Jorden runt med effektiv sparkur

Loss från jobbet och resa någonstans långt bort, kanske till och med jorden runt. Det hade Suvi Koskenmaa drömt om under några år. Då anlände till Finland en fransman som redan påbörjat sin egen jordenruntresa. När Antonin träffade Suvi, drog ett planerat kort stopp i Helsingfors ut på tiden. Ganska snabbt blev det dock klart att resan till världens ände skulle göras tillsammans. Det var bara några saker som först måste fixas.

15 000 euros sparutmaning

Reskamraten uppenbarade sig direkt till hemdörren, för Suvi hade lovat inkvartera den okända Antonin för ett par dagar via Couchsurfing. Då levde vi våren 2011. Som ny tidtabell för den gemensamma avfärden sattes augusti följande år. Suvi inledde förberedelserna med fart. Ett års alterneringsledighet ordnades och bostaden skulle säkert gå att hyra ut. Och då fanns det ännu ett stort krux, en 15 000 euros reskassa. Den skulle skrapas ihop nästan från noll.

Beprövade sätt att spara  

Suvi visste att hennes inkomster var ganska bra men en singelkvinnas konto decimeras framförallt av ett livligt socialt liv. Sparandet hade dock lyckats tidigare med mindre inkomster, så gamla färdigheter måste tas i användning. Grundligt. "Det blev stopp med allt", sammanfattar Suvi. Hon bjöd sina kamrater hem till sig för kvällsträffar och de gånger hon gick ut tog hon med sig en 15 euros handkassa. Kläd- och kosmetikinköpen slutade helt och tidningsprenumerationerna sades upp. Förändringen från det tidigare var stor men inte enbart negativ.

"Köpförbudet gav tillfredsställelse, när man inte hela tiden behövde skaffa en ny blus att ha längst bak i skåpet. Och jag hade en stor låda med all slags kosmetik, som jag bara hade använt ett par gånger."
De första månadernas saldo stärkte tron på att jag kunde få ihop reskassan under ett knappt år. Under vissa månader kunde till och med tusen euro sättas undan. Samtidigt förberedde sig Antonin för avfärden genom att i 5 månader arbeta i Frankrike. När snålandet och saknaden plågade som mest, påminde Suvi sig själv: målet närmar sig hela tiden.

Klara för äventyret! 

Den stränga ekonomidisciplinen höll och målbeloppet nåddes när Suvi lade till sin lilla buffert för sämre tider. För några tusen euros reseförberedelser – vaccineringar, försäkringar och reseutrustning – fick hon sponsorhjälp av familjekretsen.

I augusti 2012 var allt klart. Suvi och Antonin steg på Moskva-tåget med omsorgsfullt packade ryggsäckar på ryggen. Rälsen förde resenärerna genom Sibirien till Mongoliet, där de redan upplevde en av resans mest minnesvärda kvällar på jurtans hästfest. Resan fortsatte till Sydostasien, som fascinerat med sin mat, till soliga Australien och till små Stillahavsöar. I Sydamerika hittades hisnande vandringsleder och resans vackraste stad, Rio de Janeiro. Ett av de sista stoppen före Europa var Tanzania, där det visade sig vara resans mest utmanande upplevelse att röra sig utan pålitliga lokala kontakter. En fem dagars safariutflykt uppfyllde dock alla förväntningar.

Av otaliga exotiska mål höjde sig ett över de övriga. I sin reseblogg beskriver Suvi utsikten som öppnar sig från båtens dörr som drömlik: havet var turkost, himlen klar, sanden vit och i mänskornas kläder glödde violett, gult och anilinrött. En dylik färgtjusning upplevdes på ögruppen Nya Kaledonien i Stilla havet.

Den planerade dagsbudgeten klarade också överraskningar

Bland alla upplevelser och tillfälliga problem höll Suvi och Antonin noggrann koll på utgifterna. Annars kunde resan ta slut i förtid. "Många reser med en dubbelt större budget jämfört med oss, fastän man inte skulle fara på en lyxresa", uppskattar Suvi. Att pruta på priserna blev som en andra natur och på inkvarteringen sparade de genom att till exempel sova i en hängmatta och soffsurfa hos lokalbefolkningen. Vi blev också lurade, men lite bakgrundsarbete hjälpte i många situationer. "Vi frågade vad landets medellön är. Då kunde vi undvika de värsta svindlerierna, om till exempel någon begärde 20 euro för en taxiskjuts."
Dagsbudgeten hade beräknats till 30 euro per resenär och den innehöll alla kostnader inklusive inkvartering. Uppskattningen höll i medeltal streck, för ländernas varierande prisnivåer jämnade ut överskridningar och underskridningar. Ibland kunde de lossa på svångremmen av goda orsaker, till exempel för dykarutflykter. Hålet fylldes sedan igen genom att spara på någon annat.

Det kräver vilja och mod för att nå sina mål

En jordenruntresa är vad många drömmer om men få tror sig någonsin komma i väg på en sådan. Ekonomin och arbetet medger inte det – så kan man sammanfatta de förklaringar som Suvi ofta får höra. Hon däremot tror att för många av dem skulle resan vara fullt möjlig både med tanke på livssituationen och på inkomsten. Suvi anser att den verkliga bromsen är bristen på mod. På samma gång konstaterar hon att hon inte heller skulle ha vågat åka på resan ensam. "Jag vet inte om jag ens skulle ha velat. Det är roligt att dela erfarenheterna med någon."

Världsturnén slutade på hösten 2013, men paret kommer ofta ihåg sitt färgstarka år. För närvarande är dock ett annorlunda äventyr på gång, familjevardagen i en liten fransk by.

"Nu hoppas vi att vi klarar oss med livet i behåll från denna fas", skrattar lille Léons mamma. Men när pojken är lite större är trions dröm att för ett tag återvända till Nya Kaledonien. Kärleken som uppstod vid första ögonkastet var av bestående art.

Nu är det din tur – vill du resa jorden runt eller någonting annat? 

Att vilja är det första steget och efter det behöver du en plan. Ta kontakt så bokar vi ett möte och gör upp en sparplan som passar dig.

I Sparbankens Ekonomistund kartlägger vi tillsammans din situation och vilka möjligheter den erbjuder. Du får bankens expert till din hjälp för att göra en plan för att uppfylla dina drömmar. Du kan till och med överraskas av vad dina pengar räcker till om du planerar noggrant!

Ett par exempel på hur du kan spara 

Kontosparande
Om du behöver pengarna snabbt, t.ex. inom ett eller ett par år, kan kontosparande vara ett behändigt sätt att spara till reskassan. 

Fonder
När sparmålet är längre fram i tiden kan månatligt fondsparande vara ett bra alternativ. Bland våra fonder hittar du aktie-, ränte- och blandfonder. 

Sparförsäkring 
Sparförsäkring är en form av långvarigt sparande och placerande och där du snabbt, enkelt och skattefritt kan ta ut det sparade kapitalet när du behöver det. Vi rekommenderar ändå en sparhorisont på minst fem år. Försäkringsbesparingarna och premierna kan fördelas på olika investeringsobjekt, alternativ finns för såväl den försiktigare som för den djärvare spararen. Du kan byta investeringarna enligt dina behov eller låta en kapitalförvaltare öka på din förmögenhet. Kapitalinkomstskatt betalar du först när du tar ut avkastningen. Du kan regelbundet eller sporadiskt betala mindre summor eller ingå ett avtal med en större engångsbetalning.

Expert här var Sparbankens placeringschef Tiina Lappi.

Vill du börja spara målinriktat? Lämna dina kontaktuppgifter så sätter vi igång!

 
Kategorier
...