Nyhet för våra kunder: Meddelanden om utländska korttransaktioner till telefonen

Om du gör ett köp eller uttag utomlands med ditt Sparbankskort i annan valuta än euro kan du i framtiden få ett meddelande om korttransaktionens detaljer och kostnader till din telefon. Meddelandena skickas från och med onsdagen den 26 maj 2021. Tjänsten är gratis och kräver inga åtgärder av dig.

Uppgifter om månadens första korttransaktion utomlands

Meddelandena tas i bruk för betalningar utomlands inom EES och du får alltid ett meddelande om den första korttransaktionen i månaden i EES-landet i fråga. Meddelandet innehåller information om betalningen och valutakurserna.

Exempel Meddelandet om en korttransaktion på 100 kronor i Danmark skulle kunna se ut så här: ”Uppgifterna om den korttransaktion på 100,00 DK som du genomförde: debiteringen på ditt kort är 13,82 € (beräknad till den aktuella valutakursen och inkluderar bankens valutatillägg). Skillnaden i procent jämfört med ECB:s referenskurs: 2,75 %.”

Meddelanden antingen direkt på telefonskärmen eller via sms

Om du använder Sparbanken mobilapplikation och har tillåtit telefonmeddelanden, kan du se uppgifterna om korttransaktionen utomlands på telefonskärmen. I annat fall skickas meddelandet till dig via sms. Om du inte vill ta emot dessa meddelanden kan du meddela din bank detta till exempel via ett nätmeddelande i nätbanken.

Rekommendation: för kortbetalningar lönar det sig att välja lokal valuta i stället för euro

Vid kortbetalningar utomlands lönar det sig att välja lokal valuta i stället för euro som valutakurs för att undvika obehagliga överraskningar. I detta fall bestäms växelkursen av din egen bank. Om du väljer att omvandla valutan till euro i samband med betalningen, debiterar handelsmannen en avgift enligt sin egen prislista.

 

Vi önskar dig en trevlig sommar och säkra kortköp var du än rör dig! Om ditt kort går förlorat, se till att reagera snabbt – du kan stänga ditt Sparbankskort genom att använda kortspärrsroboten på vår webbplats eller genom att ringa +358 20 333.

Skriven
Typ

Nyhet

Utgivare

Intressant just nu