Känn igen en bra portföljförvaltare – hitta de bästa placeringsobjekten

Johan Hamström vid Sparbankernas Kapitalförvaltning är en av de bästa aktieportföljförvaltarna i Europa. Fonden Sparbanken Europa, som lotsas av Hamström, har under de senaste åren flera gånger nominerats till bästa Europa-fond, bland annat i Morningstar Awards (2016, 2018) och Citywire Nordic Awards (2019). Hamström vet verkligen hur man känner igen en bra portföljförvaltare.

”Man måste våga simma mot strömmen.”

Kort sagt ska en bra portföljförvaltare vara nyfiken och gå sin egen väg, men ändå med båda fötterna stadigt på jorden.

”Det är enkelt att följa strömmen, men i avkastningssyfte är det inte alltid det bästa sättet. En portföljförvaltare måste våga se i motsatt riktning. Det är också viktigt att ha koll på nuet för att förstå vad som händer runt omkring.”

Coronaåret har visat hur viktigt det är att vara alert.

”Det har även tidigare skett börskrascher. När paniken bröt ut i mars, bestämde vi oss för att inte låta paniken ta över utan att fatta beslut i motsatt riktning.”

En bra portföljförvaltare förhastar sig inte.

”Man måste gå igenom olika situationer på förhand och fundera över hur man agerar om de blir verklighet. Man måste kunna och våga ändra sina åsikter.”

Långsiktighet vinner över snabbvinsterna

På kort sikt finns presidentval och coronarestriktioner. Enligt Hamström betyder de inget på lång sikt.

”Inom placeringsvärlden är ett år en kort tid.”

”Jag vill se att de företag jag placerar i ser framåt på lång sikt. Sådana företag klarar av dagens utmaningar och å andra sidan satsar de på framtiden och vill växa.”

Så här förutser en bra portföljförvaltare

”Jag försöker hitta företag på lockande marknader som har en klar strategi för hur de vill skapa värde samt starka bevis på framgångsrikt förverkligande. Vi vill också se att företaget med det kassaflöde affärsverksamheten ger fattar beslut som ökar värdet. När vi hittar sådana bolag väcks vårt intresse.”

Hamström försöker se den stig med vilken bolaget kan förbättra sin verksamhet inom alla delområden. En positiv utveckling av affärsverksamheten syns vanligtvis som stigande kurser.

”I mars slogs bra bolag kraftigt ner och det var en utmärkt tidpunkt att placera i dem. Under osäkra marknadslägen får man ofta chans att skaffa intressanta bolag till ett bra pris.”

Bra postföljförvaltning är teamarbete

Hamström leder ett aktieteam på tre personer, som har varit tillsammans i tio år. Långvarigt samarbete ger möjlighet att utmana.

”Var och en av oss söker på sitt eget sätt efter objekt och vi utmanar varandra och försöker hitta nya aspekter på saker.”

I år har utmanandet visat sitt värde: När en blir nervös kan den andra ha en ny synpunkt.

”Man måste kunna ha fel och alltid sträva efter att lära sig av sina egna och andras misstag. På lång sikt ökar detta chanserna att nå framgång.”

Nytt år, var finns placeringsmöjligheterna?

Tro det eller ej, men Europa kan överraska.

”För närvarande är ingen intresserad av Europa, eftersom det är en regressiv världsdel. Men man blir alltid överraskad av hur bra företag det finns här.”

”Under eurokrisen såg många inte att en överraskande stor del av de företag som har börsnoterats i Europa är internationella ”niche-spelare” med en stark marknadsposition. Sådana företag drar nytta av att världen växer och det gör inget om det förekommer en recession i Europa.”

Hamström sammanfattar årets heta teman: Europa, tillväxtföretag, teknologi och miljö.

”Det finns många företag vars produkter och tjänster drar nytta av övergången till miljövänlighet. Inom detta är Europa en föregångare.”

Hamström vet var han ska gå på jakt.

”Där det finns mindre folk. Där negativiteten är som störst är en bra plats att börja.”

Man måste våga simma mot strömmen. Vad annat kan man göra?

En hurudan framtid önskar du dig? Om du sparar långsiktigt, kan fluktuationerna på marknaden utgöra en möjlighet. Sparbankens fonder förvaltas av erfarna och premierade professionella placerare. Boka tid till ett möte – per telefon, på webben, på kontoret eller kontakta oss.

Sparbankens Kapitalförvaltning erbjuder aktiv kapitalförvaltning med beaktande av individuella behov till privatpersoner, företag och institutioner. Vi är en ansvarsfull och helt inhemsk aktör. Vår verksamhetsprincip är ett långsiktigt och nära samarbete med våra kunder.

 

Texten har publicerats i Arvopaperi Studio.

Skriven
Typ
Nyhet

Intressant just nu