Spara el utan gnabb

Henna Mikkonen.

Idag är eldebatten livlig. Priset har redan stigit en hel del och det finns en risk för att det kommer att fortsätta att göra det. I många familjer grubblar man nu febrilt på hur man skulle kunna spara på sina elräkningar. I oktober inleds också den nationella kampanjen ”Snäppet svalare” för att spara el.

Så här upprepar sig historien, även om man då och då föreställer sig att den moderna världen är väsentligt annorlunda än tidigare. Förra gången pågick en kampanj i Finland för energibesparingar i början av 70-talet. Då omfattade åtgärderna bland annat en sänkning av rumstemperaturen, sänkning av hastighetsbegränsningarna, reklambelysningen släcktes på natten och vägbelysningen minskades. Regeringen ville också att medborgarna frivilligt skulle spara energi för att man inte skulle behöva tillgripa tvångsåtgärder. Ungefär samma teman finns på bordet även idag.

Också vår familj har börjat fundera över hur vi använder el. Syftet är att både minska elförbrukningen och planera in den vid tiden för billigare nattel. Vi har även funderat på att minska elförbrukningen under de värsta förbrukningstopparna. Även om detta inte direkt syns på din räkning, kommer det att underlätta hela elsystemets funktion. Vår egen familjs förbrukningstoppar verkar dock förekomma vid en annan tidpunkt än för hela nationalekonomin*.

Vi har ett så kallat tills vidare gällande avtal, vilket innebär att vårt elbolag kan ändra priset på el med en månads varsel. Sedan början av året har elpriset redan höjts med mer än 70 procent och ytterligare höjningar är troliga, eller man bör åtminstone vara beredd på dem.

Istället för att gnata tänkte jag motivera mina barn till att spara el genom att fråga dem hur de skulle vara beredda att spara el. Kanske det är lättare att ändra sitt eget beteende när man själv kommit på idén och inte att föräldrarna så har bestämt.

Här är tips som vi i vår familj har kommit på för hur vi kan spara el. Vissa åtgärder är mindre, andra mer betydande. Det är inte heller meningen att vara ”perfekt”, utan flexibilitet är också tillåtet.

Mina förslag:

  • Vi badar bastu bara en gång i veckan och även då med nattel efter klockan tio på kvällen. Det här naggar nog lite på kvällssömnen…
  • Vi sänker rumstemperaturen på vintern, även om vi kan behöva ha några familjeförhandlingar om hur många grader. Min man är alltid frusen, medan vår dotter åter trivs med kyla.
  • Jag lär mig att använda tidsinställningen på tvättmaskinen och diskmaskinen och schemalägger tvätten och disken till tiden för nattel. Jag har hittills varit för lat att lära mig detta.
  • Jag använder oftare tvättmaskinernas eco-program.
  • Jag dammsuger mindre.

Tonårsdotterns förslag:

  • Släck onödig belysning
  • Mindre TV-tittande och stäng av TV:n när du inte aktivt tittar
  • Koka mindre kaffe (vår dotter dricker inte kaffe – men det är alltid roligare att ge råd till andra än till sig själv)

Även om vår dotter inte tar några maratonduschar, försökte jag också diskret föreslå kortare tider i duschen. Tydligen ”kan hon inte” göra det. Nåja, vi kan förlåta henne för lite längre tid i duschen, eftersom hon frivilligt håller temperaturen i sitt rum vid 15 grader.

Familjens yngste son är helt klart en sparsam man. Hans förslag var:

  • Vi badar inte längre bastu
  • Minska spelande och TV-tittande
  • Märkbart kortare tid i duschen. Jag har redan fått agera tidur för hans duschar. Min tanke var inte att vidta riktigt så här extrema åtgärder, men var och en på sitt sätt. Han gillar att tävla, även om en kort duschtid.

Med dessa förslag kommer vi förhoppningsvis att spara på elen utan några större konflikter eller tandagnisslan. Hur gör ni?

*https://www.fingridlehti.fi/nain-valtat-aamun-ja-alkuillan-sahkoruuhkan/

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Taloustaitos blogg (på finska).


Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu