Ekonomiska tips för semesterfirare

En lång ledighet framför dig, vad ska du beakta ur ekonomisk synvinkel? På semester får och ska man också njuta. Därför lönar det sig att planera den egna ekonomi och användningen av pengar redan innan semesterperioden börjar, så kan du ta det lugnt sedan när semestern börja. Här en komihåglista på penningärenden som det lönar sig att tänka på före semestern.

1. Kontantuttag vid butikskassan

Som kund hos en Sparbank som ingår i Sparbanksgruppen kan du ta ut kontanter från kassan i alla K-matbutiker och R-kiosker runt om i Finland i samband med kortköp. Med Visa Debit- eller Visa Debit Online -kort kan du ta ut kontanter i kassan upp till 200 euro när du betalar. Det finns ingen fastställd nedre gräns. Du kan också ta ut kontanter från kortets Drecit-sida, i detta fall debiterar vi en avgift enligt prislistan.

2. Sätt in dina överlopps kontanter i automaten

Om du har för mycket kontanter i plånboken kan du som kund i Sparbanken sätta in kontanter oberoende av kontorens öppettider. Det gör du med TalletusOtto-automaten: med den kan du sätta in eurosedlar och mynt på det konto som är anslutet till kortet. Automaten tillhandahåller också de tjänster som finns i den vanliga Otto-automaten: uttag, saldo och transaktioner. På resor är det också säkrare att inte ha för mycket kontanter i plånboken.

3. Mobilbanken och appen Sparbanken Identifiering med på semestern

Med Sparbankens mobilbank kan du behändigt sköta dina bankärenden på vägen, stugan och utomlands. Med mobilappen kan du enkelt och snabbt kontrollera till exempel ditt kontosaldo eller hur stor din kreditfaktura är. Vid behov kan du överföra pengar från ditt sparkonto till ditt brukskonto. I mobilbanken har du också tillgång till många andra funktioner – om ditt kort till exempel förkommer kan du i mobilen spärra ditt kort tillfälligt eller permanent. Eller om du har glömt kortets PIN-kod kan du enkelt kontrollera detta i mobilbanken.

För att använda mobilbanken behöver du applikationen Sparbanken Identifiering. När du laddar ner Sparbanken Identifiering kan du enkelt och helt mobilt identifiera dig i tjänsterna. Sparbanken Identifiering fungerar vid inloggning i både mobil- och nätbanken, liksom även i andra e-tjänster som kräver identifiering, till exempel FPA eller MinaKanta-sidorna.

När du tar i bruk våra behändiga mobilappar har du alltid banken med dig och behöver inte oroa dig över om du har dina koder med på semestern.

4. Ta med dig Sparbankens Visa-kort på resan

Med Sparbankens kort betalar du behändigt dina inköp och kan ta ut pengar i bankomater både i Finland och utomlands. Ett kort behövs ofta redan innan du reser. Till exempel kräver hotell och biluthyrningsföretag ett kortnummer vid bokning, även om debiteringen sker först på plats. Du behöver också ett kort när du bokar resor och letar efter bra erbjudanden online.

Under Visa-kortets betalningsfria månader kan du också få en buffert för din semester. Kom på förhand överens om betalningsfria månaden genom att kontakta vår kundtjänst.

5. Tjäna Finnair Plus-bonuspoäng

Om du har Sparbankens Visa Gold kan du samla Finnair Plus-bonuspoäng på de köp och uttag som görs med kortets Credit-egenskap. För varje euro som används med Creditsidan på Sparbankens Visa Gold-kort tjänar du en Finnair Plus-bonuspoäng. Du kan använda poängen till exempel när du planerar din nästa resa – för poängen får du värdefulla förmåner.

6. Växla resevalutan i tid

Det lönar sig att reservera en liten handkassa redan före resan.

7. Behändig e-faktura

E-fakturan är det bekvämaste sättet att sköta betalningen av räkningar under semestern. När du ändrar pappersfakturorna till e-fakturor redan före semestern kommer räkningarna direkt till nätbanken. Du kan välja automatisk debitering av räkningarna eller så kan du gå in och godkänna dem till exempel via Sb-Mobil. I mobilapplikationen är det bra att koppla på push-meddelandefunktionen som skickar ett meddelande till din telefon när du fått en e-faktura.

8. Trygg semester med reseförsäkring

Att råka ut för ett olycksfall eller att insjukna utomlands är alltid tråkigt och det kan bli dyrt. Sparbankens försäkringars reseförsäkring skyddar mot överraskande skador och tryggar dig högklassig vård redan under resan. På nätet kan du behändigt skaffa dig en tillfällig reseförsäkring före resan. Resgodset försäkrar du till och med utan självrisk antingen med en resgodsförsäkring eller med en hemförsäkring. Som Visa Gold -kortkund har du en ständigt aktuell gruppreseförsäkring.

9. Kom ihåg att skydda dina nyckeltal

Kom ihåg att också under en resa alltid hålla ditt kort och dess PIN-kod åtskilda. När du skriver din nyckeltal, skydda knappsatsen till exempel med handen så att ingen utomstående kan se det. Kom också ihåg att din bank aldrig ber om dina koder via e-post, sms eller telefon. Om ditt kort eller dina nätbankskoder försvinner ska du omedelbart ringa din egen sparbank (under bankens öppettider) eller spärrtjänsten (dygnet runt), telefon i Finland: 020 333 och från utlandet: +358 20 333. Om du har glömt kortets PIN-kod kan du avgiftsfritt kontrollera detta i mobil- eller nätbanken. Läs våra tips om hur man uträttar bankärenden säkert.

10. Spara & planera

När du har sparat ihop en slant och håller din ekonomi i balans också under semestern, lyckas även de följande semesterresorna bättre. Hos oss kan du spara på det sätt som passar dig bäst – även små belopp per gång. Boka tid så ser vi vilken sparform som passar dig bäst.

Skön och avkopplande semester!

 

Kategorier

Intressant just nu