En checklista för nya studerande – beakta åtminstone de här fem grejerna när du börjar studera!

Ett efterlängtat brev trillade ner i postluckan – besked om en studieplats. Att börja studera är en stor livsförändring och det gäller att beakta många saker. Sparbankens kundansvariga Mari Merimäki ger tips för hur nya studerande kan få sin ekonomi i skick.

1. Hyra bostad och hyresgaranti

Om studieplatsen finns i en annan stad kan en flytt till en egen bostad bli aktuell. När man hyr en bostad måste man oftast betala en garantihyra som brukar motsvara två månaders hyra och ska betalas redan före första studiestödet eller bostadsbidraget rasslat in på kontot.

– Många har sommar- eller veckoslutsjobbat redan vid sidan om gymnasiet eller grundskolan. När man ännu bor hemma hos föräldrarna kan man försöka spara för framtida utgifter, säger Merimäki.

2. Flytt och anskaffningar till det nya hemmet

En flytt till det första egna hemmet kan lätt skapa ett stort hål i plånboken, så besparingar är till stor nytta. Du behöver också en bil för att transportera flyttlasset – och det kostar att hyra en bil. Dessutom behöver du skaffa många grundläggande grejer till ditt hem, allt från tvättmaskin till osthyvel.

– Släktingar brukar ha överraskande mycket överlopps grejer och kärl om man bara frågar runt. De brukar gärna donera av de grejerna, tipsar Merimäki.

Det lönar sig också att fråga om flytthjälp av familj, släkt och vänner. Du kanske till och med kan låna flyttbil helt gratis!

3. Ha bankärendena i skick

Att inleda studier är ett steg mot vuxenhet. Det är också en bra stund att se till att alla bankärenden är i skick. Passa på att boka en tid med bankens expert.

Som studerande lönar det sig att ta i bruk mobilapplikationen Sparbanken Identifiering som är ett mobilt alternativ för att logga in på nät- och mobilbanken. Du kan också bekräfta betalningar och identifiera dig i flera andra e-tjänster.

Ungas första betalkort är oftast Visa Electron. Studerande  som avlagt 50 studiepoäng kan också ansöka om ett kreditkort med 2000 euros kreditlimit. Enligt Merimäki kan man ansöka om ett kreditkort redan före utexaminering – till exempel för utbytesstudier. Merimäki påminner också om att kontrollera kortets säkerhetsgränser och användningsområden – hur mycket pengar kommer du att använda och var i världen reser du?

4. Studielån

Studielånet är ett statsgaranterat lån som hjälper studerande att satsa fullt ut på studierna, utexamineras i tid och snabbare komma ut i arbetslivet. Enligt Merimäki underlättar studielånet ofta studiestarten ekonomiskt när man kan lägga de egna resurserna på att studera. Återbetalningen av studielånet börjar först efter utexaminering. Om du utexamineras inom utsatt tid kan du i beskattningen få studiestödsavdrag på amorteringen.

När FPA har fattat beslut om beviljat studiestöd och -lån kan du lätt ansöka om studielånet direkt i nätbanken med dina nätbankskoder.

5. BSP-konto och sparande

Med en studerandes inkomster kan det kännas svårt att spara. Enligt Merimäki lönar det sig ändå alltid att lägga undan pengar så man har en buffert för överraskande utgifter.

– Man kan lägga redan en liten summa på ett sparkonto eller i en försiktig fond, där pengarna lätt kan tas ut vid behov.

Du kan till exempel styra studielånet in på ett sparkonto och sedan flytta över pengar i nätbanken enligt behov.

Merimäki rekommenderar ett BSP-konto för bostadssparande. Man kan öppna ett konto redan som 15-åring. Enligt Merimäki är bostadssparandet allt viktigare när kriterierna för bostadslånen stramas åt. BSP-besparingar ackumuleras redan med en liten månatlig summa.

– Du kan bli BSP-sparare med bara 50 euro i månaden och 150 euro per kvartal, berättar Merimäki.

Lönar det sig att skaffa ett BSP-konto tillsammans eller skilt? Ta reda på det!

Läs om studentens bästa vänner i Sparbankens ekonomiskola.
 
Kategorier
...