Innebär de stigande priserna slutet för finländarnas sparboom?

Henna Mikkonen.

Finländarnas finansieringstillgångar, dvs. besparingar och placeringar i depositioner, fonder, aktier m.m., har redan länge uppvisat en stigande trend. Naturligtvis minskar marknadsfluktuationerna ibland också värdet på tillgångarna, men på det stora hela har finländarna ökat sin förmögenhet redan under lång tid.

Detta värmer i hjärtat hos en sparbanksanställd. Som namnet antyder har Sparbanken försökt främja människornas sparsamhet redan i 200 år. Sparsamhet som term låter kanske gammaldags, numera talar man hellre om förmögenhet och placeringar. Men egentligen handlar det om samma sak, åtminstone i min tankevärld.

Att spara är naturligtvis inte ett värde i sig. Men det finns många positiva saker med att spara. Besparingar möjliggör olika livsval, vars betydelse stärks när livet överraskar. Besparingar ger en psykologisk trygghetskänsla. I vår årliga Sparbarometer har vi också upptäckt ett samband mellan sparande och lycka. Man kan förstås också spara för mycket. Sparsamheten kan övergå i snålhet som hindrar en från att njuta av livet. Men jag tror inte att det är så vanligt.

Går finländarnas alla pengar nu åt till att leva?

Priserna har stigit snabbt på sistone. Det har alla garanterat märkt när de handlat i affären, tankat eller allra senast när de öppnat elräkningen. Medierna är fyllda med berättelser om hur man kan spara el, minska på matkostnaderna, osv.

Betyder de stigande priserna att människorna inte längre har möjlighet att spara? Kommer de summor som tidigare sparats nu att gå till mataffären och andra levnadskostnader? I Statistikcentralens månatliga förtroendeenkät till konsumenterna undersöks också denna fråga. Det framgår faktiskt av statistiken att människorna nu sparar mindre pengar (figur). I september 2022 uppgav 60 procent av de tillfrågade att de kunde spara. För bara ett år sedan ansåg 65 procent av de tillfrågade det. I synnerhet har andelen som känner att de kan spara mycket minskat.

Penningsituation nu - kan spara.

Trenden är alltså nedåtgående, men förändringen är inte särskilt dramatisk. Majoriteten av finländarna sparar fortfarande trots stigande priser. Detta är bra, särskilt för hushåll med små ekonomiska buffertar. Det har varit många kriser under de senaste åren och det blir säkert fler av dem i framtiden – antingen globala eller sådana som sker i ens eget liv. De senaste åren har lärt oss att det är smart att förbereda sig.

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Taloustaitos blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu