Lev i nuet – eller kanske lite i framtiden?

Enligt Sparbankens färska Sparbarometer planerar finländarna inte sin ekonomi för särskilt långt framåt.

Säästöpankin brändikuva

Carpe diem, lev i nuet! Dessa bevingade visdomsord uppmanar oss att våga leva här och nu. Det är svårt att inte hålla med. Men när det gäller ekonomin är det här inte nödvändigtvis det allra bästa rådet.

Människors ekonomiska beteende påverkas inte bara av pengarna i sig, utan också av psykologi. Enligt en undersökning utförd i USA påverkas människors ekonomiska beteende märkbart av hur lång tid de planerar för. De som planerade för framtiden sparade mer än de som levde i nuet. Långsiktighet hade till och med större effekter på det sparade beloppet än inkomstnivån.

När det gäller ekonomin lönar det sig att tänka långsiktigt

Sparbankens färska Sparbarometer visar att detta gäller även i Finland. Allmänt taget kan man konstatera att människor tänker väldigt kortsiktigt när det gäller ekonomin; 62 procent planerar sin ekonomi för mindre än ett år framåt eller inte alls. Statistiken från Sparbarometern visar också att de som planerar långsiktigt sparar mer. Bland de som besvarat Sparbarometern sparar de låginkomsttagare (personer som tjänar under 20 000 euro per år) som tänker långsiktigt i stort sett lika mycket som personer med högre inkomster (60 000–80 000 euro per år) som tänker mer kortsiktigt. Människors möjligheter att spara avgörs inte endast av hur mycket de tjänar.

Att leva i nuet har säkert sina goda sidor, men när det gäller ekonomin lönar det sig att tänka mer långsiktigt. För en del kommer det naturligt, medan det för andra kan kännas svårt att planera långsiktigt. De ”mentala” förutsättningarna för sparande är därmed inte desamma för oss alla, även om det kan låta orättvist. Även i framtiden kommer vi förstås att leva ett ögonblick i taget, men det är bra att komma ihåg att våra beslut i dag påverkar vårt liv i framtiden. Genom att förbereda sig inför framtiden gör man en god gärning för sitt framtida jag. Den personen kan kännas som en avlägsen (och rynkig) sagofigur, men det är du!

Hur förändrar man en carpe diem-människa?

Hur kan den som lever i nuet då börja tänka mer långsiktigt? Det är inte så enkelt, för det kan vara svårt att förändra sitt sätt att tänka. Vissa kanske har nytta av konkreta bilder av den framtid de vill spara för. Oavsett om det gäller en semesterresa eller avkopplande pensionsdagar – dessa är förresten enligt vår Sparbarometer de mest populära orsakerna till att spara, vid sidan av att förbereda sig inför dåliga tider. Numera finns också appar som gör ditt ansikte äldre. Genom att konkret se hur man kanske kommer att se ut som äldre kan man komma sitt framtida jag lite närmare. Själv har jag lagt märke till samma effekt när jag ser på min mamma. 

Det lönar sig att tänka långsiktigt. Sparande innebär att man inte kan förverkliga alla sina impulser att konsumera, vilket många inte tycker om. Det känns bättre att få något nu än i framtiden. Jag vågar ändå lova att det lönar sig att spara. Det är också få som ångrar att de börjat spara. Enligt vår Sparbarometer var 73 procent av de som svarade nöjda med sitt beslut att börja spara eller placera. Bara fem procent var missnöjda. Däremot har omkring hälften av de som svarade ångrat konsumtionsbeslut. 

Det är förstås bra att njuta av livet här och nu, men inte på bekostnad av sitt framtida välbefinnande. Var långsiktig i planeringen av din ekonomi – ditt framtida jag kommer att tacka dig.

Vill du börja planera inför framtiden redan i dag? Boka tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran, så fixar vi din ekonomi. Tips: under slutet av året är teckningsarvodet 0 procent för köp av andelar i Sparbankens fonder som görs via nätbanken eller Sparbankens mobilapplikation samt för nya kontinuerliga fondsparavtal. Läs mer här.

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppen chefsekonom 

 
Skriven
Typ
Nyhet

Intressant just nu