Jungle Juice Bar-företagaren Noora Fagerström: företagaren måste tro på sig själv

Noora Fagerstöm grundade den populära Jungle Juice Bar tillsammans med sin man. Det var den första juice- och smoothiebaren i Finland. ”Som företagare upplever jag att man uppskattar hårt arbete på helt annat sätt och jag får själv bättre påverka saker”, berättar Noora.

Jungle Juice Bar-företagaren Noora
Noora nämner den dag då företaget öppnades för allmänheten som den mest oförglömliga stunden i företagsverksamheten: 
– När vi öppnade vår första Jungle Juice Bar hade vi så många kunder den första dagen att varorna tog slut. Det var otroligt att märka att folk faktiskt tycker om vår grej!, berättar Noora med ett leende. 

Vad fick Noora att bli företagare? Och vilka tips kan hon ge till andra som planerar att grunda ett företag? Den här intervjun är en del av vår serie där vi frågar företagare vad de har för tankar om företagande.

– Noora Fagerström, varför bestämde du dig för att bli företagare? 

Ända sedan jag var liten har jag vetat att jag ska bli företagare – jag tror att det ligger i generna. Jag har alltid jobbat hårt. Till exempel under studietiden hade jag som mest fyra arbetsplatser på en gång. När jag verkar som företagare upplever jag att hårt arbete uppskattas på ett helt annat sätt.  

– Vilka egenskaper behöver en företagare? 

Gemensamt för alla företagare jag känner är viljan att lyckas med sin egen grej. Viljan har verkligt stor betydelse: om du tror på dig själv och ditt företag har du bättre möjligheter att lyckas – så har det gått också med vårt företag. Dessutom behöver man beslutsamhet och iver. 

– Vad har du lärt dig som företagare? 

Man lär sig alltid av motgångar. Min man och jag blir lätt ivriga och när vår första bar när företaget var nytt kom väl igång ville vi genast utvidga verksamheten snabbt och öppna flera juice- och smoothiebarer. Men allt gick inte så bra som vi hade räknat och det ledde till att pengarna tillfälligt tog slut. Vi klarade nog av det men vi lärde oss att man måste kunna besinna sig och vid behov hejda den egna entusiasmen. 

– Vad är det bästa med att vara företagare? Och det värsta?

Det finns många goda sidor med att vara företagare, till exempel friheten att fatta beslut och påverka. Som företagare får jag hela tiden se resultatet av mitt arbete och jag vet alltid hur landet ligger. Jag är verkligt ambitiös. Som företagare kan jag hela tiden utvecklas som människa och också utveckla mitt företag.

Det värsta är ansvaret för allt: som företagare kan jag aldrig säga att det här tar jag inte hand om. Jag måste alltid reda ut och veta allt. Det skapar ibland ganska hård press och man måste jobba långa dagar. 

– Vilka mål har Jungle Juice Bar?

Ribban ska läggas högt – om inte ditt mål är att vara bäst på något kan resultatet bli svagt. Redan när vi grundade företaget satte vi som mål att vårt varumärke ska smaka bäst, se bäst ut och vara lockande. Till en början var målet att bli bäst i Finland. Vårt nästa mål är att bli Europas bästa juicebar. 

– Vilka tips har du till dem som vill bli företagare?

Var inte rädd för att misslyckas. Om du spelar med lämpligt stora och kontrollerade risker behöver du inte vara rädd för att misslyckas. Om du inte tar risker kan du inte heller uppnå någonting. 

Tro på dig själv och det du gör. Att styra hjärnan är enkelt: när du tror på dig själv och bestämmer dig för att lyckas blir framgången mera sannolik. 

Försök inte göra allt själv. Till exempel är det bra att ta hjälp av en lämplig partner när du ska bygga ditt varumärke. Om du gör allt själv från att planera loggan är det inte sagt att resultatet blir det bästa möjliga.   

Slå fast dina mål. Du kan börja helt smått: ställ upp mål och se hur du lyckas. Att lyckas ger enormt mycket självförtroende och ökar också viljestyrkan, som är något som behövs i företagandet. 


Vill du ha en sparrande bankpartner till ditt företag? Ta kontakt. Våra företagskunders nöjdhet är i toppklass. (EPSI Rating 9/2019).


I den här artikelserien intervjuar vi företagare. Läs de övriga intervjuerna i serien:

Kotipizzas verkställande direktör Tommi Tervanen: man kan aldrig vara 100 procent säker

Speltodlaren Simo Larmo på Birkkala gård: jag har vuxit upp till företagande ända sedan jag var barn

Inredaren Laura Seppänen: att grunda ett företag skrämde inte

Wellnesföretagaren Nanna Karalahti: rädsla är ett hinder för framgång

 

 

Kategorier

Intressant just nu