Ekonomiska tips för semesterfirare

En lång ledighet framför dig, vad ska du beakta ur ekonomisk synvinkel? På semester får och ska man också njuta. Därför lönar det sig att planera den egna ekonomi och användningen av pengar redan innan semesterperioden börjar, så kan du ta det lugnt sedan när semestern börja. Här en komihåglista på penningärenden som det lönar sig att tänka på före semestern.

1. Kontanter i butikens kassa

Kunderna i de Sparbanker som hör till Sparbanksgruppen kan i samband med att de betalar sina uppköp med kort ta ut kontanter i kassan i alla K-matbutiker, R-kiosker och Neste-K-stationer i hela Finland. När man betalar med ett Visa Debit- eller Electron-kort kan man ta ut pengar ända upp till 200 euro. Någon nedre gräns för uttagen finns inte.

2. Sätt in dina överlopps kontanter i automaten

Om du har för mycket kontanter i plånboken kan du som kund i Sparbanken sätta in kontanter oberoende av kontorens öppettider. Det gör du med TalletusOtto-automaten: med den kan du sätta in eurosedlar och mynt på det konto som är anslutet till kortet. Automaten tillhandahåller också de tjänster som finns i den vanliga Otto-automaten: uttag, saldo och transaktioner. På resor är det också säkrare att inte ha för mycket kontanter i plånboken.

3. Mobilbanken och identifieringsappen följer med dig på semestern

Med Sparbankens mobila nätbank Sb-Mobil kan du bekvämt sköta dina bankärenden också på resan, stugan och utomlands. Med mobilapplikationen är det lätt att utan säkerhetstal kontrollera hur mycket pengar du har på kontot och hur stor visaräkningen har blivit. Vid behov kan du överföra pengar från ett sparkonto till brukskontot. Kom ihåg att ta med dig listan på säkerhetstal på semestern så att du kan göra betalningar och överföra pengar. Kontrollera också att du har tillräckligt många säkerhetstal kvar.

När du laddar ned Sparbanken Identifiering kan du identifiera dig helt mobilt, utan ditt nyckeltalskort. Sparbanken Identifiering fungerar när du loggar in på såväl mobil- som nätbanken, i bekräftelsen av betalningar samt för att identifiera dig i den offentliga sektorns ärendetjänster. Den fungerar i samma situationer som det traditionella nyckelkodskortet, enkelt och säkert. Tack vare appen behöver du inte på semestern stressa över om du har koderna med dig.

4. Ta Sparbankens Visa-kort med på resan

Med Sparbankens kort betalar du inköpen behändigt och lyfter kontanter såväl i hemlandet som utomlands. Ofta behövs kortet redan före resan. Exempelvis hotell och biluthyrningsfirmor kräver kortets nummer redan vid bokningen, trots att debiteringen sker först på ort och ställe. Kortet behövs också när du bokar resor och letar efter förmånliga erbjudanden på nätet.

Visa-kortets betalningsfria månader kan du utnyttja under semestern. Kom bara ihåg att avtala om den betalningsfria månaden i förväg med din egen bank. 

5. Tjäna Finnair Plus-bonuspoäng

Om du har Sparbankens Visa Gold kan du samla Finnair Plus-bonuspoäng på de köp och uttag som görs med kortets Credit-egenskap. För varje euro som används med Creditsidan på Sparbankens Visa Gold-kort tjänar du en Finnair Plus-bonuspoäng. Du kan använda poängen till exempel när du planerar din nästa resa – för poängen får du värdefulla förmåner.

6. Växla resevalutan i tid

Det lönar sig att reservera en liten handkassa redan före resan.

7. Behändig e-faktura

E-fakturan är det bekvämaste sättet att sköta betalningen av räkningar under semestern. När du ändrar pappersfakturorna till e-fakturor redan före semestern kommer räkningarna direkt till nätbanken. Du kan välja automatisk debitering av räkningarna eller så kan du gå in och godkänna dem till exempel via Sb-Mobil. I mobilapplikationen är det bra att koppla på push-meddelandefunktionen som skickar ett meddelande till din telefon när du fått en e-faktura.

8. Trygg semester med reseförsäkring

Att råka ut för ett olycksfall eller att insjukna utomlands är alltid tråkigt och det kan bli dyrt. Sparbankens försäkringars reseförsäkring skyddar mot överraskande skador och tryggar dig högklassig vård redan under resan. På nätet kan du behändigt skaffa dig en tillfällig reseförsäkring före resan. Resgodset försäkrar du till och med utan självrisk antingen med en resgodsförsäkring eller med en hemförsäkring. Som Visa Gold -kortkund har du en ständigt aktuell gruppreseförsäkring.

9. Kom i håg att säkra koderna

Kom ihåg att aldrig förvara ditt kort och dess kod på samma ställe under en resa. Skydda tangenterna för utomstående exempelvis med handen när du slår in din kod. Då kan ingen se den. Du kommer väl ihåg att din bank ALDRIG ber om dina koder per e-post, sms eller telefon! Om koden till ditt kort eller din nätbank förkommer ska du genast ringa till din egen sparbank under bankens öppettid) eller spärrtjänsten (24 h/dygn), telefon i Finland: 020 333 och från utlandet:+358 20 333. Läs våra tips för säkra bankärenden.

10. Spara & planera

När du har sparat ihop en slant och håller din ekonomi i balans också under semestern, lyckas även de följande semesterresorna bättre. Hos oss kan du spara på det sätt som passar dig bäst – även små belopp per gång. Boka tid så ser vi vilken sparform som passar dig bäst.  linkkaus säästämiseen ja sijoittamiseen

Skön och avkopplande semester! 
 

 
Kategorier
...