervanen.

Tommi Tervonen|Kotipizza

Tommi Tervanen är utan tvivel en av Finlands mest framgångsrika företagare. Men vilka är hans bästa stunder som företagare? Eller hur förhåller han sig till misslyckande? Och vad betyder vilja för honom? I den här serien intervjuar vi finländska företagare.

Tommi Tervanen, vad fick dig att bli företagare?

Innan jag blev företagare var jag anställd och den dolda företagargenen började göra sig påmind – jag blev själv också förvånad! Det var en otrolig stund att förstå att jag vill bli företagare. Först märkte jag hur mina sinnen skärptes. Som företagare började jag observera min omgivning på ett helt annat sätt. När jag har blivit företagare har jag inte gått på jobb utan börjat leva med företagandet.

– Vilken är din största framgång som företagare?

Absolut finast har varit att jag har kunnat göra andras drömmar sanna. Ett exempel är Ibraham Khalil som kommit till Finland från Bangladesh och som nu är företagare hos oss och driver fyra Kotipizza-restauranger. Med den förmögenhet Ibraham själv har samlat har han kunnat öppna en skola i sin fattiga hemby. Skolan har nu 100 elever. För mig syns företagandet och ansvarsfullhet bäst i sådana stunder. Stunder som är helt obegripligt fina.    

– Vad om man misslyckas som företagare?

Att misslyckas är också en väsentlig del av företagande. Faktum är att de som har störst framgång också får mest på käften. Att vara företagare innebär att man lär sig medan man gör. Det finns ingen manual som man alltid kan vända sig till och då får man också sina törnar. Jag har också själv gjort flera fel och ser dem som möjligheter att lära sig.

Det mest skrämmande med företagandet är ensamhet och svåra tider när man inte kan se följande dag klart. Som företagare har jag märkt att jag är en evig optimist: när jag ser lite ljus under dörren så går jag mot det. Man måste bara tro på nästa dag och vara beredd att arbeta och skapa nytt.

– Vilket är ditt motto som företagare?

Något egentligt motto har jag inte men den kraft som bär mig framåt hänför sig till företagarens sunda förmåga att ta risker. Mitt sätt att tänka beskrivs bra av meningen: Om du är 70 procent säker ska du göra det. Här utkristalliserar sig enligt mig väl den vilja, intuition och risktagningsförmåga som företagaren behöver. Du kan aldrig vara hundra procent säker.

– Vilken betydelse har viljan för dig?

Vilja betyder för mig att jag är nyfiken varje dag och tar reda på nya saker. För mig är företagandet en resa för vilken jag ständigt ställer verkligt tuffa mål och bestämmer hur jag ska nå dem. Att vilja och klara sig är att tro på tanken att 70 procent är nog.

Företagande är en verkligt fin resa och det gäller bara att våga sätta igång. Resorna är sedan olika: en del stapplar litet och andra marscherar mera målmedvetet, men också det hör till saken. I Finland finns det en kolossal mängd talang att dra nytta av.

Vill du bli företagare?Läs mera om hur man grundar ett företag eller lämna en kontaktbegäran.


I den här artikelserien intervjuas företagare. Läs de övriga intervjuerna i serien:

Speltodlaren Simo Larmo från Birkkala gård: jag har vuxit upp till företagande sedan jag var barn 

Inredaren Laura Seppänen: att grunda ett företag var inget som skrämde

Wellnesföretagaren Nanna Karalahti: rädsla är ett hinder för framgång

Jungle Juice Bar-företagaren Noora Fagerström: som företagare måste man tro på sig 

Kategorier

Intressant just nu