Energikrisen avvärjdes – hur ser Finlands ekonomi ut när vi går mot sommaren?

Henna Mikkonen.

Sommaren närmar sig, vi får mer och mer ljus och värme och människorna verkar ha energi igen. Lyckligtvis fanns det också tillräckligt med energi förra vintern och den fruktade energikrisen kunde undvikas. Finlands ekonomi drabbades visserligen av en lågkonjunktur mot slutet av året, då ekonomin krympte under andra halvåret. Nu under första halvåret har den ekonomiska tillväxten varit bättre än väntat. Men hur ser utsikterna ut för Finlands ekonomi när vi går mot sommaren?

Den nuvarande ekonomiska situationen har drabbat vanliga människors vardag särskilt hårt. Priserna på basbehov som mat, boende och energi har stigit snabbare än på flera årtionden. Hushåll med skulder påverkas dessutom av en rekordsnabb räntehöjning.

Lyckligtvis kommer situationen för hushållen sannolikt att börja lätta när året fortskrider. Prisökningen avtar och till exempel energipriserna har redan börjat sjunka från fjolårets nivåer. Räntehöjningen kan fortsätta en stund, men snart har räntornas toppnivå uppnåtts. Många löntagare kommer att få en större löneökning än vanligt i år, och olika engångsersättningar har också avtalats vid arbetsmarknadens förhandlingsbord. Tillsammans stoppar dessa faktorer försämringen av konsumenternas köpkraft.

Sysselsättningssituationen väntas också vara fortsatt god trots lågkonjunkturen. Många företag har länge klagat över en brist på arbetskraft och vill hålla fast vid sina kompetenta anställda. Konsumenternas förtroende, som nådde en historisk bottennivå förra året, har redan återhämtat sig något. Sakta men säkert blir det bättre.

För företagen är situationen mer komplex. Företagen klarade sig i genomsnitt bra förra året. Även om kostnadstrycket på företagen ökade, lyckades många överföra trycket vidare till slutpriserna. Det finns emellertid skillnader mellan företagen, och i allmänhet har det varit svårare för små och medelstora företag att höja priserna.

I takt med att den ekonomiska tillväxten avtar försvagas företagens resultatutsikter, och företagens förtroende är för närvarande lågt. Utsikterna är både positiva och negativa. Exportföretagen lider av bristande global efterfrågan. I Finland är utsikterna för tjänstesektorn relativt goda. Byggbranschen lider av en nedgång i byggandet. Å andra sidan görs det nu stora investeringar i och med den gröna övergången, vilket gynnar många företag.

Vi på Sparbanken förväntar oss att Finlands ekonomi kommer att minska med 0,5 % i år och att tillväxten kommer att vara 0,8 % igen nästa år. Den ekonomiska utvecklingen är nu ganska trög, men lyckligtvis är den bättre än vad vi väntade oss för ett halvår sedan. Sommaren kommer sakteliga också för Finlands ekonomi, och särskilt hushållens situation kommer att börja lätta när året fortskrider. Den ekonomiska sommaren blir inte lång och varm utan snarare mild och lite regnig. Men en sommar i alla fall.

 

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu