Ekonomisamtal med barn – chefsekonomens misslyckade försök

Sparbankens chefsekonom Henna Mikkonen försökte inleda ett samtal med sitt barn på ett intressant sätt. Barnets reaktion var ändå inte precis det Mikkonen hade föreställt sig.

Säästöpankin brändikuva

Vi tittade en kväll på nyheterna där en allvarlig ekonomkollega berättade att den ekonomiska tillväxten i Finland håller på att avstanna. Min dotter, 11 år, som sitter bredvid mig på soffan konstaterar bestämt: ”Du milde så ointressant, kan vi inte titta på Netflix?”.

Det här är väl ett utmärkt tillfälle att ha ett litet ekonomisamtal med den följande generationen?

Jag berättade för min dotter att även om ekonomiska frågor kan kännas tråkiga inverkar de ändå på många saker i människornas liv. ”När det finns en ekonomisk tillväxt betyder det ofta att det går bättre för människorna. Det finns flera lediga arbetsplatser och allt fler kan arbeta med sådant som de gillar. Till exempel ifjol hittade verkligt många en arbetsplats, deras inkomster ökade och de kunde köpa saker som var viktiga för dem. Nu är man rädd för att den ekonomiska tillväxten avstannar och att det blir svårare att hitta en arbetsplats”, förklarade jag ekonomens åsikter.

Veckopengen orsakade en glimt av intresse

Jag fortsatte med att berätta att det ekonomiska läget även inverkar på mammas och pappas lön. ”Kanske även på hur mycket du får i veckopeng. Det ekonomiska läget reflekteras dessutom på priserna för de saker du köper med din veckopeng. I en normal ekonomi stiger priserna vanligtvis hela tiden lite, det kallas för inflation. Det kanske låter som en tråkig sak, men är egentligen ett tecken på en sund ekonomi. Till exempel i vår familj betalar vi i år 100 euro mer för mat än ifjol. Du har haft bättre tur, priserna på godis har sänkts lite under det senaste året.”

Nu kan jag se ett litet tecken på intresse.

I TV syns nu Greta Thunberg och jag konstaterar snabbt att det också är viktigt på vilket sätt man åstadkommer en ekonomisk tillväxt. ”Om det görs genom att skada miljön eller andra människor är det inte bra. Den där flickan i TV pratar om precis samma sak”. Slutligen berättar jag ännu entusiastiskt att åtminstone delvis tack vare den ekonomiska tillväxten har barnen i Finland det bra på många sätt. Det finns mat för alla, det är tryggt att röra sig på gatorna, vi kan komma till läkare och skola.

Då säger min dotter: ”Det betyder alltså att om det inte finns någon ekonomisk tillväxt skulle jag inte vara tvungen att gå i skola?” ”Jag tror nog att jag inte vill ha någon ekonomisk tillväxt.”

Hmm...Jag tror att det här försöket misslyckades lite grann. Jag går med på att vi förflyttar oss till en för henne intressantare värld i Netflix och grubblar sedan på hur jag nästa gång kan berätta om detta på ett bättre sätt. Det är inte lätt att på ett begripligt sätt diskutera ekonomi med ett barn. Ändå lönar det sig att försöka, ekonomin inverkar överallt. Och den inverkar i allt större omfattning även på våra barns framtid.

Behöver du hjälp med hanteringen av din egen ekonomi? Då ska du kontakta oss.

Skriven
Typ
Nyhet

Intressant just nu